Radnici s drugog kontinenta

UVEZENI ARMIRAČI I TESARI Prvi građevinari iz Indije stigli u Rijeku, uskoro stiže još 100

Srđan Brajčić

Foto S. Brajčić

Foto S. Brajčić

Prvi Indijci koji su stigli u Hrvatsku su armirači i tesari s dugogodišnjim iskustvom koje su uglavnom stekli na građevinskim poslovima u Dubaiju, i to na najzahtjevnijim građevinama, poput nebodera Burj Khalifa. Trenutačno na Škrljevu, gdje se grade lučka skladišta, pripremaju konstrukcije za armiranje

RIJEKA Iako su u hrvatskom graditeljstvu počeli raditi tek ovog ponedjeljka, glas o petorici Indijaca već se nadaleko proširio. Naime, u nedostatku kvalitetnih građevinara u Hrvatskoj, opatijska tvrtka Inflow, čiji su vlasnici supružnici Staraj, bila je prisiljena potražiti radnike izvan europskog kontinenta. Nove radnike pronašli su na – jugu Indije. To su prvi građevinski radnici iz Indije u Hrvatskoj. Oni su Pandiyan Andisamy, Manickam Jegadeesan, Deivendran Mahendran, Mahalingam Lakshmikanthan i Gyan Prakash Shaw. U Hrvatsku su stigli posredstvom indijske kompanije Sterling Technical Staffing LTD, smješteni su u Klani, a trenutačno u skladištima Luke Rijeka na Škrljevu pripremaju konstrukcije za armiranje.

Igor Staraj kaže da kvalitetnih radnika ne samo da više nema u Hrvatskoj, nego je postalo nemoguće pronaći ih u Srbiji, Makedoniji ili Bosni i Hercegovini.


Ni čuli za Hrvatsku


– Hrvatski majstori su odlični i traženi, tako da lako pronalaze bolje poslove u inozemstvu. Vidimo da radnici svakodnevno napuštaju našu zemlju, naprosto nema radnika na tržištu, tako nama nije bilo druge nego da brzo pronađemo neko rješenje – ističe Igor Staraj koji je već dugo u graditeljstvu. Tako je uz sugestiju jednog kolege došao na ideju da pokuša dobre radnike pronaći u Indiji, zemlji s oko milijardu i 200 milijuna stanovnika, od kojih, sudeći prema petorici Indijaca koji su stigli na Škrljevo, većina nije niti čula za Hrvatsku. No od ideje do realizacije, naglašava nam Jasna Staraj, proteći će godinu i pol dana. – Njihovom dolasku u Hrvatsku prethodio je dug i mukotrpan rad, prvenstveno u smislu rješavanja opsežne papirologije – otkriva nam Jasna Staraj koja na pomoći zahvaljuje Policijskoj upravi Rijeka, hrvatskoj ambasadi u New Delhiju, odvjetničkom uredu ML Legal i odvjetnici i sudskom tumaču Danijeli Lukšić Kokić koji su omogućili da Indijci uopće rade u Hrvatskoj.Petorica radnika s juga Indije tako su otvorila put novoj gospodarskoj suradnji. Supružnici Staraj, naime, angažirat će uskoro još 100 Indijaca na raznim građevinskim poslovima u Hrvatskoj. Namjera je potražiti u Indiji i radnike u turizmu, ali o tome će razmišljati iduće godine.

Puno nepoznanica


– Nove 22 radne dozvole su već ishodovane. U pripremi je njih još dvadesetak, nakon čega ćemo u proceduru uputiti još 50 dozvola. Radi se o vrsnim majstorima, s pet do osam godina radnog iskustva koje su uglavnom stekli na poslovima u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Dubaiju – navodi Jasna Staraj koja dodaje da su prvi Indijci koji su stigli u Hrvatsku armirači i tesari, s dugogodišnjim iskustvom koje su uglavnom stekli na građevinskim poslovima u Dubaiju, i to na najzahtjevnijim građevinama, poput nebodera Burj Khalifa.


– U Hrvatskoj imaju puno bolje uvjete za rad, ovdje imaju i veću plaću. Osim toga, ostvarili su svoj san, stigli su u Europu koja je za stanovnika južnih dijelova Indije doista daleka i nedostižna. Mnogi od njih nikad ne napuste niti svoja sela i gradove, dok građevinski radnici najčešće odlaze na poslove u Saudijsku Arabiju, Kuvajt ili Dubaj. Kao što je prije stotinjak godina san naših radnika bio da odu u Ameriku ili Australiju – ilustrira Jasna Staraj čija je ocjena da su Indijci odlični radnici kojima se sviđa Hrvatska.– GP Krk, čiji smo poslovni partneri, pa i njima moramo zahvaliti na tome što su vjerovali u nas, također hvali njihov rad. Nitko prije nas nije angažirao građevinske radnike iz Indije, tako je doista bilo puno nepoznanica – dodaje Jasna Staraj.

– U Hrvatskoj nam je puno bolje nego na prijašnjim poslovima koje smo radili – kratko nam odgovara Gyan Prakash Shaw na pitanje kako su se on i kolege snašli u našoj zemlji koji je na svoju zaštitnu kacigu već nalijepio parolu kojom podržava hrvatsku nogometnu reprezentaciju.


Navijačka atmosfera




Petorica Indijaca naime jedan od prvih susreta s hrvatskim mentalitetom stekla su gledajući utakmicu Hrvatska – Nigerija. Njihov hrvatski poslodavac omogućio im je pravu navijačku atmosferu, pa su Gyan Prakash Shaw i njegovi kolege brzo postali navijači Hrvatske.


Putem suvremenih komunikacijskih kanala, vijest o njihovom životu u Hrvatskoj, stigla je i do njihovih gradova na jugu Indije, gdje malo tko uopće zna da u Europi postoji Hrvatska. Jasna Staraj kaže da je zahvaljujući njima, jedan dio Indije dobio informaciju o našoj zemlji, ali i spoznaju da Hrvatska igra na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. – U Hrvatskoj smo dobro primljeni i doista nismo imali nikakvih problema. Navijamo za vašu reprezentaciju i nadamo se da ćete daleko otići na ovom natjecanju, iako vam je Argentina u skupini – kaže Gyan Prakash Shaw koji se brzo vraća svome poslu i zahvaljuje svima na gostoprimstvu i velikoj medijskoj pažnji koja ih ovih dana prati.– Indijci su radišni i precizni u svom poslu. Ništa ne prepuštaju slučaju i svaku konstrukciju provjeravaju, odnosno drže se PS-a – kaže njihov šef na gradilištu Dejan Ignjić koji kaže da imaju uobičajeno, osmosatno radno vrijeme, od osam do 16 sati.

– S obzirom na to da su tek stigli u Hrvatsku, nisu još imali prilike za razgledavanje. No potrudit ćemo se da ih upoznamo s Rijekom i Opatijom, da ih odvedem na more – poručuje Dejan Ignjić.