Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 1
Sutra: 28° 28° 1
19. rujna 2018.
Ispis članka: HEP kao "zlatna koka": Prihodi rastu, dobit iznosila 1,3 milijarde kuna - Novi List

NoviList.hr

HEP kao "zlatna koka": Prihodi rastu, dobit iznosila 1,3 milijarde kuna

Prvo polugodište

1. rujan 2017 07:15

Napisao: HINA

U izvješću se navodi i da su u prvom polugodištu ostvarene investicije u iznosu od 833 milijuna kuna, što obuhvaća zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača.

snimio Silvano Ježina

ZAGREB – Poslovni prihodi HEP grupe iznosili su u prvom polugodištu 7,8 milijardi kuna, 9,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit dosegnula 1,35 milijardi kuna, što je oko 10 milijuna više. To pokazuje poslovno izvješće HEP grupe, objavljeno u četvrtak, u kojemu se navodi i da su prihodi od prodaje električne energije u prvom polugodištu povećani za 224,2 milijuna kuna.

Taj rast rezultat je veće prodaje proizvođača HEP-a u sustavu poticaja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, veće prodajne cijene električne energije prodane na veleprodajnom tržištu te veće opskrbe kupaca u regiji, navodi se u izvješću.

Dodaje se i da su prihodi od prodaje plina ukupno smanjeni za 81,5 milijuna kuna, iako je povećana prodaja plina i na veleprodajnom tržištu i za opskrbu krajnjih kupaca.

Prihodi od prodaje toplinske energije smanjeni su, pak, za 1,6 milijuna kuna.

Poslovni rashodi HEP grupe iznosili su u prvom polugodištu 5,9 milijardi kuna, što je 10,6 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

»Zbog povećane proizvodnje električne i toplinske energije u termoelektranama i značajno viših cijena ugljena, troškovi energetskog goriva su povećani za 244 milijuna kuna«, navodi se u izvješću.

Troškovi nabave električne energije povećani su, pak, za 249,8 milijuna kuna uslijed veće nabave i više cijene uvezene električne energije. Troškovi nabave plina za veleprodaju istovremeno su smanjeni zbog nižih nabavnih cijena.

Rast gospodarstva i hladnija zima potaknuli potrošnju

U izvješću se ističe da su rast gospodarskih aktivnosti, hladnija zima i visoke temperature početkom ljeta utjecali na povećanje potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Na rast prodaje plina utjecalo je, pak, i širenje opskrbe plinom akvizicijom kupaca izvan područja koje HEP grupa pokriva distribucijskom mrežom u Istočnoj Slavoniji.

»Osim toga, HEP grupa je povećala broj kupaca i prodaju električne energije u Sloveniji«, navodi se u izvješću.

Ističe se i da su prvo polugodište obilježile nepovoljne hidrološke okolnosti, pa je u hidroelektranama proizvedeno 2,4 TWh električne energije, što je 32 posto manje u odnosu na prvo polugodište 2016.

»Uslijed nepovoljne hidrologije i veće opskrbe električnom energijom na domaćem i inozemnom tržištu, povećana je nabava električne energije na tržištu za 590 Gwh, ili 20 posto, i proizvodnja u termoelektranama za 387 Gwh, 24 posto, što je utjecalo na rast troškova poslovanja«, navodi se u izvješću HEP grupe.

Ukupno je izvan sustava nabavljeno 3.567 GWh, od čega se 929 GWh odnosi na otkup električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracija u sustavu poticaja, a 2.638 GWh na uvoz i nabavu od trgovaca i proizvođača u Hrvatskoj.

Investicije od 833 milijuna kuna

U izvješću se navodi i da su u prvom polugodištu ostvarene investicije u iznosu od 833 milijuna kuna, što obuhvaća zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača.

Potraživanja od kupaca iznose 1,68 milijardi kuna i manja su za 271 milijun u odnosu na početak godine, odnosno 13,9 posto.

Likvidnost Grupe bila je zadovoljavajuća te su obveze prema dobavljačima podmirivane u roku dospijeća i isključivo iz redovnih novčanih priljeva iz poslovanja.

U izvješću se navodi i da je glavna skupština Hrvatske elektroprivrede početkom lipnja donijela odluku o isplati 794,3 milijuna kuna iz dobiti za 2016. godinu u korist državnog proračuna.

Početkom srpnja isplaćeno je 600 milijuna kuna, dok se ostatak od 194,3 milijuna treba isplatiti do kraja godine, vodeći računa o očuvanju adekvatne likvidnosti HEP-a, zaključuje se u poslovnom izvješću.