Predsjednica RH

Grabar-Kitarović odlazi početkom prosinca u SAD, do kraja godine još jedno seljenje Ureda

Irena Frlan Gašparović

Kako se doznaje iz njezinog ureda, u New Yorku će se sastati s glavni tajnikom UN-a Antonijom Guterresom s kojim će razgovarati o stanju u jugoistočnoj Europi.



ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović početkom prosinca putuje u radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama.


Kako se doznaje iz njezinog ureda, u New Yorku će se sastati s glavni tajnikom UN-a Antonijom Guterresom s kojim će razgovarati o stanju u jugoistočnoj Europi.


U planu je i radni sastanak s istaknutim ženama u sustavu UN-a. Tijekom boravka u New Yorku, Grabar-Kitarović će se susresti i s hrvatskom zajednicom.




U Bostonu će, kako se doznaje, održati predavanje na tamošnjem sveučilištu Tufts, dok će u Washingtonu s predstavnicima Atlantskog vijeća razgovarati o Inicijativi tri mora. U organizaciji hrvatskog veleposlanstva, u Washingtonu će se održati i gala večera kojom će se obilježiti 25. obljetnica hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa. Na večeri, na koju su pozvani članovi Kongresa i poslovne zajednice, sudjelovat će i predsjednica. 


Sljedećeg tjedna, pak, Kolinda Grabar-Kitarović ide u Beč na zasjedanje Opće konferencije Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj.


Nakon Beča, putuje na Island gdje se održava sastanak Vijeća žena svjetskih lidera u sklopu Godišnjeg foruma žena političkih lidera. S obzirom da bi na tom skupu trebala biti i zamjenica glavnog tajnika OECD-a Mari Kiviniemi, na Pantovčaku smatraju da će to biti prilika i za lobiranje za hrvatsko članstvo u toj organizaciji. 


Tijekom prosinca Ured predsjednice ponovno će se privremeno preseliti, ovoga puta u Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju.