Turističke statistike

Turistička špica na Kvarneru nešto slabija od lanjske

Andrea Bralić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Hotelijeri ipak ostvaruju znatno veći prihod i to upravo zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u kvalitetu i ponudu



RIJEKA  Za razliku od izvrsnih rezultata u predsezoni, sama turistička špica na Kvarneru nešto je slabija od lanjske. U odnosu na isto razdoblje 2017. godine hoteli bilježe nešto manje noćenja, no u TZ Kvarnera ističu da hotelijeri, prema informacijama s terena ostvaruju znatno veći prihod i to upravo zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u kvalitetu i ponudu te je očekivano da će se efekti ulaganja sve više intenzivirati u budućnosti.


Zbog povećanja broja zvjezdica, u nekim je hotelima smanjen broj kreveta, a povećana cijena stoga i to utječe na rezultate. Od siječnja do srpnja u kvarnerskim je hotelima ostvareno 2 milijuna noćenja, a isti broj noćenja je ostvaren i u kampovima dok privatni smještaj u istom razdoblju ostvaruje 4 milijuna noćenja. Od siječnja ove godine u privatnom smještaju je ostvareno 6 posto više noćenja što prati porast ukupnog broja kreveta kojih na Kvarneru ima 113.000 u privatnom smještaju.


I kod privatnog smještaja najviše kategorije nastavlja se trend od prošle godine, kada je privatni smještaj najviše kategorije ostvario čak 44 posto više noćenja. U TZ Kvarnera ističu da su lani neovisno o kategoriji, objekti s 5 zvjezdica ostvarili porast broja noćenja što je za regiju odlična vijest jer zahvaljujući permanentnom radu na podizanju kvalitete sadržaja i smještaja u destinaciji, uspjeh domaćina nije izostao.




– Vjerujemo da će se ova turistička godina nastaviti u istom smjeru, a s obzirom na dosad uloženi trud i povratne informacije na dobrom smo putu – ističu u TZ Kvarnera. Sam srpanj je u ovoj turističkoj regiji na razini prošlogodišnjeg sa 5,7 milijuna noćenja, no u odnosu na srpanj 2016. godine, ostvareno je 460.000 noćenja više ili 9 posto. Najveći udio stranih gostiju koji dolaze na Kvarner je iz Njemačke, a broj noćenja im kontinuirano raste.


Tako su u odnosu na srpanj prošle godine gosti iz Njemačke sada ostvarili 10 posto više noćenja, a od početka godine 7 posto više noćenja. Na navedeno zasigurno utječu mnogobrojne promotivne aktivnosti koje ovdašnja turistička zajednica fokusira na njemačko tržište. Prema broju noćenja u prvih sedam mjeseci na drugom mjestu su Slovenci s 3 posto više noćenja, a domaći gosti su na trećem mjestu. Niz nastavljaju gosti iz Austrije, Italije te Mađarske i Češke.


U TZ Kvarnera ističu da su turisti koji ovdje borave tijekom sezone uobičajen prizor, no cilj turističkih djelatnika je goste dovesti i zadržati tijekom pred i posezone te se na aktivnosti u tom razdoblju značajno ulagalo što je vidljivo i u statistici. Naime, u prvih šest mjeseci ostvareno je 8 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a čak 35 posto više u odnosu na isto razdoblje 2016. Najveći porast zabilježen je u svibnju od čak 50 posto više noćenja u odnosu na prošlogodišnji.