Pritisak na Sud?

Inicijativa mladih za ljudska prava traži da Sabor pokrene opoziv predsjednice Grabar-Kitarović

Hina

Reuters

Reuters

»Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nizom je izjava, a naročito izjavom upućenom povodom predstavljanja knjige ‘General Praljak’ 24. studenoga, izvršila nedopustiv javni politički pritisak na rad Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) uoči izricanja pravomoćne presude u predmetu Prlić i drugi, koje je najavljeno za 29. studenoga«, navedeno je



 Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) traži da zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora pokrenu opoziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog »neprihvatljivoga i protupravnoga djelovanja kojim se vrši neprihvatljiv javni politički pritisak na Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju«.


Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je otvoreno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću te predsjednicima/cama klubova zastupnika u kojemu traži da se pokrene postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednice Republike (sukladno stavku 2. članka 105. Ustava Republike Hrvatske), te je o tomu u nedjelju izvijestila priopćenjem.


»Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nizom je izjava, a naročito izjavom upućenom povodom predstavljanja knjige ‘General Praljak’ 24. studenoga, izvršila nedopustiv javni politički pritisak na rad Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) uoči izricanja pravomoćne presude u predmetu Prlić i drugi, koje je najavljeno za 29. studenoga«, navedeno je.Podsjeća se kako je predsjednica Republike na spomenutoj promociji, između ostaloga, istaknula: «ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskoga naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju.« »Smatramo da je neprihvatljivo i protupravno djelovanje predsjednice Republike kojim se vrši neprihvatljiv javni politički pritisak na Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, a s kojim je Republika Hrvatska dužna surađivati u dobroj vjeri. Takvo djelovanje kojim se ostvaruje pritisak na tijelo međunarodnog sudovanja i to u smjeru zaštite počinitelja najtežih zločina protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava je neprihvatljivo«, objašnjenje je Inicijative za njihova traženja. Smatraju kako zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora imaju političku i moralnu odgovornost postupati jer je, među ostalim, »u nizu pravomoćno presuđenih predmeta pred MKSJ-om utvrđeno kako je Republika Hrvatska (RH) sudjelovala u ratu na području Bosne i Hercegovine (BiH) te da su protiv niza žrtava zločina počinjenih 1993. i 1994. u BiH zločine počinili pripadnici snaga RH ili onih snaga koje su djelovale u ime RH, a RH za to još nije preuzela odgovornost, dok Predsjednica Republike nastavlja politiku agresije prema BiH stajući u obranu počinitelja zločina i u potpunosti zanemarujući perspektivu žrtava«. Podsjeća se kako je i »Hrvatska u nedavnoj prošlosti svjedočila strahotama rata na svome području, gdje su sudjelovale snage susjednih država čineći zločine protiv naših državljana«, pa smatra da »moramo vidjeti vrijednost u tome da se utvrdi odgovornost za zločine«.Inicijativa mladih za ljudska prava zagovara proces suočavanja s prošlošću na temelju činjenica i sukladno principu pravde te poziva »predstavnike vlasti da ovaj povijesni i moralni dugdodatno ne uvećavaju svojim djelovanjem, da ga ne ignoriraju i ne ostavljaju još i veću odgovornost za buduće generacije s kojom ćemo se mi, mladi građani i građanke RH morati suočit»i.