Suđenje u Rijeci

STRAVA U KRKU Zatočio i mlatio bivšu djevojku, pokušao je silovati pa prijetio da će dići stan u zrak

Fiore Vežnaver

Ilustracija V. Karuza

Ilustracija V. Karuza

Sudsko vijeće kojem je predsjedala sutkinja Ika Šarić, odlučilo je da se Šimunec, za kojeg se tvrdi da je u vrijeme događaja konzumirao marihuanu i pio alkohol, podvrgne psihijatrijskom vještačenju



RIJEKA Zatočio je bivšu djevojku u stanu, prijetio da će izazvati eksploziju plina i usmrtiti oboje, pokušao je silovati žrtvu, prijetio da će je ubiti puškom, a tijekom višesatnog zatočeništva tukao je i nogom i palicom.


Teške su to optužbe pod kojima se u riječkom Županijskom sudu sudi 31-godišnjem Saši Šimuncu, rodom iz Brežica (Slovenija), s prebivalištem u Samoboru. Šimunca, radnika sa završenom osnovnom školom, tereti se za tri kaznena djela: pokušaj silovanja, protupravno oduzimanje slobode i nedozvoljeno posjedovanje oružja.


Sudsko vijeće kojem je predsjedala sutkinja Ika Šarić, odlučilo je da se Šimunec, za kojeg se tvrdi da je u vrijeme događaja konzumirao marihuanu i pio alkohol, podvrgne psihijatrijskom vještačenju. Na posljednjoj raspravi optuženi je iznio svoju obranu u kojoj je, uz ostalo, rekao da je u inkriminirano vrijeme bio pijan i da mu je »puknuo« film. Brani se sa slobode, u istražnom zatvoru proveo je nepuna dva mjeseca.


Djevojčina kalvarija 




Pravu kalvariju je žrtva, 23-godišnja djevojka, proživjela nakon što je prihvatila poziv svog bivšeg dečka Šimunca da dođe u njegov stan u gradu Krku i odnese svoje stvari. Djevojka je oko 12 sati 19. listopada prošle godine došla u dvorište ispred zgrade u kojoj je i stan Šimunca koji je koristio kao podstanar. Šimunca se tereti da je tada svoju bivšu djevojku uhvatio za kosu i odvukao u stan. Zaključao je ulazna vrata stana, izvadio ključ i zadržao ga kod sebe te zatvorio prozore i grilje, kako bi žrtvi onemogućio da napusti stan, tvrdi optužba.



Tužiteljstvo u optužnici navodi da je toksikološko vještačenje potvrdilo riječi žrtve da je optuženik uživao marihuanu, pušio »joint« dok je prijetio eksplozijom plinske boce, ali da nije utvrđen utjecaj droge na ponašanje optuženika. Njegovo ponašanje upućuje na određenu iracionalnost, razdraženost, ali način na koji je postupao i njegova upornost demantira tezu da je utjecaj droge bio presudan u smislu da nije znao što i kako čini i ponaša se prema bivšoj djevojci, smatra tužiteljstvo.


S obzirom na protek vremena od kritičnog događaja i izuzimanja krvi i i urina, nije se mogla utvrditi alkoholiziranost okrivljenog, iako je on, prema iskazu žrtve, cijelo vrijeme pio alkohol, objašnjava optužba, koja u optužnici podvlači svoje stajalište da je okrivljenik bio u potpunosti svjestan što radi. Očekuje se da će psihijatrijsko vještačenje Šimunca dati odgovor na pitanja od kojih ovisi i kazna što bi mu mogla biti izrečena.



Prema službenoj rekonstrukciji događaja, fizičko i psihičko maltretiranje nesretnice u stanu počelo je kada ju je više puta ošamario te udario šakom po glavi, spriječivši djevojku da kroz druga vrata pobjegne iz stana. Ponovo ju je uhvatio za kosu, ošamario pa nekoliko puta drvenom palicom udario po nogama i gurnuo na krevet.


Prema navodima optužnice, uslijedila je odluka Šimunca da iz kuhinje uzme plinsku bocu na kojoj je zatim u nekoliko navrata otvarao i zatvarao ventil te puštao plin u stanu. Prijetio je da će oboje dignuti u zrak. Šimunca se tereti da je za poigravanja na granici razuma čak u jednom trenutku zapalio »joint«, cigaretu sačinjenu od marihuane i duhana, istovremeno puštajući plin iz boce.


Na silu je razodjenuo 


Nakon nekog vremena je, po tvrdnjama optužbe koja se poziva na ono što je nakon svega ispričala žrtva, uslijedio najgori dio zlostavljanja djevojke. Optuženog se tereti da je djevojku nasilno razodjenuo, bio je blizu toga da slučaj bude obilježen i silovanjem, no djevojka je bila hrabra, vrištala je i uspjela ga odgurnuti od sebe. Ali, grubijan nije odustajao, uhvatio ju je za ramena, bacio na pod i nogom je udario u rebra, tvrdi optužba. Potom ju je podignuo s poda i ponovo bacio na krevet. Napadač je tada odlučio ponovo upotrijebiti drvenu palicu, udario ju je njome malo iznad desnog koljena.


Rekonstrukcija nemilih događanja u stanu u Krku pokazala je da je nakon toga Šimunec pio alkohol, konzumirajući rakiju i pivo. Pio je i kada je uhvatio u ruke ručno izrađenu pušku s kratkom cijevi, skraćenu »sačmaricu«, tzv. kratež. Oružje je napunio i više puta rekao djevojci da će tom puškom ubiti nju i sebe. Zlostavljač je kasnije od djevojke zatražio da mu preda mobitel. Maltretiranje, daljnje udaranje žrtve s vremena na vrijeme, trajalo je sve do 17 sati, pet sati od trenutka kada je nesretnica silom uvučena u stan. Kasno poslijepodne je u stan zlostavljača stigla policija koju je alarmirao tada aktualni dečko nesretnice te prekinula torturu kojoj je bila izložena djevojka.


Mladić je, osim seksualnog delikta i svojevrsne otmice, na kraju optužen i za nedozvoljeno posjedovanje oružja jer je imao ilegalno oružje za koje se uopće ne može dobiti dozvola za držanje.