Most optužuje Vladu

Državna tijela zapošljavaju 300 novih ljudi, a onda plaćaju vanjske suradnike da rade njihov posao?

Hina

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

Vlada, tvrde, očito racionalizira državna tijela po principu da, ako jedan ne zna posao, plati još jednog da pokušaju nešto zajedno, a ako ne uspiju, nema veze, platit će građani i vanjske suradnike



Državna tijela zapošljavaju novih 300 ljudi, a novcem građana plaćaju vanjske suradnike da rade njihov posao, poručeno je u petak iz Mosta nezavisnih lista, koji se referira na medijske napise o javnim natječajima različitih državnih tijela u kojima se traži gotovo 300 ljudi.


Državna tijela ovo su ljeto raspisala javne natječaje kojima traže gotovo 300 novih ljudi – od Ministarstva turizma koje usred sezone traži njih sedmero, do Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje traži pet novih djelatnika, iako ni postojeći djelatnici ne uspijevaju provoditi vlastite zakone i ispunjavati obveze, već novcem građana plaćaju vanjske suradnike stotine tisuća kuna, stoji u priopćenju Mosta nezavisnih lista.


Vlada, tvrde, očito racionalizira državna tijela po principu da, ako jedan ne zna posao, plati još jednog da pokušaju nešto zajedno, a ako ne uspiju, nema veze, platit će građani i vanjske suradnike.




Dvije godine u nacionalnom planu reformi stoji racionalizacija agencija, a Vlada napiše Zaključak bez ijednog nabrojanog učinka da će s 1. siječnjem iduće godine nešto napraviti s agencijama, no u međuvremenu može očito zaposliti još 300 državnih službenika, zamjeraju ‘mostovci’.


Zanimljivo je, kažu, da se takvi natječaji najčešće objavljuju upravo tijekom ljeta, uz kratke rokove prijave.


Oglasi se objavljuju kad nepodobni odu na kreditom plaćenih tjedan dana na obali, da slučajno ne pomrse planove onima koji možda i nemaju najbolje kvalifikacije, ali se najbolje slažu s vladajućom strankom poručuju iz Mosta pitajući se: Što su i kako do sad radila ta tijela kad im nedostaje čak 300 ljudi?