Sukob oko bivšeg ministra

SLUČAJ BARIŠIĆ Đikić i Zovko odgovorili Plenkoviću: “Nedopustivo je podržavati plagijatore”

Ljerka Bratonja Martinović

Ivan Đikić, Andrej Plenković / Foto: Novi list

Ivan Đikić, Andrej Plenković / Foto: Novi list

Povjerenstvo iz Augsburga potvrdilo je da je više od polovice doktorata prepisano bez citiranja izvora te zaključilo da to predstavlja formalne nedostatke ili greške u pisanju doktorata, ističu Đikić i Zovko, te ne misle da izostanak sankcija Barišića abolira od odgovornosti



ZAGREB Pozivanje premijera Plenkovića na osobne isprike Pavi Barišiću zbog prijave autoplagijata, kao i Barišićeve sudske prijetnje, potpuno su neprimjereni akademskim uzusima, ne samo zato što bi prijavitelji u ovakvim postupku morali biti zaštićeni, nego i zbog toga što je odluka Sveučilišta u Augsburgu potvrdila nalaze iz prijave i jasno istaknula da je formalni propust koji je napravio dr. Barišić iz današnje perspektive nedopustiv – odgovorili su autori prijave Barišića Sveučilištu u Augsburgu, Ivan Đikić i Jure Zovko, nakon reakcija aktualnog premijera i bivšeg ministra obrazovanja na odluku iz Augsburga.


Iako je u odluci potvrđeno da Barišić nije citirao svoje ranije objavljene radove, te da je time počinio evidentan propust, Barišić i Plenković su odluku Sveučilišta da se propust ne sankcionira protumačili kao dokaz da autplagiranja nije bilo, a autore prijave pozvali na odgovornost.


»Sasvim se jasno vidi da su dvije komisije istraživale nešto što nije imalo nikakvu osnovu«, ustvrdio je Barišić, a Plenković sugerirao da Barišić »zaslužuje ispriku od onih koji su prednjačili u napadima«.




Zovko i Đikić ne vide nikakvog razloga za ispriku, štoviše, najavljuju da će nastaviti upozoravati institucije na plagiranje.


– Želimo uspostaviti visoke standarde koji će se dosljedno primjenjivati. Nedopustivo je da u Hrvatskoj, kao zemlji članici Europske zajednice, u vodećim institucijama poput Vlade, Sabora i Ustavnog suda, rade ili se javno podržavaju osobe za koje se utvrdi da su počinile plagijat – poručuju znanstvenici.


Povjerenstvo iz Augsburga potvrdilo je da je više od polovice doktorata prepisano bez citiranja izvora te zaključilo da to predstavlja formalne nedostatke ili greške u pisanju doktorata, ističu Đikić i Zovko, te ne misle da izostanak sankcija Barišića abolira od odgovornosti.


– Razumljivo je da svako Sveučilište u ovakvim slučajevima štiti svoje interese, jer svako oduzimanje doktorata iz prošlosti predstavlja mrlju za Sveučilište. Izjavom da iz današnje perspektive necitiranje vlastitih radova u doktoratu smatraju neetičnim i neprihvatljivim, Sveučilište u Augsburgu poslalo je jasnu poruku svojim studentima i javnosti, ukazujući da se takvi propusti danas ne bi tolerirali – ističu dvojica znanstvenika.


Nekorektno je, zaključuju, što su njihova imena iznesena u javnost, iako je obveza sveučilišta čuvati identitet prijavitelja. Rektorica Sveučilišta u Augsburgu, prenose, tvrdi da njihova imena nisu spomenuta niti u jednom službenom dokumentu Sveučilišta, čime je krivica za objavljivanje imena prebačena na Barišića.