Predstojeći izbori za EP

Dva bloka katoličkih inicijativa: Odbio ih moćni financijer, a sad će i razjedinjeni na izbore

Zlatko Crnčec

Ilustracija / Foto Denis Lovrović

Ilustracija / Foto Denis Lovrović

U pozadini ovih stranačkih pregrupiranja događaju se značajne promjene. Zaklada Rhema odlučila je tako da tijekom ove godine neće donirati rad udruga »U ime obitelji«, GROZD-a i Vigilare



ZAGREB Zategnuti odnosi između HDZ-a i referendumskih inicijativa o promjeni izbornog zakona i poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije prelili su se čini se i na način financiranja rada raznih katoličkih udruga. Istovremeno, stranke koje su u potpunosti i dijelom vezane za rad raznih kršćanskih inicijativa ne mogu pronaći zajednički jezik pa će na predstojeće izbore za Europski parlament koji će se održati u svibnju izaći u dva bloka što će im bitno otežati namjeru da osvoje jedan europski mandat.


Tako će HRAST i Hrvatska konzervativna stranka (HKS) na te izbore izaći sa zajedničkom listom, a svoj će program predstaviti na konferenciji za novinare koja će se održati sutra u Europskom domu u Zagrebu. Dvije stranke već nekoliko mjeseci pregovaraju o modalitetu izlaska na euroizbore, a očekuje se da će na listi biti predstavnici još nekih stranaka.


Neovisni samostalno


– HRAST i HKS su za zajedništvo svih suverenističkih, demokratskih i kršćanskih snaga. Naša je ruka suradnje ispružena prema svim takvim strankama, inicijativama i udrugama, i to bez ikakvih uvjeta. Jasno je da svatko tko ne želi to zajedništvo faktički ide na ruku premijeru Andreju Plenkoviću.




Jer kada bi se sve suverenističke snage ujedinile i zajednički izašle na izbore to bi najviše naštetilo baš njemu. Bez obzira na to što su neke stranke slične provenijencije odlučile na europske izbore izaći samostalno naš će program svakako podržati brojni ugledni pojedinci, inicijative i udruge – rekao je saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović.


S druge strane Neovisni za Hrvatsku koju vode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović neće na europske izbore izaći s HRAST-om i HKS-om.


– Mi smo načelno odlučili da na predstojeće europske izbore idemo samostalno – kaže Hasanbegović.


Treća desna opcija koja je u ovom trenutku aktivna na sceni je stranka DESNO kojoj je na čelu nekadašnji dugogodišnji predsjednik HSP-a Anto Đapić koja će oko sebe također pokušati okupiti neke stranke i inicijative. Zasad je tu angažiran nekadašnji glavni tajnik HSP dr Ante Starčević Pero Ćorić, a očekuje se angažman još nekih viđenijih aktera pravaške scene. Niti koalicija okupljena oko HRAST-a i HKS-a, a niti Neovisni za Hrvatsku nisu i nemaju namjeru razgovarati o suradnji s ovom strankom.


U sukobu s Vladom


U cijeloj je priči izuzetno zanimljivo koja će opcija dobiti podršku predsjednice udruge ‘U ime obitelji« Željke Markić. Neslužbeno se može doznati da bi Markić mogla podržati Neovisne za Hrvatsku iako se sama ne namjerava izravno kandidirati na bilo kakvim izborima.


U pozadini ovih stranačkih pregrupiranja na sceni na kojoj djeluju razne katoličke inicijative događaju se značajne promjene.


Najveća je ona da je zaklada Rhema odlučila da tijekom ove godine neće donirati rad udruge »U ime obitelji« koju vodi Željka Markić, ali i GROZD-a kojem je na čelu predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić, te Vigilare koju vodi Vice Batarelo. Ove su udruge bile vrlo aktivne u organiziranju i podržavaju dvaju referenduma – »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj« – zbog čega su došli u sukob s Vladom Andreja Plenkovića koja se snažno protivi njihovom održavanju.


Zaklada Rhema nastala je prije četiri godine, a ima 14 osnivača. S najviše sredstva rad katoličkih inicijativa pomažu bračni par Topčić, vlasnici tvrtke Tim kabel, a tu su i Ksenija i Ivić Pašalić. On je u drugoj polovini devedesetih bio savjetnik u za unutarnju politiku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a HDZ je napustio 2002 nakon što ga je na izborima za predsjednika stranke pobijedio Ivo Sanader.