Slučaj Međimurje-plina

HERA U NADZORU Tvrtki koja plinom opskrbljuje 28 tisuća potrošača prijeti oduzimanje dozvole

Bojana Mrvoš Pavić

Međimurje-plin čeka okončanje upravnog spora / Snimio Sergej DRECHSLER / Arhiva NL

Međimurje-plin čeka okončanje upravnog spora / Snimio Sergej DRECHSLER / Arhiva NL

Tvrtka je svoje kupce s univerzalne usluge na kojoj je regulirana cijena plina nezakonito  prebacila na tržišnu opskrbu



ZAGREB Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je u nadzoru Međimurje-plina, tvrtke koja plinom opskrbljuje preko 28.500 potrošača na području Međimurske županije, utvrdila niz nepravilnosti vezanih uz poslovanje s kupcima iz kategorije kućanstva te je odlukom iz ožujka ove godine protiv tvrtke pokrenula prekršajni postupak. Međimurje-plinu prijeti i oduzimanje dozvole za opskrbu plinom ukoliko ne ispuni zahtjeve HERA-e.


Kako je ustanovljeno, Međimurje-plin je kupcima koji su imali važeći ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge na netransparentan način nudio, i s njima sklapao ugovore o opskrbi plinom izvan obveze javne usluge, koji nisu u skladu s odredbama Zakona o tržištu plina i drugim propisima, te ispostavlja račune za isporučeni plin koji nisu u skladu s Općim uvjetima opskrbe plinom.


»HERA je tijekom nadzora došla do saznanja da je Međimurje-plin u razdblju od 1. travnja 2017. do 31. prosinca 2017. godine odnosno nakon sklapanja ugovora o opskrbi plinom izvan obaveze javne usluge s kupcima iz kategorije kućanstvo, ostvario veći prihod u odnosu na onaj koji bi ostvario da su kupci iz kategorije kućanstvo u navedenom razdoblju koristili javnu uslugu opskrbe plinom, odnosno plin plaćali prema iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom«, stoji u odluci HERA-e.


Pravo na izbor  




To znači da je Međimurje-plin svoje kupce s univerzalne usluge na kojoj je regulirana cijena, prebacio na tržišnu opskrbu. HERA im je naredila da kupce vrate natrag na univerzalnu uslugu, bez ikakvog financijskog troška za kupce, kao i to da objave oglase u lokalnim medijima o prekršaju. Prema ocjeni regulatora, Međimurje-plin je samostalno protumačio da je krajnji kupac iz kategorije kućanstvo (na javnoj usluzi) koji je sklopio neusklađeni ugovor, automatski prešao na tržište nakon 31. ožujka 2017., zato jer je tada Međimurje-plin počeo samostalno nabavljati plin za potrebe kupaca u javnoj usluzi. HERA se ne slaže s takvim tumačenjem, jer Međimurje-plin, kaže, ni na koji način nije izgubio svoju ulogu opskrbljivača u obvezi javne usluge.


»Međimurje-plin je jedini opskrbljivač u obvezi javne usluge koji je iskoristio zakonom predviđenu mogućnost nabavljanja plina za potrebe krajnjih kupaca u javnoj usluzi na veleprodajnom tržištu. Ova okolnost, međutim, ni na koji način nije automatizmom izmijenila status njihovih kupaca – kućanstava – kojima su trajno dužni omogućiti opskrbu u okviru potpuno regulirane javne usluge«, stoji u pojašnjenju HERA-e. Još su 2016. godine u postupku nadzora utvrdili nepravilnosti u radu Međimurje-plina iz Čakovca te u srpnju iste godine tvrtki naložili da ih isprave.

»Prilikom naknadne procedure kojom je HERA nastojala provjeriti ispunjavanje odlukom nametnutih obveza, HERA se opetovano suočavala s nepotpunim odgovorima, manjkavom dokumentacijom i potpuno nekonzistentnim – često i kontradiktornim podacima. Upravo ova okolnost bila je i razlog novog službenog nadzora HERA-e, provedenog u studenome 2017. godine«, kaže HERA.


Na pitanje o većem prihodu Međimurje-plina zbog prebacivanja kupaca na tržišnu opskrbu, i je li Međimurje-plin dužan kupcima preplaćeni novac vratiti, iz HERA-e odgovaraju kako je to pitanje u nadležnosti suda, jer svaki kupac koji smatra da je oštećen može pokrenuti sudski postupak.


HERA pak, dodaju, razmatra i mogućnost poduzimanja daljnjih koraka protiv Međimurje-plina. Znači li to prijavu DORH-u, ne kažu. Kako dodaju, kupci energije moraju biti u situaciji da jasno i transparentno koriste svoje pravo na izbor između opskrbe u javnoj usluzi (po reguliranoj cijeni) i transparentno prezentiranih tržišnih ponuda – koje se, po logici tržišta, u načelu formiraju na održivoj razini ispod cijene javne usluge.


Kupcima popust


Iz Međimurje-plina našem listu odgovaraju kako uvijek postupaju po odlukama HERA-e pa tako i sada te su »prema uputi o pravnom lijeku podnijeli tužbu kojom se osporava zakonitost predmetne odluke HERA-e«.


Podnijeli su, kažu, tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, koji je pak donio odluku prema kojoj tužba proizvodi odgodni učinak u odnosu na odluku HERA-e do okončanja upravnog spora. Svaki kupac prirodnog plina je slobodno, svojom voljom, kažu, sklopio ugovor o opskrbi prirodnim plinom za plinsku godinu koja još traje (od 1. 10. 2017. do 30. 9. 2018. godine). Kupcima su omogućili, zaključuju, da ostvare financijski popust, a to je onda manje, a ne više prihoda za njih. Posluju, navode, prema Zakonu o računovodstvu i svim ostalim zakonima koji su na snazi, tako da ostvarenu dobit, sukladno odluci skupštine društva, isplaćuju vlasnicima Međimurje-plina.