Educiraju predsjednicu

Ovo više nije slučajno: HDZ se na službenom webu ruga Kolindi zbog sunovrata rejtinga

Dražen Ciglenečki

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Stranka koja je kandidirala aktualnu predsjednicu Republike, čija je ona do preuzimanja te dužnosti bila članica, sada joj se otvoreno ruga zbog pada anketne popularnosti, koju pripisuju njezinoj prevrtljivosti u vezi Marakeškog sporazuma



ZAGREB U HDZ-u su predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović vrlo ozbiljno zamjerili otkazivanje puta u Marakeš i povlačenje podrške sporazumu o globalnim migracijama, koji će 10. i 11. prosinca biti prihvaćen na konferenciji u ovom marokanskom gradu. Jasno je to iz teksta objavljenog na službenoj internetskoj stranici HDZ-a, u kojem predsjednicu Republike doslovno ismijavaju zbog pada rejtingu u anketi Cro Demoskop.


Ponovno, nakon nekoliko mjeseci, najviše ispitanih niti jednog političara ne smatra pozitivnim, a Kolindi Grabar-Kitarović je potpora u odnosu na listopad pala za više od pet postotnih poena.


Evo kako su to prokomentirali u HDZ-u: “Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratio se, nakon tri mjeseca, “nitko” (nijedan političar) s 21,1 posto (prema 20,0 u listopadu) i potisnuo predsjednicu Grabar-Kitarović na 2. mjesto. Koja je pak nakon “marakeške avanture” izgubila oko četvrtinu pristaša, sunovrativši se s prošlomjesečnih 25,2 na sadašnjih 19,4 posto”.


Vesele se što je “platila”




Dakle, stranka koja je kandidirala aktualnu predsjednicu Republike, čija je ona do preuzimanja te dužnosti bila članica, sada joj se otvoreno ruga zbog pada anketne popularnosti, koju pripisuju njezinoj prevrtljivosti u vezi Marakeškog sporazuma. S obzirom da je istraživanje provođeno do 6. studenog, dio simpatizera Kolinde Grabar-Kitarović koji su sudjelovali u njoj stigli su doista reagirati i predsjednicu kazniti “nakon marakeške avanture”.


Ali, puno je važnija činjenica da u HDZ-u to, godinu dana prije izbora, nije razlog za tugu i zabrinutost nego se čak vesele što je, eto, Kolinda Grabar-Kitarović “platila” za svoj otklon od Vlade Andreja Plenkovića, koja je i dalje čvrsto uz Marakeški sporazum. U zaključku teksta se još ističe da je prijepor o tom sporazumu najvažnija tema za samo 2,7 posto hrvatskih ljudi, “što bi moglo biti poučno za Grabar-Kitarović i njezine savjetnike”.



U HDZ-u, naime, vjeruju da je predsjedničin savjetnik Mate Radeljić zaslužan što je ona odustala od puta u Marakeš. Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković vjerojatno je upravo na Radeljića mislio kad je jučer govorio o nekim krugovima koji izazivaju sukobe između Vlade i predsjednice Republike.


Slave rast podrške Plenkoviću


U tekstu se i slavi porast podrške Plenkoviću i nešto viši rejting HDZ-a. Premijer je također time zadovoljan, pa je danas u Helsinkiju rekao novinarima da su rezultati Cro Demoskopa potvrda da su on i njegova Vlada na dobrom putu. Ujedno je upozorio da se zbog Marakeškog sporazuma nepotrebno stvara histerija, iako je on neobvezujuć.


– Vidjet ćemo tko će na kraju ići u Marakeš, budući da je glavni tajnik UN-a bio direktno pozvao predsjednicu. Nema kakofonije, barem što se tiče Vlade. Stav je promijenila predsjednica. Najbolje je da sama kaže u čemu je stvar, poručio je Plenković. HDZ likuje i jer je rejting SDP-a, kojeg nazivaju Sunovrat demagoške partije, pao za 0,3 postotna poena.