Superliga odbojkaša

Odbojkaši Rijeke za sat vremena slomili otpor Centrometala

Ivan Volarić

 Riječani su odigrali sjajan prvi set, a onda si malo zagorčali život u drugom i trećem, no niti u jednom trenutku nisu doveli u pitanje četvrtu uzastopnu 3:0 pobjedu nakon koje ostaje u zraku pitanje: Kako su Riječani nedavno uspjeli ispasti u kupu od iste te ekipa Centrometala?



RIJEKA Utakmica 11. kola Superlige odbojkaša: Rijeka – Centrometal 3:0 (25:13, 25:23, 25:21). Dvorana mladosti. Gledatelja: 50. Suci: Miroslav Milinović i Luka Humski (oba Zagreb). 


RIJEKA: Pavlović 7, Stanić, Ličina 2, Lešić, Osojnak 6, Krmpotić, Međimorec, Lasić 7, Banko 2, Janjanin 4, Bogdanović 15, Smiljanić (L), Jurčević (L), Colnar.


CENTROMETAL: Marciuš, Vincek 7, Ivančić 3, Juras 8, Vuk (L), Novak 1, Palinkaš 3, Posavec 6, Zelenika 2, Čičković 2, David 2.




Tek nešto više od sat vremena trebalo je odbojkašima Rijeke da upišu desetu jubilarnu prvenstvenu pobjedu ove sezone i gostima iz Črečana serviraju osvetu za nedavni poraz u Kupu Hrvatske. Riječani su odigrali sjajan prvi set, a onda si malo zagorčali život u drugom i trećem, no niti u jednom trenutku nisu doveli u pitanje četvrtu uzastopnu 3:0 pobjedu nakon koje ostaje u zraku pitanje: Kako su Riječani nedavno uspjeli ispasti u kupu od iste te ekipa Centrometala? Naime, ovaj susret su za razliku od tog odigrali i bez svojega kapetana Danijela Jurišića (poslovne obveza).


Gosti su evidento ohrabreni nedavnim kup-trijumfom bučno otvorili trsatski ogled. Poveli su 2:4, a onda ih je utišao Luka Osojnak. Nakon drugog uzastopnog asa stavio je kažiprst na usta, Riječani su napravili 5-0 i poveli 7:4. Na Osojnakove razorne servise ubrzo se nadovezao kvalitetan Lasićev blok, pa nekoliko Pavlovićevih i Bogdanovićevih prolaza, igrači Centrometala su tonuli i vrlo brzo potonuli. Od gostiju vrlo brzo nije ostalo ništa osim povremenih povika ohrabrenja pričuvnih igrača. Ličina je iskoristio prvu set loptu, zapravo gosti su loše primili njegov servis i sve je bilo gotovo nakon 19 minuta igre. Trener Riječana Velimir Liverić mirno je kao rijetko kada pratio utakmicu, ionako nije ima što reći svojim igračima osim uživati u njihovoj izvedbi i srčanoj igri.


Drugi set ipak je donio bitno drugačije odnose snaga. Zapravo, domaći odbojkaši su odlučili sami sebi zagorčati život. Počeli su puno više griješiti i promašivati, a gosti to obilato koristiti. Imali su igrači Centrometala opipljivo vodstvo u završnici seta, zapravo na dlanu poravnanje. No, kod vodstva 20:23 ih je po uzoru na Luku Osojnaka u prvom setu – utišao Davor Bogdanović, a dokrajčio pobjednički karakter riječke momčadi. Jedan Bogdanovićev smeč, pa as i onda još jedan prolaz i semafor je pokazivao – 23:23. Na to se nadovezala dupla Ivančića pa blok Luke Pavlovića na prvu set loptu koju su Riječani iskoristili za vodstvo 2:0 u setovima.


Trener Riječana Velimir Liverić prvi je put je “podera glasnice” početkom trećega seta. Kod rezultata 7:10 i još jednog neuvjerljivog ulaska svoje momčadi u set pozvao je time out uvidjevši da bi stvari mogle otići u krivom smjeru. Ispostavilo se da trenerski instinkt nije prevario iskusnog dugogodišnjeg učitelja riječkih odbojkaša. Riječani su se polako počeli dizati u svojoj izvedbi, u prvom redu u obrani – bloku i prijemu – te sustizati prednost gostiju. Igralo se poen za poen sve dok Bojan Janjanin kod vodstva Riječana 18:17 nije odmjerenim udarcem prebacio blok gostiju za 19:17, potom s dva uzastopna bloka svoju momčad odveo do vodstva 21:18, a onda svoj prijelomni učinak u završnici meča podebljao i jednim poenom od gostujućeg bloka za 22:18. Bio je to zapravo kraj otpora igrača Centrometala. Istina srčani gosti došli su na “minus dva” (23:21), međutim uzvratio je tehničar Ličina, zakucao je loptu u gostujuće polje za 24:21 da bi gosti na servis Janjanina poslali loptu u mrežu za konačni trijumf Riječana.


Ostali rezultati 11. kola: Sisak – Rovinj (ned. 19), Mladost – Split odgođeno, Mladost RK – Osijek -. Poredak: Rijeka 28, Mladost 27, Mladost RK 23, Mursa 18, Centrometal 13, Split 11, Sisak 3, Rovinj 0.