Sve je ipak legalno

Žena u City centru kupila skupocjene tenisice na račun Centra za socijalnu skrb. Kako je to moguće?

P. N.

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL



Na društvenim mrežama kruži objava jedne Zagrepčanke, koju je ovih dana zapanjio prizor iz trgovine u City Centru West. Ona navodi kako je svjedočila da je na blagajnu došla gospođa s tenisicama marke “Michael Kors”, koje koštaju 1.500 kuna i da je prodavačici rekla da joj za to obavezno treba R1 račun.


Iznenađenje je stiglo kad je počela diktirati podatke tvrtke na koju će račun glasiti, a riječ je o – Centru za socijalnu skrb Zaprešić. Dakle, institucija koja se bavi ranjivim skupinama kupuje skupocjene cipele.


Jutarnji list dobio je odgovor u ovoj zaprešićkoj instituciji.


– Naši djelatnici koji rade na terenu Kolektivnim su se ugovorom izborili za pravo da im poslodavac jednom godišnje osigura opremu, točnije radne cipele i torbu za spise, za što imaju pravo na račun institucije u kojoj rade potrošiti 500 kuna. Da bi to pravo ostvarili, poslodavcu moraju priložiti R1 račun kao dokaz kupnje, nakon čega će im biti refundiran propisani iznos. Ako to žele, mogu kupiti i skuplju opremu, no poslodavac im vraća onoliko koliko je propisano – rekli su u Centru Jutarnjem.




To je potvrdila čelnica Sindikata socijalnih radnika Jadranka Ivezić napomenuvši da je navedena obveza za poslodavce u Kolektivni ugovor uključena prije pet godina. Rekla je da nisu definirali za kakvu vrstu obuće i torbe mogu ostvariti povrat novca.