Sporna jamstva

Sberbank pokrenuo izvršne postupke protiv Jamnice u Sloveniji i Srbiji

Hina

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Sberbank d.d., Ljubljana, pokrenula je protiv Jamnice dva izvršna postupka na osnovi vjerodostojne isprave, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okrajnim sudišćem u Ljubljani, zbog kredita u iznosu od 3,28 milijuna eura za koji je Jamnica preuzela jamstvo



Jamnica, tvrtka iz sastava koncerna Agrokor, u ponedjeljak je putem Zagrebačke burze objavila da je Sberbank iz Ljubljane protiv te tvrtke pokrenula dva izvršna postupke u Sloveniji i Srbiji, dok je Sberbank iz Zagreba pokrenula postupak u Srbiji, a zbog kredita za koje je Jamnica preuzela jamstva.


Kako se navodi u objavi, Sberbank d.d., Ljubljana, pokrenula je protiv Jamnice dva izvršna postupka na osnovi vjerodostojne isprave, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okrajnim sudišćem u Ljubljani, zbog kredita u iznosu od 3,28 milijuna eura za koji je Jamnica preuzela jamstvo.


Nadalje, Sberbank d.d., Zagreb, također je pokrenula izvršni postupak na osnovi vjerodostojne isprave pred Privrednim sudom u Beogradu radi kredita u iznosu od 255,28 milijuna kuna za koji je Jamnica preuzela jamstvo.




Sberbank traži izvršenje (ovrhu) na udjelima Jamnice u društvima kćerima i to Mg Mivela d.o.o., sa sjedištem u Beogradu, Srbija, i Jamnica mineralna voda d.o.o., sa sjedištem u Mariboru, Slovenija, objašnjavaju iz Jamnice.


Ti se sudski postupci pokrenuti protiv Jamnice spominju i u prošli tjedan objavljenom mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora, u kojem je navedeno da je u proteklom razdoblju formalno pokrenut niz sudskih i ovršnih postupaka protiv Agrokora d.d. i povezanih društava te tri arbitražna postupka pokrenuta u Londonu.


U tom je izvješću, koje se odnosi na razdoblje od 10. srpnja do 10. kolovoza, spomenuto da je ovršne postupke protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji pokrenula Sberbank d.d., Ljubljana, u pogledu Agrokorovih udjela u Mercatoru i poslovnog udjela u trgovačkom društvu Jamnica mineralna voda d.o.o., koje drži Jamnica.


»Rješenje o ovrsi je doneseno 4. srpnja 2017. godine, a na isto je izvanredna uprava uložila prigovor sukladno procesnim pravilima. No, nakon što je postupak izvanredne uprave priznat u Sloveniji, navedeni ovršni postupci su prekinuti po sili zakona. Izvanredna uprava je o odluci kojom je priznat postupak izvanredne uprave obavijestila sud pred kojim je ovršni postupak pokrenut, i predložen je prekid ovršnog postupka. Odluka suda koji vodi postupak ovrhe o prekidu postupka je u postupku donošenja«, navela je izvanredna uprava u izvješću.


Postoje, dodaje se, saznanja i da je Sberbank, Ljubljana, zatražila donošenje privremene mjere o zabrani otuđenja i opterećenja spomenutih poslovnih udjela, ali i da pismena u svezi postupka u povodu takvog zahtjeva nisu zaprimljena, ali će izvanredna uprava poduzeti potrebne korake ako do dostave takvih pismena dođe.


Izvanredna je uprava u izvješću objavila i da su slovenske i hrvatske kompanije iz Sberbank grupe pokrenule ovršne postupke u Srbiji protiv Jamnice s obzirom na udio koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela d.o.o. i protiv Konzuma d.d. u pogledu udjela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu Idea d.o.o.


Izvanredna uprava poduzima potrebne korake u svezi ovih postupaka te je podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji, navela je uz ostalo izvanredna uprava u zadnjem mjesečnom izvješću.