Dalmatinska zagora

JEZIVI VIDEO Poznati pčelar o najezdi stršljena: ‘U kući ih je bilo preko 1.000, ni meni nije bilo lako’

P. N.

Foto Screenshot YouTube / Pixabay

Foto Screenshot YouTube / Pixabay



Ovo ljeto diljem Hrvatske obilježila je prava najezda stršljena. Posebno je kritična situacija u Dalmatinskoj zagori gdje su ovi opasni kukci napravili svoja gnijezda posvuda – u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, čak i u samim kućama.


Koliko je situacija zapravo opasna, za Dalmacija danas je otkrio predsjednik triljske Udruge pčelara Božidar Žuljević, kojeg gotovo svakodnevno zovu na intervencije.


– Danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gdje se nalazilo gnijezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Vjerujte, nije nimalo lako ući u prostoriju s oko 1000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju – rekao je Žuljević.




Navodi da tako ekstreman slučaj još nije doživio. Sve su jedinke bile veće od tri centimetra.


– Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni “okupirali” prozor i uboli čovjeka u glavu. Ne ugrožavaju stršljeni samo ljude, događaju se i veliki napadi na pčelinje zajednice i nastaju ogromne štete. Nejake zajednice pčela ne mogu se obraniti od takvih napada stršljena i bivaju uništene do kraja. Inače, pčela se ne može suprotstaviti stršljenu pojedinačno, ali se ipak znaju obraniti na način da puno pčela u potpunosti okruži stršljena i onda ga doslovno skuhaju temperaturom svojih tijela jer mogu podnijeti višu temperaturu od tog napadača – otkrio je za Dalmacija danas poznati pčelar, koji je još jednom pozvao građane da ne uklanjaju sami gnijezda stršljena, već da pozovu stručnjake.