Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ispis članka: NIJE NESLANA ŠALA Suradnik "U ime obitelji" traži od Ustavnog suda izbacivanje informatike iz škola - Novi List

NoviList.hr

NIJE NESLANA ŠALA Suradnik "U ime obitelji" traži od Ustavnog suda izbacivanje informatike iz škola

Ocjena ustavnosti

11. lipanj 2018 10:17

Napisao: P. N.

Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti, izjavila je ministrica Divjak

Foto Roni Brmalj

Dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji u projektu "Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece", podnuo je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta od rujna u škole.

Jutarnji list piše da se Gojmerac poziva na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja, te smatra da se odluka Ustavnoga suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike.

Prijavitelj navodi da je ministrica obrazovanja prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure - nije osigurala društveni dijalog, preskočila je mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i vijeća roditelja u školama te ignorirala komentare pristigle tijekom savjetovanja. Prijavitelj smatra i da je ministrica prilikom donošenja odluke o obaveznoj informatici "prešla granice svoje nadležnosti i prigrabila ovlasti koje u ustavnom poretku ima isključivo zakonodavac". 

- Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti, izjavila je za Jutarnji ministrica Divjak. 

Originalni tekst pročitajte OVDJE.