Svečanost na Pantovčaku

DAN DRŽAVNOSTI Prijam predsjednice uz Thompsonovu pjesmu: ”Za još bolju Hrvatsku!”

Hina

Podsjetivši kako je prisutnost hrvatskoga imena, himne, grba i zastave u sjedištima međunarodnih foruma i na sportskim natjecanjima danas "najvidljiviji znak našeg povijesnog uspjeha", predsjednica je upozorila i da to "nije samo po sebi razumljivo".



Sa željom – za još bolju Hrvatsku, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u utorak Dan državnosti uzvanicima na tradicionalnom svečanom prijamu na Pantovčaku, na kojem je poručila kako čvrsto vjeruje u budućnost Hrvatske koja, naglasila je, ima sjajne ljude, narod mnogih odlika i vrlina koje zna pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije.


” Bio nam svima sretan Dan državnosti sa željom: za još bolju Hrvatsku! Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska!”, zaželjela je predsjednica u prigodnome obraćanju u kojem je, govoreći o konkretnim zadaćama unutarnjeg razvoja Hrvatske, podsjetila na demografski problem, kao na pitanje svih pitanja.


To nije pitanje bilo čijeg mandata niti problem jedne generacije, naglasila je predsjednica države, nego problem koji traži trajno sustavno, sveobuhvatno i postojano djelovanje svih društvenih snaga, od politike i gospodarstva, do kulture i vjerskih zajednica.




“No ne dvojim da ćemo ga riješiti. Mnoge smo velike, pa i epohalne uspjehe već postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude, narod smo mnogih odlika i vrlina, koje znamo pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije. Narod – to je drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske. Zaslužili smo je!”, poručila je predsjednica.


Podsjetila je u svome govoru na 25. lipnja 1991. godine ocijenivši ga jednim od najvažnijih datuma u povijesti hrvatskoga naroda, jer je donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značilo ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše države nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice.


“Ime Hrvatske konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta! Hrvatska je tu: ne samo lijepa nego zaista i naša”, istaknula je.


S posebnim se poštovanjem predsjednica Republike spomenula prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u krajnje složenim unutarnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo hrvatski narod i sve domoljube na put hrvatske neovisnosti.


“Unatoč tome što je demokratski izabrana hrvatska vlast ustavno zajamčila sva ljudska i manjinska prava, bili smo izloženi otvorenoj velikosrpskoj agresiji, koju smo zaustavili i svladali hrabrošću hrvatskih branitelja te odlučnom i mudrom državničkom politikom pod vodstvom predsjednika Tuđmana. Ujedno smo pomogli obraniti Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su Hrvati državotvorni i konstitutivni narod”, rekla je Grabar-Kitarović.


Istaknuvši kako je to povijest “kojom se ponosimo”, dodala je da je pobjeda u Domovinskom ratu označila konačno dovršenje povijesne borbe za suverenu i samostalnu hrvatsku državu. “A temelj toj pobjedi bila je politika pomirbe predsjednika Tuđmana, koji je znao da samo jedinstven narod može ostvarivati svoje povijesne ciljeve”, naglasila je.


Država nije samo ponos već i obveza


Podsjetivši kako je prisutnost hrvatskoga imena, himne, grba i zastave u sjedištima međunarodnih foruma i na sportskim natjecanjima danas “najvidljiviji znak našeg povijesnog uspjeha”, predsjednica je upozorila i da to “nije samo po sebi razumljivo”.


“Država nije samo ponos, ona je i obveza”, ističe Grabar-Kitrović, dodavši: “da bismo imali državu kao trajno i sigurno okrilje ostvarivanja svojih osobnih i nacionalnih potencijala i ispunjenja životnih potreba – moramo što djelotvornije povezivati i iskoristiti naše prednosti (geopolitički i geoprometni položaj, prirodna bogatstva, važnu nacionalnu povijesnu ulogu u Europi i sjajne duhovne odlike naroda)”.


To su temeljni čimbenici naše unutarnje kohezije, našeg zajedništva i na tim temeljima moramo materijalno, organizacijski i duhovno snažiti našu suverenost i samostalno odlučivanje o nacionalnim i državnim interesima, dodala je.


A tu nam se, nakon što je Hrvatska postala članicom UN-a, NATO-a i EU, otvaraju nove mogućnost, i kroz bilateralne odnose s pojedinim državama i kroz vanjskopolitičke iskorake, kao što je inicijativa Triju mora, naglasila je predsjednica Republike.


“Na njoj ću čvrsto ustrajati jer hrvatskim narodu u zajedništvu s drugim narodima država srednje Europe omogućuje najsolidnije vrednovanje vlastitih političkih, gospodarskih i kulturnih stremljenja”, rekla je Grabar-Kitarović.


Svečanom prijamu na Pantovčaku u povodu Dana državnosti nazočili su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri u Vladi, predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović i suci Ustavnoga suda, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, vjerski velikodostojnici Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka, županija, gradova i općina, gospodarstvenici, predstavnici akademske, kulturne i sportske zajednice, javnih ustanova, medija i udruga.


Državnu himnu „Lijepa naša” na prijamu su otpjevale sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac, a pjesmu “Dolazak Hrvata“ Marka Perkovića Thompsona i pjesmu “Croatio ponosna u duši“, Nenada Ninčevića i Branimira Kopitovića, izveo je Tomislav Kreš uz Jazz orkestar HV.