Štrajk ide dalje

Uljanik i 3. maj nastavljaju štrajk: Radnici marširaju pulskim ulicama. Pritisnuti smo kreditima i hoćemo svoje plaće

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Radnici su počeli štrajk na svojim radnim mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu se, zbog nedostatka materijala, ne radi već duže vrijeme.



RIJEKA/PULA – Radnici riječkoga Brodogradilišta “3. maj” i pulskoga Uljanika, oko 4500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk koji su počeli u srijedu ujutro jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.


Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga 3. maja za sada nastavljaju u krugu brodogradiliša, a hoće li izaći na ulice, odlučit će Štrajkaški odbor.


Po njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.




Već u prvi satima štrajka pao je dogovor da se krene u mimohod Pulom, koji su podržala sva tri sindikata – Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat, kao i Štrajkački odbor, a mimohod je prijavljen policiji.


Mimohod je započeo u devet sati. 


Novinarima su se u četvrtak ujutro obratili i predsjednici triju sindikata koji su također, kao i radnici, zatražili ostavku Uprave.


“S obzirom da zahtjev za ostavkom Uprave Uljanik Grupe ne može biti legalan zahtjev za štrajk, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi, izvan zahtjeva Štrajkačkog odbora, koji traži isplatu plaće za srpanj, traže da Uprava društva podnese ostavku, kao moralno odgovoran čin zbog cjelokupne situacije u koju su, bez svoje krivnje, dovedeni radnici Uljanika”, stoji u zahtjevi triju sindikata.


Ako Uprava na podnese ostavku na temelju ovoga zahtjeva, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi traže da Skupština društva i Nadzorni odbora smijeni Upravu, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, istaknuto je u zahtjevu što su ga potpisali predstavnici triju sindikata – Sindikata metalaca Hrvatske, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranskoga sindikata.


Predstavnici Štrajkaškog odbora u 3. maju, podsjetimo, razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka, s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti.


Radnici su počeli štrajk na svojim radnim mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu se, zbog nedostatka materijala, ne radi već duže vrijeme.


Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, premda su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka to ne mogu tražiti smjenu Uprave. Radnici Uljanika su u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta. Nakon toga su, uz pratnju policije, i prošetali središtem Pule.


Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.


Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćenje do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal.