Godišnja kvota

Neće biti većeg uvoza radnika: Burza rada šalje turizmu 1.200 nezaposlenih

Gabrijela Galić

U turizam će biti upućeno i 800 završenih srednjoškolaca turističkih zanimanja jer u cijelom sektoru nedostaje oko 2.500 radnika. Ipak, turistički promet za prvih šest mjeseci je rekordan



Godišnja kvota za zapošljavanje stranih radnika neće se korigirati, odnosno u ovoj godini neće doći do dodatnog zapošljavanja strane radne snage unatoč negodovanju poslodavaca da im nedostaje sezonskih radnika u turizmu, trgovini i graditeljstvu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković prošli je tjedan ustvrdio kako nam unatoč ovogodišnjem povećanju kvote za strane radnike i dalje nedostaje radnika u pojedinim zanimanjima, navodeći kako će se očito ta odluka morati redefinirati. To redefiniranje godišnje kvote za zapošljavanje stranih radnika najavio je dva dana nakon što je Ministarstvo rada održalo je radni sastanak s predstavnicima Ministarstva turizma, poslodavcima, sindikatima, HOK-om, HGK-om, kao i predstavnicima najvećih hotelskih kuća. Ministar rada Marko Pavić na tom je sastanku, kako su nam kazali neki sudionici, jasno naznačio da uvoza radne snage povrh već odobrenih kvota ove godine neće biti. I iz odgovora na naš upit je jasno da ministarstvo nema namjeru predložiti redefiniranje već odobrene ukupne godišnje kvote od 7.026 dozvola, što je za više od od 3,9 tisuća dozvola više nego lani.



Danas bi trebalo biti poznato tko će naslijediti Ratomira Ivičića na funkciji direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice – odlučit će o tome Povjerenstvo koje će predložiti jednog ili dvoje, od sedam kandidata koji su se javili na natječaj raspisan u travnju. Odmah potom sastaje se Vijeće HTZ-a koje će odlučiti o imenovanju. (B. S.)



Poslovna ponuda




U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava podsjećaju na prošlotjedni sastanak te navode kako je na njemu usuglašeno kako je za ovu turističku sezonu potrebno aktivirati domaću radnu snagu bez izmjene kvote za zapošljavanje stranaca. »Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ovom trenutku raspoloživo je za rad na sezonskim poslovima približno 1.200 nezaposlenih osoba, a tome broju treba pridodati i gotovo 800 mladih koji završavaju srednju školu u turističkim zanimanjima. Također, dogovoreno je da će Hrvatski zavod za zapošljavanje intenzivirati aktivnosti posredovanja s poslodavcima kako bi se što brže i lakše osigurala tražena radna snaga«, navode u Ministarstvu. Kako se neslužbeno može čuti, domaća burza rada bi od jeseni trebala dodatno intenzivirati obrazovanje nezaposlenih osoba za zanimanja koja nedostaju.Sastanci s poslodavcima, sindikatima te strukovnim udrugama nastavit će. Do kraja srpnja tako će resorno ministarstvo pozvati predstavnike Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, socijalnih partnera, HGK-a i HOK-a kako bi se pronašla kvalitetna rješenja i u djelatnosti graditeljstva.


Potražnja poslodavaca za radnicima u turizmu i ugostiteljstvu ovih ljetnih dana je »rak-rana« hrvatskog turizma. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Primorsko-goranskoj županiji u uslužnim, ugostiteljskim i trgovačkim zanimanjima u ovom trenutku se potražuje oko 180 radnika. Na razini Hrvatske taj broj raste na čak 1.800 radnika, a najtraženiji i najpotrebniji su i dalje konobari, prodavači, čistačice i kuhari. Prema anketama HGK-a, HUP-a i HOK-a u turističkom sektoru nedostaje oko 2.500 radnika, a i ministar turizma najavio je upravo kako će taj nedostatak u turističkom sektoru uskoro biti amortiziran ljudima s burze rada.


Dio problema, međutim, vezan je i uz same poslodavce, odnosno uvjete rada koje nude sezonskim radnicima. Zbog niskih plaća i teških uvjeta rada te često neadekvatnog smještaja domaći radnici posao ne prihvaćaju, ili nakon što probaju od posla odustaju. Dok se tu nešto ne promijeni, domaće radne snage će i dalje nedostajati.


A u »moru« sezonskih poslovnih ponuda i kronične oskudice radne snage, jedna vrlo zanimljiva našla se ispred bistroa »Sisol« u Brseču. Na oglasnoj ploči ispred ugostiteljskog objekta, na kakvima se inače ističu atraktivni meniji, ponude dana, marende i »friške« gastro delicije, ispisan je bio oglas u kojem vlasnici lokala traže radnika ili radnicu, te nude »10.000 kuna, mirovinsko-zdravstveno, prijevoz, smještaj, jist i pit koliko more«. Takva primamljiva ponuda ipak je nekom zazvučala dobro, te su vlasnici bistroa nakon našeg jučerašnjeg poziva, objavili kako su pronašli djelatnika za turističku sezonu. Međutim, nisu bili spremni s javnosti podijeliti njihovu muku i sreću u dolasku do potrebne im radne snage. Osoba koja se javila na telefon otkrila je tek da su tražili radnika u kuhinji, te da su donedavno imali osobu na tom radnom mjestu koja je rekla da može raditi samo do 15. srpnja. Stoga su bili primorani u jeku turističke sezone tražiti novu radnu snagu i nasreću, s ovakvom ponudom, uspjeli je i pronaći.


Dobre brojke


No, bez obzira na probleme s nedostatkom radnika u turizmu, tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 5,7 milijuna dolazaka i 22,9 milijuna noćenja – podaci su to sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 23 posto.


Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prva tri mjeseca 2017. godine prihodi od turizma iznosili su 395,9 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (386,9 milijuna) predstavlja rast od 2,3 posto, odnosno rast od 9 milijuna eura.