Blefer i kriminalac

Prosvjednik s dimnjaka uhićen zbog razbojstava: Starici pomogao nositi torbe pa je opljačkao

Fiore Vežnaver

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Rekonstrukcija događaja je pokazala da je Dražović najprije na ulici susreo 98-godišnju ženu i ponudio joj pomoć, da će joj on kući odnijeti torbu koju je nosila. Dopratio ju je do stana pa zatražio čašu vode. Popivši vodu, napasnik je gurnuo staricu na pod i otrgnuo joj pritom s vrata zlatni lančić. Razbojniku to nije bilo dosta, već joj je i iz novčanika, koji je pronašao u pretincu njene torbe, uzeo 1.630 kuna.



RIJEKA – Za pet kaznenih djela osumnjičen je 38-godišnji Romeo Dražović iz Rijeke, koji je proteklog vikenda smješten u riječki zatvor. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti ga za razbojstvo, pokušaj razbojstva, dvije utaje i krađu.


Dražovića, nezaposlenog grafičkog dizajnera, inače dobro poznatog policiji i pravosuđu, sumnjiči se da je dva razbojnička prepada izveo istog dana, 14. kolovoza, u manje od sat vremena, u središtu Rijeke.


Najprije je oko 8.35 sati upao u poslovnicu Auro Domusa u Krešimirovoj ulici u Rijeci i uz prijetnju nožem od djelatnice zatražio novac. Došlo je zatim do kraćeg naguravanja razbojnika i zaposlenice, kad je ona aktivirala alarm, pritisnula »panik tipku«. No, uz psovku on se potom žurnim korakom udaljio s mjesta događaja.


Tražio čašu vode




Riječanina se sumnjiči da je 55 minuta kasnije napao jednu staricu u Laginjinoj ulici u Rijeci. Rekonstrukcija događaja je pokazala da je Dražović najprije na ulici susreo 98-godišnju ženu i ponudio joj pomoć, da će joj on kući odnijeti torbu koju je nosila.




Romeo Dražović skrenuo je na sebe pažnju javnosti početkom lipnja, kad se popeo na visoki dimnjak uz zgradu riječkog Centra za socijalnu skrb u Laginjinoj ulici i, s bocom pića u ruci, prijetio da će se baciti ukoliko ga novinari ne saslušaju. Izazvalo je to i intervenciju dežurnih službi, uz ostalo i vatrogasaca.


– Da li činjenica da sam bio u zatvoru mora biti moj stalni životni pratitelj? Jednom kriminalac, cijeli život kriminalac? – zapitao je tada, uz ostalo, Romeo Dražović, vičući s vrha dimnjaka. Nakon što je iznio svoje viđenje problema oko smještaja te nemogućnosti rada i zaposlenja, spustio se s dimnjaka pa je odveden u psihijatrijsku kliniku.



Dopratio ju je do stana pa zatražio čašu vode. Popivši vodu, napasnik je gurnuo staricu na pod i otrgnuo joj pritom s vrata zlatni lančić. Razbojniku to nije bilo dosta, već joj je i iz novčanika, koji je pronašao u pretincu njene torbe, uzeo 1.630 kuna.


Sljedećeg dana nova žrtva bila mu je također žena. Oko 9.30 sati na botelu »Marina«, usidrenom na riječkoj Rivi, ukrao je državljanki Velike Britanije torbicu s novčanikom (u kojem je bilo 400 kuna), ženskim zlatnim satom, bankovnim karticama i vozačkom dozvolom, sve ukupno vrijedno oko 1.500 kuna.



Dražović, koji je sve do nedavno uglavnom živio u zadarskoj županiji, više puta je sjedio na optuženičkoj klupi. Između ostalog, bio je u grupi kojoj se svojedobno u Zadru sudilo zbog delikata oko droge i smrti 25-godišnjeg mladića koji se predozirao. Upravo u Dražovićevoj kući na Pagu njegov je mladi sumještanin konzumirao heroin, kao i ostali iz društva. Nesretnik, koji se predozirao od koktela alkohola i opijata, nađen je mrtav na ulici, nakon što je dom zdravlja nazvao nepoznati muški glas. Dražović se tada nalazio na ljetnom dopustu s izdržavanja zatvorske kazne zbog prevare.



Romea Dražovića tužiteljstvo tereti i za krađu dvaju vozila, što je pravno okvalificirano kao kaznena djela utaje. Posebno je zanimljiv slučaj što se zbio 20. srpnja, u poslijepodnevnim satima, nakon što je Dražović telefonom razgovarao sa žiteljem Krasice koji je na Njuškalu objavio da prodaje automobil audi A4, vrijedan 50 tisuća kuna. Dražović se predstavio kao kupac te zamolio može li dobiti auto na probnu vožnju. To se pokazalo kao loša odluka za vlasnika auta jer se Dražović limuzinom odvezao do Vrbovskog i tamo – prodao auto za 700 eura.


»Posudio« bicikl


Riječanina se sumnjiči da je drugo vozilo »posudio« u Crikvenici 6. kolovoza. Na štandu za iznajmljivanje bicikala u Ulici Petak uzeo je navečer u najam bicikl vrijedan 4.000 kuna. Dan kasnije produžio je najam za još jedan dan. Vlasnik bicikla svoje vozilo više nikada nije vidio.


Koliko se može saznati, Romeo Dražović je uhićen temeljem tjeralice. Nakon okončanog policijskog kriminalističkog istraživanja priveden je u riječko Županijsko državno odvjetništvo na ispitivanje, na kojem je tvrdio da se inkriminiranih događaja ne sjeća. Poslije toga je predveden pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor po trima točkama, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, pobjeći i ponoviti kazneno djelo.


Istražni zatvor mu je određen na ročištu kojem je prisustvovao i Dražovićev branitelj, odvjetnik Pero Radić. Tužiteljstvo je ukazivalo na osnovanost pritvaranja Dražovića, naglašavajući da je riječ o osobi višestruko osuđivanoj za imovinske delikte, s izdržanim zatvorskim kaznama.