Vremenska prognoza

Još par dana uživat ćemo u pravom ljetu. Od petka se pripremite za promjenu vremena

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Posljednji tjedan kalendarskog ljeta obilježit će pravi ljetni ugođaj. No sviđa li vam se ovakvo vrijeme, ostalo vam je još par dana za uživanje. Već tijekom vikenda bit će oblačnije i svježije, uz vrlo veliku vjerojatnost pljuskova, grmljavine i prolazno umjerenog do jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.


Za vikend su pljuskovi i grmljavina mogući i ponegdje uz obalu, posebice na sjevernom Jadranu. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, u četvrtak na sjevernom dijelu bura, koja će uzduž cijeloga Jadrana vjerojatno puhati potkraj tjedna. 


Idući tjedan opet će biti sunčano, no ne više uz ovako visoke temperature. Dnevni maksimum ići će možda malo preko 20 stupnjeva, dok će noću u unutrašnjosti temperature redovno ići do jednoznamenkastih vrijednosti.




U istočnoj Hrvatskoj danas će biti gotovo bez oblaka, piše Tomislav Kozarić za HRT. Sunčano i stabilno vrijeme pratit će tek mjestimična jutarnja magla, uglavnom u Posavini. Vjetar vrećinom slab istočni. Najniža jutarnja temperatura do 11 do 14 °C, a najviša dnevna i do 29 °C. Sunčano, uz ponegdje malo oblaka i mjestimičnu jutarnju maglu bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar slab, a temperatura ujutro od 12 do 14 °C, poslijepodne oko 28 °C. U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku. Ujutro po kotlinama mjestimice magla, a sredinom dana i poslijepodne u gorju mogućnost za kratkotrajan lokalni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar većinom slab, a more mirno do malo valovito i relativno toplo s temperaturom oko 24 °C. Najniža temperatura zraka od 10 °C u Lici do oko 20 °C na obali, a najviša dnevna uglavnom od 24 do 29 °C.


I na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, poslijepodne ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab promjenljivog smjera ili poslijepodne jugozapadni. Toplo more će biti mirno do malo valovito. Poslijepodnevna temperatura od 28 do 31 °C, a jutarnja od 14 °C u unutrašnjost do 22 °C na obali.


Pretežno sunčano će biti i na jugu Hrvatske, uz slab zmorac u poslijepodnevnim satima i najvišu temperaturu oko 30 °C. A najniža jutarnja temperatura bit će od 18 °C u zaobalju do 23 °C u Dubrovniku.


Do petka u unutrašnjosti sunčano uz malu do umjerenu nablaku, a ujutro će ponegdje biti magle. U gorju poslijepodne može biti i lokalnog kratkotrajnog pljuska, ponajprije u srijedu. Vrlo toplo. 


Na Jadranu u nastavku tjedna prevladavajuće sunčano. Prolazno više oblaka bit će u srijedu, osobito prema otvorenom moru uz mogućnost pljuskova i grmljavine, te ponovno za vikend.