Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 27
Sutra: 7° 7° 27
13. prosinca 2019.
Ispis članka: Ubio troje civila na kućnom pragu u selu Kijani? - Novi List

NoviList.hr

Ubio troje civila na kućnom pragu u selu Kijani?

Podignuta optužnica protiv Rajka Kričkovića (57) iz Zagreba

5. studeni 2014 19:57

Napisao: Slavica Kleva

Kričkoviću se stavlja na teret da je kao pripadnik 118. domobranske pukovnije HV-a iz Gospića, poslije Oluje, u selu Kijani protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava usmrtio civile Maru Sovilj (73) i njezina sina Radomira Sovilja (43) ispred njihove kuće pucajući u njih, dok je kćer Miru Sovilj (45) zapalio zajedno s kućom i stokom.

Teške optužbe protiv vojnog umirovljenika Rajka Kričkovića / Foto: M. ANIČIĆ

RIJEKA – Rajku Kričkoviću (57) iz Zagreba  zbog osobito teških okolnosti djela produljen je istražni zatvor  u komu se nalazi od lipnja ove godine nakon što je uhićen pod sumnjom za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Po okončanju istrage Kričkoviću se stavlja na teret da je kao pripadnik 118. domobranske pukovnije HV-a iz Gospića, u razdoblju od 15. kolovoza 1995. do 28. kolovoza 1995., poslije Oluje u selu Kijani protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava  usmrtio civile Maru Sovilj (73) i njezina sina Radomira Sovilja (43) ispred njihove kuće pucajući u njih, dok je kćer Miru Sovilj (45) zapalio zajedno s kućom i stokom.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci na temelju kaznene prijave PU zadarske pokrenulo je istragu protiv 57-godišnjeg Rajka Kričkovića, vojnog umirovljenika iz Zagreba, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Povodom prijedloga županijskog državnog odvjetnika, sudac istrage županijskog suda u lipnju je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv okrivljenog Kričkovića i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog osobito teških okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno. Tom prilikom sudac je odredio visinu jamstva, ona iznosi 650 tisuća kuna.  

Kričković, koji boravi u Zagrebu, ima prebivalište u Gračacu odakle je porijeklom. Sumnja se da je nakon što je vidio spaljeno selo i svoju djedovinu u Kijanima, nedugo po završetku Oluje, usmrtio tročlanu obitelj Sovilj ispred kućnog praga. Navodno, jedino je njihova kuća ostala netaknuta. I haški istražitelji su se svojevremeno interesirali za taj slučaj, proveli opsežnu istragu, ali su zbog nedostatka dokaza odustali od daljnjeg progona protiv Kričkovića sve dok se policiji nije javio svjedok koji je detaljno opisao što se dogodilo u konkretnom slučaju obitelji Sovilj. Državno odvjetništvo odmah je reagiralo na teške optužbe i detaljno provjerilo navode svjedoka što je u konačnici rezultiralo podizanjem optužnice. Prema izvorima Hrvatskog Helsinškog Odbora, u Kijanima je nakon »Oluje« ubijeno četrnaest civila, od čega devet žena. Među njima su i žrtve za čiju smrt je osumnjičen uhićeni Rajko Kričković.