Prognoza

U dijelovima Hrvatske već je danas počeo padati snijeg. Do utorka će ga biti i iznad 30 centimetara

P. N.

Ilustracija Ivica Galović / PIXSELL

Ilustracija Ivica Galović / PIXSELL



U dijelovima Hrvatske već je danas počeo padati snijeg. Temperatura je posvuda bila  ispod 15 stupnjeva, tako hladno nije bilo još od trećeg mjeseca. Pritom se uz umjeren sjeveroistočnjak i jaku buru činilo još hladnije, uistinu primjereno zimi.


Vremenske prilike u iduća dva dana mogu biti i opasne, posebno u prometu. Naime sve češće će biti oborine na granici kiše i snijega, koji u utorak može biti i obilniji, u gorju i veći od 30 cm, a tanjeg snježnog pokrivača će, javlja N1, vjerojatno biti i ponegdje u nizinama središnje Hrvatske. Na Jadranu zato vjetrovito, obilni pljuskovi pa i oluje.


Sa sjeveroistoka kontinenta će početkom tjedna hladnoća zahvatiti veći dio našeg kontinenta, a kako će s juga pristizati po visini i nešto manje hladan zrak, povećava se vjerojatnost za opasnu ledenu kišu, prije svega u Lici.




Prema večeri i tijekom iduće noći ostaje oblačno na kopnu, a djelomice vedro na moru. U unutrašnjosti valja računati na povremenu susnježicu, u višim predjelima može se već stvarati do jutra i tanji mokri snježni pokrivač.


Prijepodne na moru sunčana razdoblja. Na kontinentu ostaje oblačno, a povremeno može propadati na istoku slaba kiša, na zapadu susnježica i snijeg, posebice u gorju. Poslijepodne naoblačenje na jugu i u Dalmaciji donosi mjestimičnu kišu, koja će u noći na utorak proširiti na cijelu obalu i biti česta i jaka.


Što se vjetra tiče, i sutra razmjerno vjetrovito. Slab do umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, rjeđe s olujnim udarima, a u Dalmaciji će okrenuti na jugo, navečer ponegdje i jako.


Najniže temperature tijekom iduće noći slične kao i noćas. Većinom oko nule u unutrašnjosti, a između 5 i 8 na moru. Najviše dnevne temperature još malo niže nego danas. Posvuda hladno, na kopnu do najviše 3-4 stupnja, a na Jadranu od 9 do 14.


U utorak oblačno uz česte oborine. Na Jadranu ponegdje obilna kiša, moguća grmljavina, a na kopnu susnježica, u gorju snijeg, a moguća je i ledena kiša.


Od srijede postupno stabilnije uz sve rjeđe oborine, ali još će biti dosta oblaka.


U četvrtak sunčana razdoblja, malo toplije, ali i dalje promjenjivo, piše N1.