Ne gube nade

Traže pomoć: ‘Dok god postoji i najmanja šansa, pretraživanje Atlantika se treba nastaviti’

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, Twitter Marine Nationale

Foto Facebook, Twitter Marine Nationale

Uvijek postoji mogućnost da su te splavi, za koje pretpostavljamo da su se aktivirale, išle u drugom pravcu od onog kojeg su očekivali iz Centra za spašavanje i traganje, rekao je Dragomir Mucić



Gost Dnevnika N1 televizije bio je umirovljeni kapetan i član Sindikata pomoraca Hrvatske Dragomir Mucić bio je gost Dnevnika N1 televizije. I on je, poput predsjednika SPH Nevena Melvana apelirao da se nastavi potraga za kapetanom Dinom Miškićem i još šestoricom nestalih pomoraca s tegljača Bourbon Rhode, potopljenog u uraganu Lorenzo usred Atlantika. 


Činjenica je da Činjenica je da tri splavi nisu pronađene, da se u tim splavima može preživjeti jedan dulji vremenski period. Nada sigurno još postoji, isticao je Melvan, a s time se slaže i Mucić. Njih dvojica danas su u Šibeniku posjetili obitelj Dine Miškića.


– Danas smo glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan i ja posjetili obitelj našeg nestalog kolege da vidimo kako im možemo pomoći, kako im možemo pružiti potporu u ovim teškim trenucima.


Obitelj ne gubi nadu




Obitelj se drži dosta dobro – jako, hrabro, ne gube nadu, kao što je ni mi ne gubimo. Traže od svih institucija, pa tako i od nas, da im pomognemo kako bi se potraga za nestalim kolegom i ostalim pomorcima nastavila, kazao je Dragomir Mucić.


Upitan kako gleda na obustavu potrage, Mucić kaže:


– Sedam dana je dosta dug period. Francuski Centar za traganje i spašavanje procijenio je da više ne postoji šansa, odnosno da postoje male šanse da se pronađu. Mi smatramo da, dok god postoji i najmanja šansa, i najmanja moguća nada, da se pretraživanje Atlantika mora nastaviti.


Screenshot N1


Screenshot N1



Vrlo dobro znamo da je brod uletio u uragan sa strahovito jakim vjetrom, ali moramo znati da osim vjetra koji ima određeni smjer kretanja, u Atlantiku postoje jake struje koje ne moraju biti u istom pravcu kretanja kao vjetar. Uvijek postoji mogućnost da su te splavi, za koje pretpostavljamo da su se aktivirale, išle u drugom pravcu od onog kojeg su očekivali iz Centra za spašavanje i traganje, rekao je Mucić.


Splavi moraju negdje isplivati


Pojasnio je kako funkcioniraju splavi za spašavanje.


– To su samonapuhavajuće splavi koje se nalaze na povišenom mjestu broda. U ovom slučaju dvije su se splavi nalazile s lijeve strane zapovjedničkog mosta, dvije s desne. One su za brod vezane morskim vezom i hidrostatskim kukama. Te kuke imaju funkciju da se, ako dođe do potonuća broda, a splavi nisu aktivirane i bačene s broda od strane članova posade, same aktiviraju i aktiviraju splavi.


Tako da splavi isplivavaju na površinu i šire se. Neke imaju, ne znam za ove, i šator za skrivanje od sunca i nevremena i one nisu potopive. Splavi moraju negdje isplivati, uvjeren je umirovljeni kapetan i član Sindikata pomoraca Hrvatske.



Osvrnuo se i na najavu da će brodovi koji budu prolazili područjem na kojem je Bourbon Rhode potonuo imati obvezu pretraživati nestale članove posade.


– Svaka splav bi trebala u sebi imati radar, koji se aktivira s aktivacijom splavi. Radarskim promatranjem s trgovačkih brodova koji tu prometuju pregledavat će se područje plovidbe predviđenom i dobivenom od strane Centra za spašavanje. Hoće li se išta uočiti, vidjet ćemo. Ali ja sam još uvijek optimističan. Nadam se da ćemo pronaći Dina i ostale članove posade, zaključio je Mucić.


Nastaviti potragu bez obzira na troškove


Melvan je ranije rekao da bi potragu svakako trebalo produžiti na neko dodatno vrijeme.


– Mislim da bi period od nekih dodatnih desetak dana trebalo ostvariti, bez obzira na troškove, bez obzira na probleme koje iziskuje. Nada sigurno još postoji, ne samo u obitelji. Ta nada realno još može postojati dok postoji neki postotak šanse, treba nastaviti potragu.



Svi brodovi koji plove tim područjem, što uključuje i ribarske brodove, bit će obaviješteni o činjenici da je potraga još uvijek u tijeku i da moraju obratiti pozornost na more, stalno motriti i tražiti te ljude.


Mi očekujemo malo veći opseg, da se zrakoplovstvo uključi, da se područje nastavi istraživati zrakoplovima jer je riječ o ogromnom području koje je veličine kao dvije do tri Republike Hrvatske, kazao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.


Potraga obustavljena


Službeno je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 kvadratnih kilometara oceana.


Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih. Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda, a s francuske strane drže da postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje.


Pokrenuta peticija


“Molimo da potpišete peticiju za nastavak potrage za našim kapetanom Miškićem i članovima posade, koju tvrtka Bourbon želi obustaviti”, objavljeno je u Facebook grupi ‘Bourbon Rhode Rescue’ na kojoj je peticija podijeljena.


Zasad broji više od osam tisuća potpisa, a broj konstantno raste.


Peticiju možete potpisati OVDJE.