Nezavisni sindikat znanosti

Ribić: Kad netko izigrava sindikat, izigrava građane

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



ZAGREB Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u subotu je sa sindikalnog sabora u Zagrebu poručio kako onaj tko izigrava sindikat zapravo izigrava građane te je upozorio na katastrofalno funkcioniranje institucija: od sudova, državne politike i aparata do sveučilišta.


»Kada netko izigrava sindikat, zapravo izigrava građane i bilo tko u državnoj politici tko slavi kada izigra sindikat treba znati da je izigrao svoje sugrađane«, naglasio je Ribić.


Pritom je naveo neispunjenje sporazuma o osnovici plaće te ustvrdio kako država zaposlenicima duguje cijelu jednu plaću, ali se pravi kao da to ne postoji, iako već i sudovi presuđuju u korist sindikata.




U tom je kontekstu spomenuo Granski kolektivni ugovor o kojem su, kako je rekao, pregovarali pet godina sa pet različitih Vlada koje su pregovore vodile na »krajnje neznalački i nekompetentan način«.


Problem je i provedba Temeljnog kolektivnog ugovora, jer se nakon njegovog potpisivanja neke odredbe iz Ministarstva znanosti i obrazovanja tumače na »čudovišni« način kako bi uskratili novac i se čini »kao da u državnim tijelima nema srama«, naglasio je.


Radeka: Očekujemo dramatične promjene


»U gospodarskom smislu izašli smo iz krize, ali u upravljanju sustavom znanosti i visokog obrazovanja nismo, jer su, kako tvrdi, izdvajanje za znanost i svi ostali parametri i dalje krizni«, ocijenio je predsjednik tog Sindikata Igor Radeka te dodao kako takva ocjena proizlazi i iz akata koji će biti prihvaćeni na sindikalnom saboru gdje biraju predsjednika sindikata, veliko vijeće, časni sud, nadzorno vijeće i prihvaćaju politiku za iduće četvorogodišnje razdoblje.


Ustvrdio je i da je takvo stanje neodrživo s obzirom da traje već više od 10 godina i da se nalazimo u sustavu koji ruiniran, a odlazak ljudi iz sustava u druge zemlje je sve veći.


»Stoga očekujemo dramatične promjene odnosa u društvu i njegovo uređivanje te pojačano ulaganje u sustav, jer jedino na takav način možemo dugoročno krenuti u dobrom smjeru, jer smo u proteklih deset godina jako puno izgubili«, upozorio je te naglasio da je potrebno reformirati sustav, riješiti pitanje integracije četiriju najvećih sveučilišta, restrukturirati institute na održivoj osnovi u smislu optimalizacije, a studenti trebaju biti u središtu Bolonjskog procesa što je deklarativno prihvaćeno, ali se ne primjenjuje.


Potrebna je velika briga društva za znanstveni sektor, jer je budućnost ulaganje u ljudski potencijal, naglasio je Radeka.


Smatra da su europski fondovi dobrodošli, ali da oni mogu biti samo nadopuna postojećeg financiranja, a ne izlika za smanjeno financiranje.


U Hrvatskoj su, naglasio je, financijska sredstva izdvajanja za znanost među najnižima u EU i dalje se smanjuju što je potpuno suprotno trendu ne smo u razvijenim nego i tranzicijskim zemljama u kojima rastu.


Državna tajnica Ramljak: Osluškujemo potrebe sindikata


Državna tajnica Branka Ramljak rekla je kako je jasno da bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja željelo da ima puno veći proračun i nastojat će da izdvajanja budu veća.


Ministarstvo osluškuje potrebe u znanosti i visokom obrazovanju…nažalost, po svim ljestvicama Hrvatska se po mnogim parametrima nalazi pri dnu kvalitete znanosti i visokog obrazovanja. Čeka nas jako puno posla i izazova i promjena paradigme promišljanja znanosti i visokog obrazovanja, jer mora biti u koordinaciji s potrebama društva, tržišta i studenata. Naši studenti žele kvalitetno obrazovanje i želimo ih zadržati sa kvalitetnim studijskim programima, poručila je Ramljak.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i vertikale sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec ocijenio je kako je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja važan stup vertikale obrazovanja i jedna je od najjačih sindikalnih organizacija u RH. Čine ju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.»Očekujemo nastavak zajedničkog rada na poboljšanju sustava odgoja i obrazovanja, društva i Hrvatske u cjelini, iako naša borba često nalikuje na bornu s vjetrenjačama , no mi ne odustajemo jer znamo da smo u pravu i da Hrvatska to zaslužuje«, dodao je.

Mihalinec: GKU »nije loš«


Na novinarski upit o Granskom kolektivnom ugovoru za srednje škole Mihalinec je rekao da je u fazi referenduma i da se članovi sindikata u ponedjeljak, utorak i srijedu izjašnjavati o njegovom prihvaćanju i bude li prihvaćen najavio je kako će ga potpisati.


Zadržana su sva prava neka su i poboljšana, rekao je ocijenivši kako ugovor »nije loš«, da je »sasvim solidan«.