Šef Kluba

Bačić od odmetnutih HDZ-ovaca traži da povuku sramotan prijedlog o Danu antifašističke borbe

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



Probleme HDZ-u stvorio je prijedlog Saborskog odbora za ratne veterane koji je predložio da se Dan antifašističke borbe više ne obilježava kao praznik. Naime, na čelu Odbora je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, a za prijedlog su glasovali još neki zastupnici stranke.


“Nisu oni glasovali protiv zakona Vlade, nego amandmanom pokušavaju izmijeniti taj jedan dan”, rekao je šef Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić u RTL-u Danas.


Dodao je da je HDZ na najvišim tijelima stranke prihvatio prijedlog Zakona o blagdanima i neradnim danima među kojima je i Dan antifašističke borbe.




“On je praznik još od devedesetih i proizlazi iz Izvorišnih odredbi Ustava koje je rukom pisao doktor Franjo Tuđman”, kazao je Bačić.


Na pitanje hoće li biti sankcija za neposlušne HDZ-ovce Bačić je odgovorio: “Očekujem da će kolege povući amandman ili prihvatiti stajalište Vlade da se amandman odbija. Imamo Predsjedništvo u petak i tvrdim da ćemo donijeti odluku o statusu svih onih koji ne bi podržavali ovakav zakon. Ipak, očekujem da će svi podržati stav i Vlade i HDZ-a”.


U Zagrebu se u studenome održava veliki skup Europske pučke stranke, a reakcije je u Saboru u četvrtak izazvala i najava mogućeg dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku i to dva dana nakon Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Zastupnici su ponovno zamjerili HDZ-u iznajmljivanje Sabornice za predsjedništvo EPP-a.


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je u razgovoru za RTL Danas rekao da srbijanski predsjednik još nije potvrdio svoj dolazak na kongres EPP-a.


“A i kongres će se održati u Areni, ne u Saboru. Ovo je jedan od najvećih međunarodnih događaja u Hrvatskoj od samostalnosti, tu će biti i velik broj premijera zemalja članica Europske unije. Ovo što se događa je jal oporbe, ne mogu u svom jalu priznati veliki međunarodni uspjeh Hrvatske i HDZ-a pa pokušavaju omalovažiti ovaj veliki događaj na koji smo mi ponosni”, rekao je Bačić.