Obilna kiša uzrokovala probleme

STRAŠNA POPLAVA U ZADRU Stigli premijer i predsjednica, angažirano 125 pripadnika Hrvatske vojske

Hina

'Promet je u najvećoj mjeri normaliziran, a sada ćemo obići i zadarsku bolnicu gdje su konstatirane najveće štete. Pomoć je dala i vojska, ali i vatrogasna društva s područja Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, angažman je maksimalan, podrška i pohvala svima koji sudjeluju u saniranju štete. Vlada će sa svoje strane također učiniti maksimalno u kontekstu saniranja nastale štete što znači da ćemo pričekati dva do tri dana procjenu štete pa na temelju toga, župan će odlučiti o proglašenju elementarne nepogode', rekao je premijer



ZADAR Zbog obilne kiše koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, na terenu je trenutno angažirano 125 pripadnika Oružanih snaga RH, a kao pomoć poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 20 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba i ostalih sredstava te šest radnih strojeva, priopćeno je u ponedjeljak popodne iz Ministarstva obrane RH.


 Od radnih strojeva to su dva samoistovarivača s prikolicom, jedan kopač, jedna labudica, dvije kombinirke te 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti, ističu iz MORH-a.


 U Zadru je danas zbog jakog nevremena popraćenog obilnim padalinama, održan sastanak Stožera civilne zaštite, kojem su nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Mirkom Šundovom.




 Zadar je posjetila i predsjednica Republike Hrvatske i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović.


 Nakon sastanka Stožera civilne zaštite, gdje su nazočili i zadarski župan Božidar Longin te zadarski gradonačelnik Branko Dukić, premijer Plenković kazao je kako je »najvažnije u ovom trenutku činjenica kako nema ljudskih žrtava. Sve raspoložive ekipe su na terenu i nastoje pomoći ljudima i sa crpkama i na sve druge moguće načine kako bi riješili problem vode koja je ušla u kuće i podrume. Promet je u najvećoj mjeri normaliziran, a sada ćemo obići i zadarsku bolnicu gdje su konstatirane najveće štete. Pomoć je dala i vojska, ali i vatrogasna društva s područja Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, angažman je maksimalan, podrška i pohvala svima koji sudjeluju u saniranju štete. Vlada će sa svoje strane također učiniti maksimalno u kontekstu saniranja nastale štete što znači da ćemo pričekati dva do tri dana procjenu štete pa na temelju toga, župan će odlučiti o proglašenju elementarne nepogode«, rekao je premijer.


 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević kazao je da je u stanje pripravnosti odmah stavljeno 300 vojnika koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik. »Možemo prevoziti ljude, angažirali smo tehniku, a to su strojevi za raščišćavanje naplavina, ali i pokretne pumpe kapaciteta 700 litara vode u minuti.«


 Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako je riječ o veliki štetama, ali da će konkretni podaci biti poznati tek kroz nekoliko dana.


 »Ne očekuje se više ovako velikih oborina tako da će grad normalno funkcionirati. Dolaze vatrogasci iz ostalih županija. Imat ćemo oko 50 crpki pa da infrastrukturu ispraznimo od vode. Puno je kritičnih mjesta pa ćemo prema prioritetima«, rekao je gradonačelnik Zadra pohvalivši brzu reakciju nadležnih službi.


 Zadarski župan Božidar Longin nabrojao je još neka mjesta na kojima je stanje kritično.


 »U koordinaciji smo sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Nevrijeme je došlo s mora. Stradala je Murvica, Bibinje, Sukošan, loše je u Ninu. Pukla je brana na Jarugi. Očekujemo da takvih naglih padalina neće više biti kao jutros. Vojska je također došla ovdje. Osim toga sva tehnika raspoloživa od privatnih tvrtki je na terenu«, rekao je župan, priopćeno je iz MORH-a