Kapitalni projekt

Osnovna škola u Čavlima dobila novo krilo: Osam novih učionica za školu staru preko pola stoljeća

Sanja Gašpert

foto: Roni Brmalj

foto: Roni Brmalj

Realizacija kapitalnog projekta Općine Čavle počela je u srpnju prošle godine, polaganjem temeljnoga kamena, iako je priprema samog projekta ustvari započela još prije dvije godine prikupljanjem projektne dokumentacije, na koju je utrošeno 420 tisuća kuna.



ČAVLE – U prvim danima rujna najavljen je tehnički pregled dograđenog novog krila postojeće građevine školske zgrade Osnovne škole Čavle, projekta vrijednog gotovo 14 milijuna kuna, koji zajednički financiraju Općina Čavle i Primorsko-goranska županija. Tako bi čavjanski učenici već tijekom rujna mogli na korištenje dobiti osam novih učionica razredne nastave. Milijun kuna za dogradnju škole dobila je Općina Čavle iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovim i srednjim školama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupno je za 47 objekata diljem Hrvatske dodijeljeno 42 milijuna kuna, a čavjanska škola jedina je s područja Primorsko-goranske županije koja je dobila ovu potporu.


Moderan prostor


Realizacija kapitalnog projekta Općine Čavle počela je u srpnju prošle godine, polaganjem temeljnoga kamena, iako je priprema samog projekta ustvari započela još prije dvije godine prikupljanjem projektne dokumentacije, na koju je utrošeno 420 tisuća kuna. Općina Čavle je u proljeće prošle godine uspješno odradila postupak javne nabave te su potpisani ugovori s izvođačem radova – Makro 5 inženjering d.o.o. Zagreb i Makro 5 gradnje d.o.o. Kopar. Stručni nadzor i usluge koordinatora II obavljala je tvrtka Centurio d.o.o. iz Rijeke, a projektantski nadzor povjeren je projektantu koji je i projektirao novo krilo škole, a to je tvrtka ZDL arhitekti d.o.o., također iz Rijeke.



Općina Čavle ove je godine aktivnije pristupila projektu Općina – prijatelj djece, započet prošle godine. Riječ je, ustvari, o pripremi lokalne zajednice, predstavljanju dugogodišnjeg aktivnog rada i zalaganja za poboljšanje kvalitete odrastanja djece, točnije prikaz da se vidi što se radi za djecu od predškolske dobi do studenata. Sudjelovanje u tom projektu omogućuje Općini prijave na određene natječaje, a ujedno lokalna zajednica postaje prepoznatljiva.





Projektom je izvedena dogradnja novog krila s jugoistočne strane škole koja obuhvaća osam novih učionica, novi ulaz u školu, sigurnosno stubište i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti. Predviđeno je i uređenje građevne čestice, kolno-pješačkih i hortikulturno uređenih površina. Kako ističu u Općini Čavle, tim zahvatom čavjanski učenici dobit će ne samo nove moderne učionice i najsuvremeniju opremu, nego i dizalo za one smanjene pokretljivosti. Stari i novi dio škole povezuje zatvoreni grijani prostor što je omogućeno rekonstrukcijom ulaza. Projektom se uređuje i školsko dvorište, kao i parkirna mjesta ispred škole. Nakon dogradnje, predviđeno je da najmlađi učenici nastavu imaju u međusmjeni, a svi ostali u školu će ići samo u jutarnjoj smjeni.


Škola iz 1965.


Zgrada Osnovne škole Čavle sagrađena je 1965. godine i dograđena 1984. godine. Škola trenutno, bez dograđenog dijela, raspolaže s 12 klasičnih učionica, tri specijalizirane učionice, dvoranom za tjelesno-zdravstvenu kulturu, knjižnicom, etnoučionicom te kabinetima. U Gradu Grobniku radi Područna škola Grobnik. Školska zgrada u Gradu Grobniku izgrađena je 1847. godine, djelomično renovirana 1990., a u potpunosti adaptirana 2013. godine. U prizemlju zgrade nalazi se Područna jedinica Dječji vrtić Čavlić, a na katu PŠ Grobnik. Za dva kombinirana razredna odjela koriste se dvije klasične učionice, sanitarni čvor i mala zbornica, ukupne korisne površine od 320 m2 unutarnjeg prostora i oko 1000 m2 školskog dvorišta.