Predsjednik HNS-a

Vrdoljak: Ne bojim se destabilizacije koalicije, svako malo imamo miris potencijalnih prijevremenih izbora

Hina

»Pa ja imam dojam da u Hrvatskoj PTSP koji imamo nakon dva puta rušenja Vlade, mi svakih nekoliko mjeseci imamo miris destabilizacije«, istaknuo je.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u nedjelju da se ne boji previše moguće destabilizacije vladajuće koalicije zbog HDZ-ovog Darka Milinovića jer svakih nekoliko mjeseci imamo ‘miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora’, te je ocijenio kako destabilizacija političkog sustava može biti skupa i nepotrebna, no da je HNS spreman na izbore izaći s rezultatom. Na novinarske upite strahuje li od destablizacije vladajuće koalicije i koja je strategija HNS-a – jer potencijalno ako će HDZ-ov ličko-senjski župan Darko Milinović biti izbačen iz HDZ-a i vrati se u Hrvatski sabor – Vrdoljak je kazao da se ne boji previše.Predsjednik HNS-a, koji je danas održao konferenciju za novinare uoči početka nove školske godine i početka kurikularne reforme, kazao je da je reforma obrazovanja koja sutra kreće u škole, tema kojom su se u HNS-u dominantno bavili godinu dana.

Ljudi na terenu


»Odnosi unutar SDP-a, Mosta ili HDZ-a nije dominantna tema kojom se HNS bavi – to je pitanje za predsjednika HDZ-a i Vlade. Hrvatska narodna stranke je u petak osnovala izborni stožer za parlamentarne izbore ne zato što ih nagoviještavamo za mjesec dana nego da budemo spremni sa rezultatom koji isporučujemo, sa ljudima koje ćemo po terenu imati u svakoj izbornoj jedinici, izaći pred građane i polučiti što je moguće bolji rezultat«, istaknuo je Vrdoljak.Na tvrdnju da će reforma obrazovanja biti ugrožena ako koalicija uđe u neku krizu, ako spadne na 76 ili možda čak 75, Vrdoljak je rekao kako očekuje da nitko neće dopustiti da reforma nakon ulaska u učionice bude ugrožena.»Ja stvarno očekujem od svih nas, vas, od sve zainteresirane javnosti da neće nitko dozvoliti da reforma bude ugrožena i da će to biti interes svake političke opcije. I da bez obzira na političko okruženje i stabilnost kada smo ušli u škole više nikada ne smijemo dozvoliti da izađemo van«, ustvrdio je Vrdoljak.

Miris destabilizacije 


A na pitanje »miriši li« to njemu na prijevremene parlamentarne izbore, Vrdoljak je rekao da on ima dojam da u Hrvatskoj svakih nekoliko mjeseci imamo »miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora«.»Pa ja imam dojam da u Hrvatskoj PTSP koji imamo nakon dva puta rušenja Vlade, mi svakih nekoliko mjeseci imamo miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora«, istaknuo je. Na pitanje – je li to i sada, Vrdoljak je rekao: »Pa svakih nekoliko mjeseci. Tako je bilo i na temi Uljanika i Agrokora, pa onda prije toga, pa sada na temi jedne županijske organizacije HDZ-a. Osobno mislim da destabilizacija političkog sustava može biti skupa i nepotrebna, ali smo sigurno spremni, i zato smo i krenuli kao stranka koja je prva osnovala izborni stožer za parlamentarne izbore na parlamentarne izbore sa rezultatom koji prezentiramo i danas i koji ćemo prezentirati i sutra«.Na upit o tome da je HNS stranka s najviše donacija, Vrdoljak je rekao kako je članstvo stranke shvatilo da su »u jednome vrlo važnom političkom procesu i najveći dio tih donacija je iz članstva«.

O Uljaniku


Vrdoljak je na pitanje kako komentira što je predsjednik IDS-a Boris Miletić danas u razgovoru za Hinu rekao da je Vlada i prije mogla isplatiti plaće radnicima Uljanika, odgovorio da ne zna za tu izjavu ali zna da se možda zakasnilo u reakciji oko Uljanika.»Ja operativno nisam uključen u taj proces i svaki detalj ne znam«, rekao je i dodao kako nije Vlada isplatila plaće. Upitan smatra li da je Vlada odugovlačila s time ne bi li stavila pritisak na IDS, Vrdoljak je rekao kako misli da to nije politizacija.»Uljanik je uvijek funkcionirao kao poslovno i tržišno orijentiran i tako je trebalo biti i sada. Vlada nije isplatila plaće po mojim informacijama, niti treba isplatiti Vlada RH plaće. A da se zakasnilo u reakciji o razgovorima o potencijalnom programu restrukturiranja, to sam već rekao, da«, istaknuo je.Pojasnio je kako Vlada nije isplatila plaće jer to je odluka onih banaka koje su ‘isfinancirale plaće’, Uprave društva koja je s njima pregovarala, tražila neka sredstva, te Nadzornog odbora.Vrdoljaka su novinari pitali i što je s ostalim reformama.

U petu brzinu


»Mi smo već u travnju mjesecu kada smo znali da smo na dobrom putu da u devetom mjesecu reforma obrazovanja završi u učionicama, pozvali ostatak Vlade i ostale ministre da ubace u petu brzinu, onako kako je znanstvenica i profesorica Blaženka Divjak ubacila«, odgovorio je predsjednik HNS-a. Istaknuo je i da je u prijedlogu porezne reforme »dobar dio« HNS-ovih sugestija prihvaćen.»Dobili smo u javnoj raspravi i prijedlog porezne reforme. Dobar dio naših sugestija je prije otvaranja e-savjetovanja već uvršteno u prijedlog koji je objavljen. Jedan dio će se morati iskorigirati koji smo već javno komunicirali i ja očekujem da će se sigurno tijekom jeseni druga faza porezne reforme usvojiti i biti u primjeni od 1. 1. 2019. godine«, istaknuo je.A što se mirovinske reforme tiče, Vrdoljak je istaknuo kako je HNS i tu rekao svoje stavove – a to je zaštita drugog stupa.

Dva kruga razgovora


Rekao je da su o tome već obavili dva kruga razgovora s ministrom te misli da ćemo tijekom jeseni i mirovinsku reformu imati na klupama Sabora. »I sve ostale potencijalne reformske procese koji su teški i za koje treba imati hrabrosti, političke odgovornosti, političko okruženje, kao što su potencijalne promjene i reformski procesi u zdravstvu, u upravi i u nekim drugim resorima ćemo sigurno podržati i tražiti od nadležnih ministara da svoje planove za sljedeće dvije godine iznesu«, dodao je.Novinari su ga pitali i do kada ministar Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković imaju podršku HNS-a, s obzirom na svojedobno glasovanje HNS-a za odlazak Marića, te vezano za ‘nova otkrića’ svjedočanstva na USKOK-u. »Što se tiče procesa kako je došlo do formiranja radnih grupa, povjerenstava ili već kako su se nazivali oko Agrokora, u to vrijeme su članove tih radnih grupa davali HDZ i Most, a ja stvarno ne znam da li je bilo tri sastanaka, pet sastanaka i tko je na njima sudjelovao, tko je koga informirao. To ćete pitati kolege iz HDZ-a i kolege iz Mosta«, rekao je Vrdoljak.