Na krilima navijača

Tin Lučin nakon preokreta za pamćenje: Tko je mogao očekivati da ćemo ovako proći?

Igor Duvnjak

Zametov mladi lav – Tin Lučin u akciji / Foto Roni BRMALJ

Zametov mladi lav – Tin Lučin u akciji / Foto Roni BRMALJ

Naravno da nam je cilj bio odigrati dobru utakmicu, pobijediti, ali tko je mogao očekivati da ćemo proći. No, ponijela nas je domaća publika i sjajna atmosfera, na kraju smo dali i posljednji atom snage za sanjani uspjeh – kaže Tin Lučin, mladi junak Zamećana



RIJEKA – Rukometaši “Zameta” se nastavljaju šaliti s prognozerima i poznavateljima odnosa snaga u ovom sportu, nakon francuskog “Creteila” u prvom, sada su u drugom kolu kvalifikacija za Kup EHF-a obezglavili rumunjskI “Bukurešt”. Bez obzira na to što je gro momčadi bez ikakvog seniorskog međunarodnog iskustva na terenu se to ove jeseni nimalo ne primjećuje, naprotiv, mladi lavovi sa Zameta nastavljaju juriš ka plasmanu u ovo prestižno europsko natjecanje. Pritom ostvaruju povijesne međunarodne dosege ovog kluba bogate tradicije, u kojem su igrala slavna imena.


Tin Lučin, koji sve češće na terenu dokazuje da je pred njim svijetla sportska budućnost, je s prijateljima htio-ne htio, morao zaboraviti bukureštanskih “minus šest” (29:23) u ostvarenju trijumfa (27:21) koji je njegovu momčad zbog više postignutih golova u gostima doveo do slavlja.


– Malo smo i kroz šalu govorili da »idemo na prolaz«, naravno da nam je pritom cilj bio odigrati dobru utakmicu, možda smo i mislili da možemo pobijediti, ali tko je mogao očekivati da ćemo proći – kaže Tin Lučin, miran i tih golobradi bek, učenik trećeg razreda Tehničke škole. – No, ponijela nas je domaća publika i sjajna atmosfera, na kraju smo dali i posljednji atom snage za sanjani uspjeh.


Obrana




Zamećani su u subotnjem duelu imali niz otegotnih okolnosti, uz ostale i to da su si gosti do poluvremena kapital od šest golova prednosti povećali za još dva. Pritom se i s vrha tribina sticao dojam da mogu dati gol “kada se sjete”, pogađajući sa svih pozicija.



Tin Lučin, iznimno hvaljen u mlađim selekcijama je dobio veliko priznanje nedavnim uvrštenjem na širi popis A reprezentativaca, čime je “Zamet” nakon davne 2009. godine i Matea Hrvatina opet dobio seniorskog reprezentativca.


– To je bilo totalno neočekivano, poziv je iznenadio i mene. To je ugodno iznenađenje. Shvaćam da ovo nije realno, daleko sam još od svega toga, ali ovaj poziv, činjenica da ljudi iz vrha našeg rukometa u nekoj daljnjoj budućnosti računaju na mene, mi je dodatni motiv za daljnji rad za napredak u karijeri. No, moram uložiti puno rada da bih došao do te visoke razine.



– U tom prvom poluvremenu nismo bili gusti u obrani. Kada je, međutim, u drugom poluvremenu ta naša obrana proradila, onda je i napad lakše zabijao golove. Epilog svega je da smo prošli u ovoj napetoj završnici.


Zalet za blistavi nastavak, koji je donio veliki preokret, uhvaćen je u svlačionici iz koje kao da su na teren izašle neke druge momčadi u odnosu na prvih trideset minuta.


– Rekli smo si da, kada već igramo tu Europu, barem pokušamo pobijediti pred našom domaćom publikom. Slijedom toga, kada nam se ukazala mogućnost za uspjeh, dali smo sve od sebe kako bismo prošli. Naravno, sve je to bilo i uz malu dozu sreće, koja je neophodna u takvim situacijama.


Zametska rukometna mladost kao da prolazi ubrzani međunarodni tečaj, pohađajući ga usput je eliminirala poznata imena iz “Creteila” i sada “Bukurešta”.



Prateći prve seniorske međunarodne nastupe svoga sina Verona trofejni as Alvaro Načinović je bio u nizu poznatih lica koja su se u subotu veselila uspjehu “Zameta”, njegovih igrača i trenera, svjedočili su radosti predsjednika Vedrana Devčića, dvojice agilnih direktora, sadašnjeg Vedrana Babića i onog bivšeg Borisa Konjuha, ovom prilikom domaćina sucima i gostima iz Bukurešta.


Alvaro, Valter Matošević i njegov najbliži prijatelj Goran Segarić-Sega, posvuda omiljeni donedavni “tehniko” Williams Černeka te supruga mu Vesela i sin Dario te Marin Mišković su među onima rijetkima koji znaju staru klupsku himnu, početni stih: “Na starom Zametu barjak se vijori, koji nam govori Zamet je najbolji!”


Brojno društvo u obližnjem “Starom Zametu” do dugo u noć pretresalo je rukometne teme. Željka Kneževića s kozalske, Krunu s prijateljem Stoletom s pećinske, nekadašnjeg igrača i direktora Marina Miculinića sa zametske strane, nekadašnjeg igrača i suca Trivunovića i brojne druge je okupila europska subota. Iz Senja je došao poznati nogometaš te kondicijski trener Mile Rončević, s Krka Ivan “Dundo” Munitić, igrači su svima njima dali priliku za novi susret povodom idućeg nastupa.



– Mlada smo ekipa koja može svakoga dobiti ako joj je dan. Pritom moramo odigrati dobru obranu, onda je našem odličnom vrataru Marinu Đurici lakše braniti. U ovom slučaju je on “pohvatao neke penale i zicere”. Kada se sve to zbroji, ispada da možemo pobijediti bilo koga.


Paradoksalno ili ne, ali i bukureštanski poraz je hrabrio Zamećane jer je očito bio previsok s obzirom na prikazano u tom duelu. Na koncu su si izborili novi užitak igranja u Europi.


Poseban motiv


– Sigurno da smo u Bukureštu mogli bolje proći, ali tada smo napravili neke glupe, početničke greške, pritom promašili i dosta zicera, razbranili smo njihovog vratara. Ono nije bio realan rezultat, pokazatelj naše igre. Mogli smo bolje odigrati obranu, realizirati neke prilike, što nismo učinili. U tom slučaju bi nam možda rezultat bio povoljniji. Sada smo prošli, a naravno da je motivacija za Europu posebna, koliko god nam treneri govorili da je prvenstvo bitnije. Ovi međunarodni uspjesi su velika stvar, pogotovo za nas mlade. To nam je veliko iskustvo. No, sada se moramo bolje motivirati i u domaćem prvenstvu, odigrati obranu na visokoj razini, a tada će i rezultati doći.


Tin je putovao između dva riječka brežuljka, iz “Zameta” je kao klinac otišao u “Kozalu”, ljetos se vratio u matični klub.


– Iza mene je nekoliko ovih utakmica u “Zametu”. Možda sam mogtao odigrati i bolje, ali relativno sam zadovoljan. Dobijam dosta minutaže, to je najbitnije. Sve ostalo će doći s iskustvom.



Na poluvremenu utakmice, uoči konačnog slavlja Zamećana predsjednik kluba Vedran Devčić i direktor INA-e Rijeka Erkki Tapio Ranta su uz prisutnost igrača mlađih kategorija Zamećana potpisali sponzorski ugovor za ovu natjecateljsku sezonu namijenjenu Rukometne akademije RINA. Ova suradnja traje već šest godina, za ovu sezonu u pitanju je novčani iznos od 300.000 kuna.



Za razliku od jurnjave Europom, Zamećani u Premijer ligi nikako ne uspijevaju namjestiti »mjenjač u pravu brzinu«.


– Ne znam što bih rekao o našim ligaškim nastupima. U srijedu je nova utakmica, dolazi “Ribola Kaštela”, a mi moramo pod hitno početi pobjeđivati i u prvenstvu. Pred domaćom publikom se ne smiju gubiti bodovi, pogotovo ne s ekipama od kojih smo realno bolji. Nadamo se da ćemo početi pobjeđivati, trebalo nam je malo da bismo se zagrijali, očekujemo da ćemo sada početi s boljim igrama i u prvenstvu.


Lučin i prijatelji s nestrpljenjem čekaju utorak kada je izvlačenje parova trećeg i posljednjeg kola kvalifikacija za Kup EHF-a.