Saborska rasprava

Pernar pozvao građane da prestanu plaćati RTV pristojbu i financirati “HRT koji nije u službi javnosti već HDZ-a”

Hina

Ivan Pernar / Snimio Darko JELINEK

Ivan Pernar / Snimio Darko JELINEK

Prozvao je Hrvatsku radio televiziju da je u službi "zločinačkog HDZ-a", te je osudio način na koji se Marijan Hanžeković bogati na račun građana



Hrvatski je sabor u utorak navečer završio raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u, a predsjednik Božo Petrov najavio je kako će zastupnici u nastavku sjednice u srijedu raspravljati o povjerenju vladi mandatara Andreja Plenkovića.


Saborska rasprava o Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u koji se odnosi na naplatu RTV pristojbe, danas je kulminirala istupom zastupnika Živog zida Ivana Pernara, koji je pozvao sve građane Hravtske da prestanu plaćati spomenutu pristojbu HRT-u.


Raspravljalo se dakle o Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji, na temelju kojega bi HRT ubuduće sam trebao naplaćivati pristojbu građanima.




Ova bi rasprava trebala biti vrlo interesantna velikom broju građana kojima su računi ovršeni zbog duga prema HRT-u te zbog otežane procedure odjave televizijskog prijemnika.


Pernar je ujedno prozvao Hrvatsku radio-televiziju da je u službi “zločinačkog HDZ-a”, te je osudio način na koji se Marijan Hanžeković, kao jedan od odvjetnika koji zastupaju HRT, bogati na račun građana.


Ujedno je rekao da bi HDZ ukoliko želi imati svoju televiziju trebao takvu televiziju financirati svojim sredstvima, a ne ubirući iz džepova nevinih građana, te da bi je u tom slučaju trebao nazvati HDZ TV.


Više puta ponovivši poziv građanima da odjave svoje televizijske prijemnike i prestanu plaćati pretplatu te optužujući HDZ, Pernar je naišao je na negodovanje nekih zastupnika iz vladajuće koalicije.


Oporba je i u poslijepodnevnom dijelu sjednice kritizirala Mostov prijedlog po kojemu bi naplatu RTV pristojbe od građana koji neredovito ispunjavaju svoju obvezu, umjesto vanjskog odvjetničkog ureda, provodio sam HRT.


 Posebno kritičan bio je SDP-ov Nenad Stazić. »U 16 godina nagledao sam se svakakvih prijedloga, ali iskreno vam kažem, ne mogu se sjetiti da sam vidio površniji i manje utemeljen prijedlog, ne samo kad je riječ o HRT-u, nego bilo koji prijedlog«, kazao je Stazić.


 Ustvrdio je da Mostov prijedlog ne počiva na kvalitetnoj analizi, a zamjera im i što su u prijedlogu nisu naveli da će smanjiti prihode državnog proračuna po osnovi PDV-a.


 »Predloženi zakon neće smanjiti broj ovrha, smanjit će se jedino cijena neplaćanja pristojbe i tako potaknuti neplaćanje«, uvjeren je Stazić.


 HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić naglasio je kako je ključni cilj predloženog zakona da građani koji su došli pod ovrhu jer nisu imali novca za plaćanje RTV pristojbe u konačnici plate manje. »To je moralna i humana podloga ovog prijedloga i taj će se cilj ostvariti«, rekao je.


 Jasen Mesić je upozorio na potrebu strateškog pozicioniranja javnih servisa, koji bi, uvjeren je, u protivnom mogli biti zbrisani u naletu broadcastinga i drugih novih trendova.


 


 U ime Mostova kluba završno je govorio Nikola Grmoja, istaknuvši kako će njegova stranka i dalje inzistirati na tome da novac koji je do sada išao u ruke odvjetničkih i javnobilježničkih ureda ostane u džepu građana.


 Naglasio je i kako Most neće odustati od smanjenja pristojbe, a kada će to biti na dnevnom redu, doznat će se, kaže, za nekoliko dana, kada nova vlada predstavi hodogram aktivnosti.