Kontroverzna zamisao

PREMIJER IGNORIRA IDEJU Čičak: ‘Iz Vlade nismo dobili odgovor oko utvrđivanja istine o Jasenovcu’

Dražen Ciglenečki

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Ne zato da bi se revidiralo ocjenu o NDH, naravno da se ne može braniti rasne zakone, nego da se ustanovi puna istina o Jasenovcu. Ali, nisam još iz Vlade dobio nikakav odgovor – rekao nam je Čičak



Upadljivo je da se premijer Andrej Plenković još nije izjasnio o ideji Ivana Zvonimira Čička, predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora, o prebrojavanju žrtava u Jasenovcu. Čičak je prije desetak dana izjavio da mjesecima ne uspijeva doći do Plenkovića kako bi mu osobno objasnio kako je zamislio to povjerenstvo, »vjerojatno zbog našeg privatnog sukoba«. Od tada se, rekao nam je Čičak, nije ništa promijenilo.


– Ponovno sam poslao u Vladu Izjavu HHO-a s početka veljače u kojoj smo obrazložili potrebu za jednom međunarodnom komisijom za Jasenovac. Ne zato da bi se revidiralo ocjenu o NDH, naravno da se ne može braniti rasne zakone, nego da se ustanovi puna istina o Jasenovcu. Ali, nisam još iz Vlade dobio nikakav odgovor – rekao nam je Čičak.


HHO je prije tri mjeseca i u Ured predsjednice uputio spomenutu Izjavu, a u njoj se, između ostalog, poziva Kolindu Grabar-Kitarović da prilikom tada predstojećeg posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića njemu predstavi inicijativu za povjerenstvo za Jasenovac. I ona je to zaista učinila.




– Bio sam na Pantovčaku na svečanom prijemu u čast predsjednika Srbije i kad smo se pozdravljali, Vučić mi je rekao da mu je predsjednica prenijela našu ideju. »O Jasenovcu treba razgovarati. Dođite k meni u Beograd da razgovaramo o tome«, rekao mi je Vučić. Imam, znači, njegov otvoreni poziv, prepričao nam je Čičak svoj susret s predsjednikom Srbije.


On stoga nije pesimističan, upravo suprotno.


– O ovoj će se inicijativi tek govoriti, zaključuje Čičak, koji se nada da će naposljetku i Plenković podržati međunarodno povjerenstvo za utvrđivanje istine o logoru Jasenovac. »Time bi se suzio prostor za političke manipulacije i korištenje jasenovačke tragedije za širenje mržnje među pojedincima i narodima i smanjio prostor svakodnevnim tenzijama koje prepoznajemo u Hrvatskoj i susjednim državama«, naglašava se u Izjavi u kojoj je HHO bio predložio i konkretnu organizacijsku strukturu tijela koje bi vodila osoba iz Yad Vashema. Financijska sredstva za rad povjerenstva osigurala bi Hrvatska, a »valjalo bi uključiti i Europsku uniju«.