Skrivene plae

Znači li vam nešto ime Lukovo? U pitanju je još jedna predivna podvelebitska oaza

Anto Ravlić



U eri kada je turizam progutao mir na Jadranskoj obali, preostalo je tek nekoliko oaza na Jadranu u kojima se može nesmetano uživati. Otoci. Tko ne može do otoka, a želi mir, jedini je izbor Velebitski kanal. I to je dobar izbor. Ako nemate previše vremena za istraživanje, a želite uživati u najljepšem podvelebitskom mjestu, krenite put Lukova otočkog. Nemojte ga zamijeniti za puno razvikanije Lukovo Šugarje. Lukovo otočko 20 kilometra je južno od Senja, a Lukovo Šugarje jugoistočno od Karlobaga.


Lukovo se smjestilo devet milja jugoistočno od Senja, pet milja jugoistočno od Svetog Jurja. Sva podvelebitska mjesta vrlo su slična. Recimo, netko neupućen lako će pomiješati fotografije Starigrada i Donje Klade. No, Lukovo se pamti zahvaljujući specifičnom poluotoku Malta. Kad uplovljavate u Lukovo, činit će vam se da ulazite u veliki bazen. Rijetko će tko od nautičara odoljeti da se ne popne na vrh poluotoka. Gdje ćeš bolji selfie?


Koliko god Lukovo bilo mirno, ako želite potpuni mir, palite motore. Nekoliko lijepih uvala je u samom susjedstvu. Na milju. Netko voli uvale s istočne strane. Vlaška, Anžina i Biluća. Nama se puno više sviđa uvala Ždralova sa zapadne strane Lukova. Dvije minute glisiranja i pred vama će se otkriti plaža pod stijenama koje se penju k visovima Velebita. Osjetit ćete divljinu, diviti se stijenama, u trenu ćete shvatiti koliko ste mali. A more? Uvjeravati vas da je more besprijekorno čisto u Velebitskom kanalu? Suvišno. Dobar dio dana može se naći i hlad uz stijene.





Odmaknete li se od obale, vidjet ćete da se nad vas, na gotovo 1.600 metara, nadvio Zavižan. Ako vam zasmeta vrućina, prepustite se maštanju. Ako vas na moru grije 37 stupnjeva, samo bacite pogled na Zavižan gdje u tom trenu nije toplije od 22 stupnja. Evo vam ideje gdje da se zaputite sutra ako vam je sunca i vrućina previše. I s visine ćete gledati, ako na reljefu, plaže i uvale gdje ste uživali jučer.


Lukovo


Lukovo



Ukoliko želite do Lukova automobilom, skrenite odmah kod tunela na Jadranskoj magistrali i nemojte se uplašiti spuštanja s Jadranske magistrale. Strma i uska cesta duga dva kilometra, ali i predivan pogled. Lijepe plaže nalaze se u samom Lukovu, čim se zaputite prema poluotoku Malti.


Lukovo


Lukovo




Uvala Ždralova nalazi se u visini rta Šilo na Prviću. Kad bacite pogled na Prvić, nemojte ostati na tome. Zaplovite prema Prviću. Otok je pun fenomena. Znate li da je Prvić, dug sedam kilometara, najveći nenaseljeni otok Jadrana? Jeste li pomislili koji otok ima najviše bure na Jadranu? Opet Prvić. Više od 200 dana bura šamara otok koji se smjestio između Senja, Baške, Svetog Grgura i Golog otoka. Zahvaljujući vrhu Šipovac (363 metra) među deset je najviših otoka Jadrana. S južne strane nalaze se predivne plaže, no treba znati da je Prvić zaštićeni botanički i ornitološki rezervat, da na njemu žive bjeloglavi supovi te je nužno poštovati prirodu. 


Kad ste već oko Lukova i Prvića, svakako posjetite Goli otok udaljen dvije milje i Sveti Grgur dalek tek pet milja. Nećete naći mir kao na plažama oko Lukova, no zanimljivosti naslonjenih na njihovu tešku povijest neće nedostajati.