Skup MIPRO

HDZ-ov ministar najavio digitalizaciju: ‘Uvodimo umjetnu inteligenciju u Hrvatskoj’

Andrea Bralić

Darko Horvat na skupu u Opatiji

Darko Horvat na skupu u Opatiji

Razvoj digitalizacije i umjetne inteligencije mora biti temelj za privlačenje europskih sredstava, ističu



OPATIJA Hrvatska bi za otprilike šest mjeseci trebala dobiti Nacionalni plan uvođenja umjetne inteligencije, za što je već formirano stručno povjerenstvo. Taj strateški dokument potom će biti upućen na javnu raspravu u kojoj se očekuje uključivanje realnog poduzetničkog sektora jer bez njih ova strategija ne bi imala smisla.


Razvoj Hrvatske u području digitalizacije i umjetne inteligencije mora biti temelj za otvaranje novih natječaja i privlačenje europskih sredstava iz nadolazećeg financijskog razdoblja 2021. – 2027. godine, a u tom smo pravcu krenuli s izradom dva strateško planska dokumenta u sklopu kojih će se i preuzeti i primjeri dobre prakse koji će biti implementirani u naš sustav – kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat uoči otvaranja 42. međunarodnog skupa MIPRO, najvećeg i najznačajnijeg nekomercijalnog znanstveno-stručnog ICT skupa u ovom dijelu Europe, a koji se tradicionalno održava u opatijskom Grand hotelu Adriatic.


Pravi put


– Vidjeti za istim stolom ministre znanosti i gospodarstva do nedavno bi bilo čudno, ali to je pravi put. Realni poduzetnički sektor, akademska zajednica i lokalna zajednica s istim ciljem i misijom je budućnost, a zajednički cilj nam je ubrzanje procesa koji se kod nas još uvijek odvijaju presporo. Uspijemo li to ubrzati, ne moramo se plašiti tih istih procesa koji u okruženju već funkcioniraju.




Ja već godinu dana slušam kako ulazimo u sferu digitalnog društva, no mi smo već punopravni dionik toga što dokazuje i ovogodišnji MIPRO jer je digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji i pametnim rješenjima posvećena većina radova – kazao je ministar Horvat koji je sudjelovao na plenarnom okruglom stolu Strategija razvoja umjetne inteligencije i pametnih okruženja.


Uz njega govorili su i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković, ravnatelj David Matthew Smith, prodekan za znanost FER-a Nikola Mišković, dekan FOI-a Neven Vrček, direktorica Erikson Nikola Tesla Gordana Kovačević, direktorica Microsofta Tatjana Skoko i drugi istaknuti eksperti u tom području.


Razvoj MIPRO-a


Bogat program ovogodišnjeg skupa MIPRO, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i šest ministarstava, predstavili su dr. Miroslav Poljak predsjednik MIPRO-a i akademik Karolj Skala, kazavši kako se MIPRO nakon četiri desetljeća prilagođava razvoju u smjeru da postane prepoznatljiv centar za diseminenciju ICT tehnologije.


Ovogodišnji međunarodni ICT skup će kroz 14 savjetovanja prezentirati 354 prihvaćena rada iz 34 zemalja i 11 pozvanih predavanja, što predstavlja porast oko 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim savjetovanja program čini pet plenarnih istaknutih predavanja, šest radionica, pet okruglih stolova, seminari, te prezentacije tvrtki i izložbe.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak će u sklopu prezentacije rezultata projekta Hrvatske zaklade za znanost HigherDecision održati predavanje – Strateško planiranje u visokom obrazovanju i znanosti u okviru kojeg će govoriti o važnosti strateškog planiranja te svojim iskustvima i motivaciji za projekt.