Najviše od 2008.

PUNI SE DRŽAVNA KASA PDV samo u srpnju donio milijardu kuna više nego lani

Jagoda Marić

Veći prihodi od PDV-a očekuju se i u kolovozu, koji je inače izdašniji od srpnja, a lani je taj porez u državnu blagajnu donio čak 5,22 milijarde kuna. Država je profitirala i od poreza na dobit – u prvom polugodištu skupila je 700 milijuna kuna, odnosno 14 posto više nego u istom razdoblju lani

ZAGREB Izvješće Ministarstva financija o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, po kojem je opća država, što uključuje i izvanproračunske fondove i lokalne proračune, bila u plusu, da je u prvom polugodištu porez na dodanu vrijednost (PDV) državi donio gotovo milijardu kuna više nego lani u istom razdoblju. U šest mjeseci od PDV-a se skupilo ukupno 21,4 milijarde kuna. Osim veće potrošnje, rezultat je to vjerojatno i izmjena po kojima se, od 1. siječnja, primjerice u ugostiteljstvu PDV plaća po stopi od 25 umjesto po stopi od 13 posto. Rezultat te promjene u kombinaciji s većim brojem turista ove godine, je povećanje prihoda od PDV-a u srpnju, kad je, kako doznajemo, taj porez u državnu blagajnu donio milijardu kuna više nego u istom mjesecu prošle godine.

Rekordan učinak




U srpnju ove godine država je od PDV-a zaradila 4,5 milijarde kuna, što je prihod od PDV-a kakvog država u tom mjesecu nije imala od 2008. godine. Tada je opća stopa PDV-a bila niža, odnosno iznosila je 22 posto, ali se primjerice ta stopa PDV-a plaćala i za isporuku električne energije ili vode kućanstvima, dok se sada na te javne usluge plaća niža stopa PDV-a.


Veći prihodi od PDV-a očekuju se i u kolovozu, koji je inače izdašniji od srpnja, pa je tako lani taj porez u državnu blagajnu donio čak 5,22 milijarde kuna, no naši sugovornici još ne žele govoriti o kolikom se povećanju u odnosu na prošlu godinu radi, dok se ne revidiraju svi podaci. Porezna reforma značila je i niže stope poreza na dobit, koji je snižen s 20 na 18 posto, odnosno na 12 posto za male tvrtke, no i od tog je poreza država u prvom polugodištu skupila 700 milijuna kuna, odnosno 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Plaćene markice


Promjene u izračunu posebnog poreza koji se plaća na automobile, plovila i zrakoplove donio je u državni proračun 618 milijuna kuna, što je gotovo 140 milijuna kuna ili 18 posto više nego lani.


Najviše su podbacile trošarine na duhanske proizvode, i prihod pod tih posebnih poreza u prvih je šest mjeseci ove godine čak 900 milijuna kuna manji nego lani kad je bio 2,7 milijardi kuna, što se tumači činjenicom da su trošarine i markice jednim dijelom plaćene već lani prije njihovog povećanja. U drugoj polovici godine očekuju povećanje tih prihoda. Trošarine na energente donijele su u proračun sto milijuna kuna više nego lani u prvom polugodištu.