Snimio Sergej DRECHSLER
Na prisutnost pesticida ili metanola vino neće biti analizirano. Istovremeno, Europska agencija za sigurnost hrane objavila je da su ostaci pesticida prisutni u gotovo polovini namirnica koje se prodaju u Europi, pritom i da je u 81.000 ispitanih uzoraka voća i povrća, prerađene hrane i vina pronađeno više pesticida od dopuštene razine
Slučaj trovanja obitelji Favro-Cetinić u Blatu na Korčuli, o kojem je ranije pisao naš list, odlučila je, kako doznajemo, ispitati policija radi utvrđivanja eventualne kaznene ili prekršajne odgovornosti. Posjetili su Nikolu Favru u Blatu kako bi doznali što se točno dogodilo 2. ožujka, kad se obitelj otrovala za ručkom, odnosno što se događalo nakon toga, no sad moraju pričekati laboratorijski nalaz sanitarne inspekcije i odlučiti o daljnjem eventualnom postupanju – odgovoreno nam je iz PU dubrovačko-neretvanske.
Kad je u pitanju činjenica da se sanitarna inspektorica iz Korčule u Blatu pojavila tek tri dana nakon trovanja obitelji Favro vinom ili hranom, u Ministarstvu zdravlja, odnosno Sanitarnoj upravi smatraju kako nema osnove za preispitivanje odgovornosti sanitarne inspekcije na otoku.
Kriva deklaracija
Podsjetimo, obitelj Favro-Cetinić je u ponedjeljak 2. ožujka za ručkom slavila jedan obiteljski rođendan, tijekom kojeg su svi jeli istu hranu, a četvero članova – djed, sin, supruga Nikole Favre i njezin brat, nazdravilo čašom bijelog vina. Dvoje ljudi – Nikola Favro i kći vino nisu pili jer su bili na terapiji antiboticima. Nedugo zatim prvo je pozlilo djedu, zatim i ostalima koji su pili vino te su svi, s istim simptomima nepovezanog govora, uznemirenosti, tremora, visokog tlaka, lupanja srca, završili u mjesnoj ambulanti. Liječnik je zvao zračne snage da ih se prebaci helikopterom u splitsku bolnicu, no kako helikopter nije mogao poletjeti zbog nevremena, zadržani su na infuziji u ambulanti, da bi navečer bili pušteni kući.
Sanitarna inspekcija u Korčuli bila je odmah obaviještena o svemu, odnosno o mogućnosti da se obitelj Favro-Cetinić otrovala zajedničkom hranom ili, što je izglednije, vinom kupljenim, kao i meso, u istoj lokalnoj trgovini u Blatu. Nikolu Favru inspektorica iz Korčule nazvala je tek u srijedu, i to da joj telefonom pročita deklaraciju s vina, čiju je seriju »L« pogrešno zapisala kao seriju »R«. Iz 30 kilometara udaljene Korčule stigla je tek u četvrtak 5. ožujka, treći dan od incidenta, otišla u trgovinu u kojoj je vino kupljeno i bilo dotad prodavano, izuzela iz prodaje bocu iz serije »R«, dakle pogrešnu bocu, te uzorak poslala na analizu na SO2, makar obitelj Favro-Cetinić uopće nije imala respiratornih problema, kakve prevelike količine sumpornog dioksida mogu izazvati. Na prisutnost pesticida ili, primjerice, metanola, vino neće biti analizirano, što bi u ovom slučaju bilo i besmisleno, s obzirom da je u laboratorij očito poslan uzorak pogrešnog vina.
Istovremeno, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je da su ostaci pesticida prisutni u gotovo polovini namirnica koje se prodaju u Europi, pritom i da je u 81.000 ispitanih uzoraka voća i povrća, prerađene hrane i vina pronađeno više pesticida od dopuštene razine.
Zakon o državnim službenicima i namještenicima kaže kako je »državni službenik odgovoran za povredu službene dužnosti ako svoje poslove ne obavlja savjesno i stručno«, odnosno kaže da je »teška povreda službene dužnosti neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obaveza, odnosno propuštanje poduzimanja mjera ili radnji za koje je službenik ovlašten«.
U Ministarstvu zdravlja smatraju da je sanitarna inspekcija na Korčuli svoj posao obavila savjesno, i na vrijeme.
Orkanska bura?
Zanimljivo je objašnjenje koje je korčulanska inspekcija proslijedila Ministarstvu.
»Kako inspekcija na Korčuli ne raspolaže službenim vozilom, 5. ožujka je po orkanskoj buri inspektorica osobnim vozilom otišla i provela uzorkovanje i poslala u ovlašteni laboratorij«.
Vrijeme je u četvrtak, provjerili smo, bilo mirno, dok se postavlja i pitanje zašto inspektorica u osobni automobil nije sjela dan ranije, primjerice u utorak.
Zanimljivo je i to kako priznaju da su tek u srijedu, 4. ožujka, »od gospodina Nikole Favre doznali o kojem se vinu radi«, ranije se nisu raspitali o tome, no svejedno su, kad još o tom vinu nisu znali ništa, niti su znali u kojoj je trgovini kupljeno, »odmah po dojavi epidemiologa u navedenoj trgovini zabranili prodaju tog vina«.
»Nije bilo nikakvih propusta u radu sanitarne inspekcije, a iz dopisa liječnika epidemiologa razvidno je da se radilo o blažim neurološkim simptomima koji su prestali, i osobe nisu hospitalizirane.
S obzirom da su svi poslovi provedeni u roku 48 sati, nema osnove za provođenje postupaka sukladno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima«, šokantan je odgovor, i još neobičnija matematika u odgovoru Ministarstva zdravlja, odnosno sanitarne inspekcije.
Najtragičnije je to što Sanitarna uprava u Zagrebu ne smatra potrebnim ispitati način rada inspektora na Korčuli koji, na sreću, nije rezultirao daljnjim posljedicama po Blaćane.