Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Ispis članka: NADMAŠILO OČEKIVANJA Nakon tri mjeseca pada, industrijska proizvodnja konačno porasla za 3,1 posto - Novi List

NoviList.hr

NADMAŠILO OČEKIVANJA Nakon tri mjeseca pada, industrijska proizvodnja konačno porasla za 3,1 posto

Analitičari RBA

31. srpanj 2018 16:40

Napisao: Jagoda Marić

Posljednji podaci DZS-a o kretanju obujma industrijske proizvodnje u lipnju nadmašili su naša očekivanja i očekivanja tržišta,  poručuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA)

Foto Vedran Karuza

ZAGREB Nakon tri mjeseca neprestanog pada na godišnjoj razini industrijska proizvodnja je u lipnju porasla za 3,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.  Od studenog prošle godine, kad je počeo pad industrijske proizvodnje, osim lipnja rast je zabilježen jedino u veljači ove godine.

U odnosu na svibanj, u lipnju je industrijska proizvodnja porasla za 4,5 posto.  Prvo je polugodište na kraju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, završilo s skromnim rastom industrijske proizvodnje od 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Posljednji podaci DZS-a o kretanju obujma industrijske proizvodnje u lipnju nadmašili su naša očekivanja i očekivanja tržišta,  poručuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Napominju i to da  je u drugom tromjesečju ostvaren puno bolji rezultat jer je industrijska proizvodnja rasla četiri posto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine. Navode i to da je veći rast u prvom polugodištu sprječavao loš rezultat u proizvodnju kapitalnih proizvoda. Ta djelatnost čini  17 posto industrijske proizvodnje, a u prvih je šest mjeseci zabilježila pad od gotovo devet posto, iako je u lipnju imala skroman rast od 0,7 posto.

Pozitivan doprinos rastu došao je od rasta proizvodnje intermedijarnih proizvoda (2,7 posto), te trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (4,5 posto odnosno 4,8 posto. Ti proizvodi zajedno čine 61 posto industrijske proizvodnje. Iako je proizvodnja energije u lipnju rasla za 12 posto,  to je  bilo dovoljno tek za to da se pad svede na minimum,  pa je on u prvom polugodištu u odnosu na isto lanjsko razdoblje bio 0,1 posto.

Rudarstvo i vađenje zabilježilo je i u lipnju pad  od osam posto nastavljajući sedmomjesečni negativni niz pa je u razdoblju od siječnja do lipnja smanjenje iznosilo 7,9 posto godišnje.  Kategorija Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u lipnju je rasla čak 25,3 posto, što  je rezultiralo rastom od 2,2 posto u cijelom prvom polugodištu u odnosu na isti period 2017. godine.

- Prema našim očekivanjima stopa rasta industrijske proizvodnje tijekom 2018. zabilježit će nešto niže vrijednosti u usporedbi s 2017. sugerirajući usporavanje i drugu godinu za redom. Za snažnije stope rasta potrebno je osnažiti konkurentnost cjelokupnog gospodarstva kako bi se rast domaće i inozemne potražnje mogao većim dijelom zadovoljiti iz domaćih izvora, zaključuju analitičari RBA.