Niz divljih deponija

EKOLOŠKA BOMBA U MATULJIMA Trebaju nam kante, vrećice nisu rješenje

Marina Kirigin

Problem s divljim deponijima koji prerastaju u čitave »otoke smeća« pojavio se uslijed toga što je mnogima nemoguće smeće sve do novog sakupljanja držati unutar svoja »četiri zida«



MATULJI Općina Matulji prepuna je divljih deponija uz same prometnice. Praktički na svim cestama i cesticama koje vode iz centra općine, na svakih nekoliko stotina metara na kup su nabacane vreće smeća, ali i krupni otpad.


Novi sustav gospodarenja otpadom na području Matulja »od vrata do vrata«, koji se trenutačno nalazi u prijelaznoj fazi, nije se pokazao najboljim rješenjem.


Naime, u prijelaznom razdoblju do nabavke novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, dogovoreno je kako će se s terena povući sve dosadašnje kante za smeće, a korisnicima usluge s područja Matulja podijeliti narančaste i sive vreće za komunalni i reciklabilni otpad


Hrpe smeća na divljim deponijima sve su veće, otpad, smeće, deponij, Matulji, Snimio Marin ANIČIĆ


Hrpe smeća na divljim deponijima sve su veće, otpad, smeće, deponij, Matulji, Snimio Marin ANIČIĆ





Prilikom povlačenja dosadašnjih spremnika za smeće, dovoljno neinformirani mještani Matulja ili pak oni koji u kući ili svojoj okućnici ne mogu držati veće količine smeća kako nalaže novi sustav, svoje su smeće počeli odlagati na mjestima gdje su ranije stajale kante za smeće, ali i na drugim mjestima, što je prouzročilo čitav niz divljih deponija, a jedan posebno veliki »otok« smeća nastao je u ulici koja iz centra Matulja vodi do Mihotića, na cesti iz Matulja za Jušiće, u ulici koja od opatijskih POS-ovih stanova vodi do centra Matulja te na cesti iz centra općine prema Kastvu.


Stanovnici Općine Matulji, oni koji su spremni na odvajanje otpada, kažu kako je problem nastao zbog nemogućnosti da sedam dana, do novog sakupljanja, svoje smeće drže unutar kuće, unutar svoja »četiri zida«.


Psi i mačke


– Nismo protiv odvajanja smeća. To činimo, ali ne mogu smeće sakupljati u kući. Dnevno djetetu promijenim sedam pelena, što znači da bi tjedno u kući morala držati 50-tak takvih pelena. Ako smeće u najlonima iznesem ispred kuće, pa čak i na dan odvoza, trebala bih pored njega dežurati da mi ga psi i mačke ne rastrgaju. Smatram da ovaj način, ovaj prijelazni rok s vrećicama do nabavke novih spremnika, nije pravo rješenje. Odvajati želimo, ali trebaju nam kante, vrećice nisu dobro rješenje – rekla je Ivana Cota, mlada majka iz Novog naselja u Jušićima.


Divlji deponij, smeće, otpad, Matulji, Snimio Marin ANIČIĆ


Divlji deponij, smeće, otpad, Matulji, Snimio Marin ANIČIĆ



S njom su se složile i susjede Dinka Salihagić i Ena Josipović. Navode kako su zbog te nove situacije prisiljene smeće odvoziti u kante izvan područja Općine Matulji, na područje Kastva i Rijeke. Smatraju kako će ovakav način odlaganja otpada dovesti i do zaraza. Zbog problema s odlaganjem otpada s kojima su suočeni, zvali su i komunalnog redara u Općini Matulji i Komunalac. Na pitanje kada će stići novi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, dobile su dva različita odgovora.


Kante tek u svibnju


– Matuljski komunalni redar rekao je kako će nove kante stići tek u lipnju sljedeće godine, a u Komunalcu su nam rekli nakon Nove godine. Mislim da je ova situacija neodrživa već sada i da nam pod hitno trebaju biti vraćene stare kante, bar do nabavke novih, a reciklabilni otpad možemo držati privremeno u vrećicama – rekla je mlada majka iz Jušića, a gospođa Josipović ispričala kako je ona vjerovala kako je rješenje s odlaganjem pronašla u podrumu kuće, međutim kako se mačka uvukla i zbog ostataka ribe u vrećici poderala i razvukla smeće.


Ervino Mrak, direktor Komunalca, svjestan je nastajanja niza divljih deponija na području Matulja. Na lovranskoj sjednici Vijeća gdje je također glavna tema bio otpad, rekao je kako su ti deponiji uglavnom nastali na lokacijama gdje su ranije stajali bidoni, te će se sanirati tijekom sljedećeg tjedna. Naveo je i kako na tim deponijima nema čipiranih vrećica, već da se odlaže u onim običnim.


Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković na pitanje o tome kada bi mogle doći nove kante za odvojeno prikupljanje otpada, odgovorio je kako vjerojatno negdje u svibnju 2019. godine, što će za mnoge Matuljce, s obzirom na trenutačnu situaciju, biti teško dočekati.