Želja za više moći

Škoro je zahtjevom za jačim predsjedničkim ovlastima zapravo plagirao – Ivu Josipovića

Dražen Ciglenečki

Foto HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Foto HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Upadljivo je kako bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović s uvažavanjem govore o kandidaturi Miroslava Škore. Razlog je vrlo jednostavan, i njih su se dvojica svojedobno zalagala za proširenje ovlasti predsjednika Republike



Upadljivo je kako bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović s uvažavanjem govore o kandidaturi Miroslava Škore. Razlog je vrlo jednostavan, i njih su se dvojica svojedobno zalagala za proširenje ovlasti predsjednika Republike. Mesić se 2000., tijekom procesa ustavnih promjena, grčevito borio za svaku ovlast koju je prema Ustavu iz 1990. imao Franjo Tuđman. Javno se žalio da ga se namjerava pretvoriti u – fikus. Mesić je pozivao na Pantovčak predstavnike parlamentarnih političkih stranaka, kako bi ih uvjerio da mu pomognu da ga se Ustavom ne razvlasti u potpunosti. Oporbeni HDZ je tada, primjerice, bio na njegovoj strani. Mesić je djelomično uspio, premijer Ivica Račan pristao je na kompromis i predsjedniku Republike ostavljena je određena nadležnost u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti. I Josipović je rano, već u drugoj godini svog predsjedničkog mandata, izrazio želju za više političke moći.


Ima mjesta razmišljanju kako ojačati neke mehanizme kojima predsjednik, u moralnom i političkom smislu, može utjecati da bi se mogli osnažiti demokratski procesi – izjavio je Josipović u listopadu 2011.


Precizirao je da bi htio raspolagati ustavnim mehanizmom kojim bi vraćao u Sabor na dodatnu raspravu zakone koji su »problematični i s ustavnopravnog i s političkog stanovišta«. U prosincu 2012. Ured predsjednika naručio je od agencije IPSOS Puls opširno istraživanje, u sklopu kojeg su se ispitanici izjašnjavali i o povećanju Josipovićevih ovlasti. Većina, 53 posto, ocijenila je da Josipović ima premale ovlasti, a njih 38 posto da su one primjerene. Čak 81 posto ispitanih složio se da bi predsjednik trebao imati mogućnost vraćanja u Sabor zakona, koje bi smatrao lošima. Josipovića je zanimalo i što Hrvati misle o pravu predsjednika da predlaže dužnosnike poput ustavnih sudaca i glavnog državnog odvjetnika i 62 posto podržalo je tu ideju. Škoro, dakle, ni po čemu nije originalan, moglo bi se, štoviše, reći da je plagirao Josipovića.