Požari i poplave

Iza opatijskih vatrogasaca je buran vikend – u 20 sati na teren jurili – 22 puta

Marina Kirigin

U prvih osam i pol mjeseci 2017. imali su 348 intervencija, a 327 čitave 2016. Razlog su ekstremni vremenski uvjeti, poput ovih posljednjih na Liburniji, zbog kojih su od subote navečer do nedjelje popodne izlazili čak 22 puta. Tijekom kišnog tjedna najviše intervencija odnosilo se na čišćenje šahta i ispumpavanja vode iz podruma, konoba, garaža....



OPATIJA Opatijski vatrogasci u prvih osam i pol mjeseci ove godine zabilježili su čak 348 intervencija, a usporedbe radi, lani ih je na razini cijele godine bilo 327. Znatno većem broju intervencija kumovali su ekstremni vremenski uvjeti, baš onakvi kakvi su vladali i ovog vikenda na Liburniji, a zbog kojih su na teren od subote navečer do nedjelje popodne vatrogasci istrčali čak 22 puta.


Posljednje intervencije tijekom kišnog tjedna, od 4. do 10. rujna, zabilježene su na području Matulja, Opatije i Lovrana, a uglavnom su se odnosile na čišćenje i vraćanje šahta koje nisu mogle propustiti veliku količinu oborina, zatim ispumpavanja vode iz privatnih objekata, podruma, konoba, garaža, među kojima i jedno veće ispumpavanje vode iz garaže opatijskog hotela koje je potrajalo gotovo cijeli dan jer se voda konstantno iznova nakupljala.


Uz to, zabilježeno je i nekoliko uklanjanja srušenih stabala s prometnice, skidanje lima s krova ičićanske vile, a uz sve nedaće na domaćem terenu, opatijski su vatrogasci otišli pomoći pumpati vodu i piliti stabla kolegama u Klanu.


Ekstremni uvjeti




– Nama se puno toga događa u kratko vrijeme. Pred više godina na području Liburnije smo imali velikih problema što se tiče izlijevanja šahta, odvodnje. Međutim, unatrag pet godina svi JLS-i s Liburnije su jako puno uložili u komunalnu infrastrukturu i zapravo napravili sve što se moglo napraviti. Ipak, uz ovakve ekstremne uvjete i takvu količinu vode, koliko god komunalna infrastruktura bila dobra, ona jednostavno ne može podnijeti takav pritisak. Zato nam ostaje samo sanirati posljedice takvog stanja i vratiti grad u normalu – govori Gordan Filinić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija nakon brojnih intervencija ovog vikenda, među kojima je jedna od posljednjih bila ona na opatijskoj Slatini, gdje se srušio hrast na terasu hotela Mozart. Nakon što su vatrogasci osigurali teren, samo uklanjanje stabla izvršili su opatijski »Parkovi« pa Filinić s pravom ističe dobru suradnju i koordinaciju s komunalnim društvima, policijom, gradskim tvrtkama…



Na požarima u Dalmaciji ukupno je sudjelovalo 15 opatijskih vatrogasaca. Na požarište ih je odlazilo po troje s jednim vozilom, kako se ne bi narušila sigurnost na Liburniji. Na području Dalmacije tako je ostvareno 1.100 sati rada na gašenju i čuvanju i prijeđeno je 3.600 kilometara. U Ličko-senjskoj županiji krajem kolovoza na intervencijama je sudjelovalo 16 vatrogasaca iz JVP Opatija i 13 vatrogasaca iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava Opatija, Lovran, Kras-Šapjane, Sisol-Mošćenička Draga, Učka te je ostvareno oko 268 sati rada i prijeđeno 835 kilometara.



– U posljednjih pet godina ovo je definitivno jedna od najzahtjevnijih godina u kojoj smo već u ovom trenutku bili angažirani 20 puta više nego lani tijekom čitave godine. Na broj intervencija najviše su utjecale vremenske (ne)prilike. Opatijski vatrogasci pet puta gasili su i čuvali požarište u Dalmaciji. Dva puta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dva puta u Šibensko-kninskoj i jednom u Zadarskoj šupaniji. Povrh toga bili smo tri puta na ispomoći u Ličko-senjskoj županiji – objašnjava Filinić.


Niz tehničkih intervencija


– U međuvremenu i na području Liburnije je gorjelo. Tijekom ove godine imali smo 70 požara otvorenog prostora, od toga najviše u siječnju i kolovozu. U ožujku smo imali tri velika požara te smo angažirali čak i zračne snage kod gašenja. U svibnju je zabilježeno najmanje požara, a kolovoz smo završili s 14 požara na otvorenom.


Međutim, povećanje broja intervencija na godišnjoj razini odnosi se na tehničke intervencije u objektu i na otvorenom, a na području Liburnije najviše ih je zabilježeno na području Općine Matulji. Udarni su bili vikendi, subote i nedjelje – zaključio je Filinić koji na rapolaganju za intervencije ima 32 vatrogasca, od ukupno njih 37 ako se pribroji i rukovodeći kadar.