Reagirali

HRT reagirao na bojkot filmskih redatelja: ‘Oštro odbacujemo sve što kažu, evo što je prava istina’

Portal Novilist.hr

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

U protekle tri godine u nabavu programa od neovisnih proizvođača HRT je uložio više od 150 milijuna kuna



RIJEKA Hrvatska radiotelevizija reagirala je na najavljeni bojkot Društva hrvatskih filmskih redatelja. Oštro odbacuju njihovo priopćenje, u kojem je, kažu, naveden niz neistina.


– Naime, Hrvatska radiotelevizija kontinuirano surađuje s hrvatskim redateljicama i redateljima u sklopu programa radija i televizije. Samo u protekle dvije godine HRT je putem nabave programa od neovisnih proizvođača nabavio djela koja redateljski i/ili scenaristički potpisuje 20 članova Hrvatskog društva filmskih redatelja, 29 članova DHFR-a primalo je naknade za kreativni doprinos u radijskim i televizijskim programima u proizvodnji HRT-a. Inače, 17 članova DHFR-a istodobno su radnici HRT-a.


HRT u skladu s obvezom iz članka 11. stavka 1. Zakona o HRT-u svoja Izvješća o provedbi odredbe o nabavi djela neovisnih proizvođača dostavlja Programskom vijeću HRT-a i Agenciji za elektroničke medije odnosno Vijeću za elektroničke medije. Sva su izvješća za protekla razdoblja primljena na znanje, iz čega proizlazi da je HRT ispunio zakonsku obvezu nabave djela neovisnih proizvođača.




HRT u skladu s Ugovorom s Vladom RH poštuje obveze te ispunjava zadane kvote pa tako i obvezu proizvodnje i emitiranja sadržaja za djecu i mlade.


Hrvatska radiotelevizija surađivala je i surađivat će sa svim relevantnim sudionicima u audiovizualnoj djelatnosti, o čemu svjedoči potpisani Koregulacijski sporazum u kojem je Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) zastupalo stajališta Hrvatske udruge producenta (HRUP) te Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), sve pod nadzorom Agencije za elektroničke medije.


Podsjećamo da je u protekle tri godine u nabavu programa od neovisnih proizvođača HRT uložio više od 150 milijuna kuna, reagiraju s HRT-a.