Naprasna odluka

Zašto je zapravo ukinuta “Hrvatska uživo”? Emisija je sve do jučer bila u planu jesenske sheme

P. N.

Maja Sever, Sanja Mikleušević i ostali novinari HuŽ-a uredno su bilo pozvani da danas u 21 sat nazoče svečanoj prezentaciji jesenske sheme HRT-a. Što se u međuvremenu dogodilo tako veliko i važno da se emisija ukine!?



Na jučer poslijepodne pokrenutu peticiju kojom se od vodstva HRT-a i Odbora za informiranje Hrvatskog sabora traži promjena naprasne odluke o ukidanju popularne emisije “Hrvatska uživo”, dosad je svoj potpis dalo preko dvije i pol tisuće ljudi.


– Mi, niže potpisani, upućujemo zahtjev Odboru da na prvoj sjednici raspravi odluku vodstva HRT-a da ukine emisiju ”Hrvatska uživo”, jednu od rijetkih koja u cijelosti ispunjava sve zahtjeve koje mora imati javni medijski servis – izbalansirano informiranje, davanje glasa diskriminiranima, ovršenima, onima s margine društva, osobama s invaliditetom, bolesnoj dijeci, zaštitnicima temeljnih ljudskih prava… I, da, sve su to itekako politične teme. Javnost treba znati kojim je to argumentima obrazloženo ukidanje jedne od rijetkih emisija koje imaju gledanost vrijednu spomena na HTV-u, servis koji nakon ovog čina uistinu ne zaslužuje nositi naziv ”javni”. Urednice/i emisije Hrvatska uživo vrlo su korektno i maksimalno profesionalno ispunjavali postulate novinarstva. Stoga zahtjevamo od vodstva HRT-a da emisiju ”HuŽ” zadrži, stoji u tekstu peticije koju možete potpisati OVDJE.


Novi potez prisavskih vlasti jučer je užario društvene mreže, a reagirali su mnogi. U moru reakcija valja podsjetiti na onu šefa splitskog HDZ-a i saborskog zastupnika Petra Škorića koji je preko Facebooka napao urednicu ugašene emisije Maju Sever.


Škorićev napad




– Konačno korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever je postala najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ovog propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju “Hrvatska uživo” uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko, napisao je u svojem skandaloznom statusu Škorić.


Odgovorio mu je SDP-ov Arsen Bauk.


– “Promovira propalu totalitarističku ideologiju i mrzi sve hrvatsko”. Kako je u jednoj epizodi Velog mista rekao Josip Genda “Tek sam sad ponosan na našega Duju, sad vidin da je pravi čovik.. `apsidu samo najviđenije, najboje, najpametnije jude u Gradu. Auštrija ga se boji, Car ga se boji…”



Jutros se putem iste društvene mreže obratila i Maja Sever čiju objavu prenosimo u cijelosti.


HVALA


Gotovo 14 godina ove emisije omogućilo mi je da upoznam prekrasnu Hrvatsku.


Toliko hrabrih, odvažnih i pametnih ljudi koji su pomicali zidove i mijenjali svijet.


Toliko umjetnika koji vjeruju u svoju umjetnost i ne odustaju. Sportaše koji ne traže reflektore i crvene tepihe, nego iskreno vole i uživaju.


Toliko mama i tata koji će okrenuti zemlju u suprotnom smjeru kako bi pomogli svojoj djeci.


Djecu koja su pametnija od nas i na koje smo tako ponosni.


Uporne, nepotkupljive borce koji se ne boje.


Danas imamo njihove poruke podrške koje nam potvrđuju da smo radili dobro.


I važno je reći da sam radila s ekipom s kojom bi u svaku borbu ušla mirno i sigurno.


Facebook nema tu opciju da vas sve tagiram, pa ovako šaljem jedno veliko hvala.


Telefonska obavijest


»Ukidaju HuŽ, jedan od rijetkih prostora slobode na javnoj TV, sadržaj koji je imao veću gledanost od središnjeg Dnevnika HRT-a!« Ovo je tek jedan od niza statusa što su se na društvenim mrežama pojavili jučer oko 13 sati, netom nakon što se proširila vijest da programsko čelništvo HRT-a ukida emisiju »Hrvatska uživo«.


Emisija je, kako neslužbeno doznajemo, ukinuta bez ikakva objašnjenja. Redakciji HuŽ-a je tek telefonski priopćeno da emisija ide još ovaj tjedan, a onda će u terminu HuŽ-a na Prvom programu HRT-a ići zabavno mozaični uradak »Kod nas doma«, emisija u kojoj će, sudeći po najavama, biti »malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije«. Šturo priopćenje je, kako se neslužbeno doznaje, izgovorio ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, dok su mu sekundirali glavni urednik Prvog programa Bruno Kovačević i ravnateljica IMS-a Katarina Periša Čakarun. 


Drukčiji koncept


Da sve bude začudnije, emisija »Hrvatska uživo« bila je sastavni dio jesenske programske sheme te imala u budžetu osigurana sredstva sve do siječnja 2018. godine. Pače, Maja Sever, Sanja Mikleušević i ostali novinari HuŽ-a uredno su bilo pozvani da danas u 21 sat nazoče svečanoj prezentaciji jesenske sheme HRT-a. Što se u međuvremenu dogodilo tako veliko i važno da se emisija ukine!?


Odgovor, »zlobnici« bi rekli, možda leži u onom gore citiranom statusu jer zašto ne ukinuti jedan od rijetkih prostora slobode na javnoj TV i sadržaj koji je imao ako ne veću gledanost od središnjeg Dnevnika, ono zasigurno višestruko veću gledanost od sličnih formata!? Niz je pitanja otišao put HRT-a, počevši od onog koji su razlozi za ukidanje, do onog nije li se emisija mogla barem prebaciti na informativni kanal HRT 4 onako kako će u novoj sezoni na Četvorci ići »Labirint«.


– Obavješćujemo vas da je HRT u novoj programskoj shemi odlučio drukčije koncipirati svoj poslijepodnevni i večernji program. Gledatelji HRT-a, naime, prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u poslijepodnevnome terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija »Hrvatska uživo«, prevladavaju politički sadržaji. Kako bismo se što uspješnije prilagodili potrebama gledatelja, programsko vodstvo odlučilo je da će HRT tijekom poslijepodnevnoga rasporeda, umjesto jedne, od ponedjeljka 18. rujna 2017. godine emitirati dvije mozaične emisije. Prva emisija bit će na rasporedu od 15.00 do 15.50, a druga emisija emitirat će se od 17.20 do 18.05. Cilj je na taj način ponuditi još detaljniji pregled svih društvenih i javnih zbivanja, ali s drukčijom koncepcijom nego dosad – poručuju s HRT-a.


Odgovor je taman takav da otvara novi set pitanja, od onog kako je nakon čak 13 sezona uspješnog emitiranja »Hrvatska uživo« postala trn u oku, preko onog kako se zabavnim sadržajem može dati bolji pregled društvenih i javnih zbivanja, do opetovana upita zbog čega se nešto tako politično jednostavno nije preselilo na HRT 4!? Teško je ne primijetiti i da je bez odgovora ostalo pitanje postoji li kakva veza između ukidanja HuŽ-a i činjenice da je prije koji dan Uprava donijela i aktivirala Pravilnik o ponašanju na društvenim mrežama koji od milja po hodnicima Prisavlja nazivaju Lex HuŽ.


S jedne je strane, naime, pravilnik u kojem se kaže kako HRT-ovi djelatnici, a korisnici i društvenih mreža, ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost, a s druge strane emisija koja je doseg svojih priloga širila na veliko upravo pametnim korištenjem novih alata, pa i društvenih mreža. Pravilnik je odbilo prihvatiti i Radničko vijeće HRT-a držeći da je loše napisan, pa sve da je ekipa HuŽ-a i bila među protivnicima Pravilnika i tako stala na žulj onima koji emisiju ukidaju, nikako u tome nije usamljena. Kako doznajemo, za srijedu je sazvana izvanredna sjednica Programskog vijeća HRT-a na temu Pravilnika i to zbog velikog nezadovoljstva članova Vijeća zbog činjenice da za Pravilnik koji i njima brani javno govoriti o HRT-u!?


»Hrvatska uživo« skida se s ekrana. Podsjetiti valja da su takvu želju gajile i neke druge prisavske vlasti, ako već nisu kritičku oštricu u autora emisije pokušavali otupjeti stavljajući emisiju u slabo gledane termine poput onoga u 13.15 sati.