Jesenska shema

NOVA LICA U DNEVNIKU Što se moglo čuti na marginama predstavljanja nove sheme HRT-a

Siniša Pavić

Foto Matija Habljak / PIXSELL

Foto Matija Habljak / PIXSELL

Druga vijest margine je ona vezana za emisiju Hrvatska uživo, što ju je programsko čelništvo odlučilo upokojiti netom prije prezentacije shema. Zbog toga će se u petak, pred početak nove runde saborskih sjednica, prosvjedovati na Trgu Svetog Marka



Na Hrvatskoj televiziji u utorak navečer svečano su predstavljeni ponajveći aduti jesenske programske sheme. No, ono možda i važnije od samih programskih aduta moglo se čuti na, diplomatskim jezikom rečeno, marginama ovoga skupa.


Važna vijest prva, koja doduše tek čeka službenu potvrdu, jest da će od aktualnih voditelja i urednika središnje informativne emisije Dnevnik i dalje na tom mjestu ostati tek Marta Šimić Mrzlečki, dok su premještaj ‘zaslužili’ Mirjana Posavac i Branimir Farkaš. Nova lica, ako se ih se uopće novima može zvati s obzirom na minuli rada za kojeg je itekako bilo vođenje informativnih emisija, jesu Đurica Drobac i Gordan Brozović.


Dnevnik u podne osvježit će tako da će vijesti čitati Tomislava Gudelj i Ivan Dorian Molnar. Treći Dnevnik ostaje isti, što se ljudstva tiče, baš kao i Otvoreno. Doduše, istina jest da se priželjkuje voditeljica u Otvorenom, no, kako se jučer dalo čuti, teško ju je naći. Javno spominjanje opcije s Mirjanom Hrgom, navodno, nije opcija.




Druga vijest margine je ona vezana za emisiju Hrvatska uživo, što ju je programsko čelništvo odlučilo upokojiti netom prije prezentacije shema. Zbog toga će se u petak, pred početak nove runde saborskih sjednica, prosvjedovati na Trgu Svetog Marka.


Prosvjed pod nazivom „Javna televizija za sve“, organizira Hrvatsko novinarsko društvo, no ako se na njemu pojavi barem dio svih onih o kojima je HuŽ govorio i kojima je pomogao, makar dio članstva udruga i organizacija koje su ovih dana dali podršku redakciji HuŽ-a i od saborskog Odbora za medije tražili da se o slučaju HuŽ u Saboru raspravlja, mogao bi Trg biti poprilično pun.


Što se pak same jeseni na HRT-u tiče, za prezentacije su se programski ljudi pohvalili novitetima i činjenicom da odavna jeftinije sheme nismo imali, najavili stabilniju shemu te predstavili četiri, ako ne i pet, formata koji su jedan drugom nalik. Mozaični razgovori o modi, popularnoj psihologiji, razonodi, zdravom životu, tjelovježbi sve će to, sve se čini, obilježiti jesen na HRT-u.