Ispit zrelosti

Rukometaši “Zameta” večeras ugošćuju “Sesvete”, a Zamećanke “Trešnjevku”

Igor Duvnjak

snimio D. Škomrlj

snimio D. Škomrlj



Rukometaši »Zameta« večerašnjom domaćom utakmicom sa »Sesvetama« (19 sati) nastavljaju ubrzanu utrku za željenim ostankom u Premijer ligi. Treneru Zamećana Dragi Žiljku i njegovim pulenima ozljede remete ritam utrke, prilikom nedavnog poraza od »Gorice« u gostima nedostajao je vrlo važan igrač, srednji bek Matija Golik, koji ne igra zbog ozljede gležnja, kao niti pivot Veron Načinović, dok mladog beka Matiju Starčevića muči kuk. Nije igralo ni iskusno krilo, spriječeni Damir Vučko.


– Morali smo improvizirati postavu, Mozetić je bio na desnom krilu, Martinović na desnom, Kružić na desnom beku, Jelčić na lijevom krilu. Majić je bio jedini pivot. Dali smo priliku mladima – kaže Drago Žiljak. – Nastup Golika i Načinovića je dosta upitan, očekujemo da će mladi Starčević zaigrati. Vjerujemo da će naši ozlijeđeni igrači stisnuti zube i pokušati zaigrati.


Borba za ostanak odmicanjem vremena postaje sve zanimljivija, utrka se zahuktava.




– Ozljede su sastavi bio sporta. Ovo je za nas ispit istine i zrelosti. Sesvećani, koje smo pobijedili na njihovom terenu, sada su s nama bodovno poravnali, ovo je prava kvalifikacijska utakmica. Nemamo pravo na nikakve kalkulacije. Moramo dobro odigrati obranu i pobijediti. Vjerujem da ćemo izvući maksimum iz svih igrača koji budu na raspolaganju. Svaki drugi ishod osim pobjede doveo bi nas u još težu situaciju. I ranije sam govorio da smo stekli poziciju da se možemo ravnopravno nositi sa svim ekipama, a sada se moramo dokazati u ovoj ligi. Nismo još napravili neki ozbiljniji kiks, osim domaćeg neriješenog rezultata s odličnom ekipom »Umaga«. Ova, kao i sve domaće utakmice, jako je važna.


Zamećani i njihovi gosti se dobro poznaju, nema puno filozofiranja oko načina igre.


– U prvom redu moramo poboljšati igru u obrani. Ona u suradnji s vratarima mora biti homogena, čvrsta, moraju jedni drugima »pružiti ruku«. Tada se otvara i kvalitetno organiziran napad, odlasci u kontranapad te disciplinirana i organizirana igra u napadu. U tom slučaju, sve će biti na našoj strani.


Mlada ekipa rukometašica »Zameta«, koja danas u nastavku ligaškog nadmetanja ugošćuje »Trešnjevku« (17 sati), odolijeva iskušenjima, tako je i jača od ozljeda. S »Ivanićem« u gostima nije bilo jako važne vanjske igračice Katje Mikolić, ali su suigračice ipak ostvarile pun pogodak. Katja se u međuvremenu oporavila od problema s ramenom, danas bi trebala zaigrati.


– Bilo je tako i u Splitu, kada smo bile nekompletne, ali smo pobijedile. Tako smo i ovoga puta uspjele nadmašiti »Ivanić« – kaže iskusna vratarka Riječanki Jelena Piršl. – Istina da je to bila teška utakmica jer nismo imale igračica za mijenjanje, ali smo uspjele osvojiti dva boda. Sada se Katja vraća, bit će lakše.


I posljednjji uspjeh je nova karika u lancu uspjeha Zamećanki, koje cijele sezone marljivo skupljaju bodove. Trenutno su samo bod iza četvrtoplasiranog »Bjelovara«, a trećeplasirana »Koka« najugodnijem iznenađenju prvenstva odmiče samo dva boda. Riječanke su sada oprezne pred trešnjevačkom preprekom.


– Imamo kontinuitet rezultata. Dobro se drži i »Trešnjevka«, također mlada ekipa koja je prije nekoliko dana s »Lokomotivom« odigrala 24:24. Izgubile smo od njih u Kupu. Međutim, igramo doma i trebamo uzeti ta dva boda. Moramo nametnuti naš tempo, našu igru i usprkos ozljedama trebamo pobijediti.