Prevarant

Svjedokinja na suđenju vlasniku viškovske tvrtke: ‘Nije mi ugradio stolariju, a nije ni vratio novac’

Slavica Kleva

Dražen Filjević (lijevo) izlazi iz zgrade suda, u pratnji odvjetnika Branimira Čolića

Dražen Filjević (lijevo) izlazi iz zgrade suda, u pratnji odvjetnika Branimira Čolića

Ispitano je još troje svjedoka koji su prevareni potkraj prosinca 2013. godine, namamljeni letkom o visokim popustima za izradu i ugradnju stolarije, te ostali i bez novaca i bez nove stolarije



RIJEKA – “Našla sam letak na vjetrobranskom staklu automobila na kojem je pisalo da firma Porta nova ima blagdansku akciju izrade i montaže nove stolarije uz popust od 20 posto, možda i 30 posto, sad se više ne sjećam. Otišla sam u njihov salon na Viškovu i tamo sam zetekla jednu curu, vjerojatno tajnicu s kojom sam sklopila ugovor o postavljanju vanjskih ulaznih vrata. Preko Dinersa sam podignula kredit i banka je istog dana isplatila iznos od 5.156 kuna na račun Porta Nove, a meni skidali taj iznos s mirovine deset mjeseci”.


Tako se u nastavku suđenja zbog niza prijevara 30-godišnjem Draženu Filjeviću prisjetila svog neugodnog iskustva jedna od pozvanih svjedokinja koja je pred sutkinjom Damirom Delost koja sudi u ovom postupku ponovo ispričala tijek događanja.


Uvijek bio ljubazan


– Rok za izradu i montažu je bio mjesec dana, a kako se nakon 30 radnih dana nitko nije javio, nazvala sam ih ja. Filjević je uvijek bio ljubazan, ali i nalazio tisuću opravdanja, da mu »nešto fali, da mu nedostaje ugradnja stakla, pa ne može naći odgovarajuću kvaku«, nastavila je svjedokinja. Zvala sam svaki tjedan, a nakon nekoliko mjeseci rekao mi je da su vrata gotova, ali da ih nema tko montirati. Ja sam mu rekla da ću doći po vrata i naći nekog drugog da ih montira, ali mi je Filjević odgovorio: »Ne, ne, mi smo kod vas sljedeći tjedan. Ne brinite, u 9 sati smo kod vas, vrata su već na vozilu.« Naravno da nije došao ni u 9 sati, a ni u 13 sati kada je obećao nakon što se nije pojavio ujutro. Kazao mi je: »Do 13 sati smo sigurno kod vas…« Ni sljedećeg dana nije došao, a onda sam pročitala članak u Novom listu i sve mi je bilo jasno, kazala je svjedokinja.




Na pitanje Filjevićeva odvjetnika Branimira Čolića s kim je razgovarala iz Porta Nove, svjedokinja je dogovorila da je u prvo vrijeme vodila pregovore s tajnicom, a da joj je nakon izvjesnog vremena ona dala broj mobitela Dražena Filjevića jer ona, dodala je svjedokinja, vjerojatno više nije znala što će mi reći, objasnila je svjedokinja.


U međuvremenu je protiv Filjevića, ali i njegove pravne osobe, tvrtke Porta Nova, na sud stigla još jedna optužnica. Do sada je objedinjeno pet optužnica, a u ovom najnovijem aktu riječ je o dvije prijevare u gospodarskom poslovanju, jednoj prema fizičkoj i drugoj prema pravnoj osobi. Dok je fizička osoba prevarena za 4.780 kuna, TD Refull radio je oštećen za 6 tisuća kuna. Filjević je s TD Refull radiom sklopio ugovor o emitiranju promidžbenih spotova, promidžbenih emisija te snimanje promidžbenog spota u trajanju od tri mjeseca. Neistinito je Filjević prikazao da će za te usluge platiti šest tisuća unaprijed, odlučivši da tako ne postupi pa po oglašivanju nije platio usluge.


Slične priče


Stoga će izvanraspravno vijeće Općinskog suda raspravljati o spajanju i ovog najnovijeg optuženog akta kojim se tereti Filjević i njegova pravna osoba TD Porta Nova.


U nastavku suđenja ispitano je još troje svjedoka koji su prevareni također u vremenskom razdoblju potkraj prosinca 2013. godine, namamljeni letkom o visokim popustima za izradu i ugradnju stolarije, te ostali i bez novaca i bez nove stolarije. Drugi ispitani svjedok ostao je uskraćen za 2.700 kuna, treća svjedokinja za 7.900 kuna, četvrta za 12 tisuća kuna, pa iako se njihove priče neznatno razlikuju, svodi se na isto, ostali su ukraćeni za plaćenu uslugu, ali im novac nikada nije vraćen. Ukupno je najmanje 26 osoba oštećeno, a iznos prijevara se u ovom trenutku penje na više od tri stotine tisuća kuna.