Ukradeno prvenstvo

Šupraha otvoreno o utakmici iz 1999. godine: ‘Pogriješio sam samo što sam sudio penal za Rijeku’

Ivan Volarić

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Foto Slavko Midžor / PIXSELL

Što se tiče zaleđa i onoga što ljude posebno zanima, činjenica je da je moj kolega Krečak signalizirao zaleđe, činjenice je da će to zauvijek ostati tajnom, baš kao što je i u finalu Engleske i Njemačke ostala vječna enigma je li lopta prešla gol-liniju ili nije



Alojzije Šupraha, glavni sudac utakmice iz 1999. godine, spremno je pristao vratiti se na ogled protiv Osijeka koji mu je donio puno nevolja u životu, iako ruku na srce sudac iz Kolana u toj utakmici niti na koji način nije oštetio Rijeku.


– Činjenica je i da smo mi išli na proslavu naslova prvaka kao što se to nerijetko događa kada momčad koja može postati prvakom igra posljednju utakmicu pred svojim navijačima i u visokom postotku je glatko dobije. Činjenica je isto tako da sam, kada govorimo o mojem suđenju na toj utakmici, napravio jednu pogrešku i da je tom pogreškom oštećen Osijek. Govorim o penalu za Rijeku. Svi smo mi ljudi, potpadamo pod utjecaj okoline, a atmosfera na Kantridi je bila takva kakva nije bila nikada prije, niti će ikada više biti.


Činjenica je da sam pod utjecajem te atmosfere vidio nešto što objektivno nije bilo, a to je penal za Rijeku. Da smo tada imali VAR, odnosno mogućnost provjere vjerojatno tog penala ne bi bilo i vjerojatno bi Osijek, koji je u toj utakmici objektivno bio bolji, tu utakmicu i pobijedio.




Dakle, pogriješio sam i dosudio penal iz kojega je Rijeka postigla jedini pogodak. Što se tiče zaleđa i onoga što ljude posebno zanima, činjenica je da je moj kolega Krečak signalizirao zaleđe, činjenice je da će to zauvijek ostati tajnom, baš kao što je i u finalu Engleske i Njemačke ostala vječna enigma je li lopta prešla gol-liniju ili nije. Možemo sada lamentirati o Krečakovoj odluci i je li mogao odlučiti drugačije s obzirom na okolnosti i činjenicu da su u pitanju bili centimetri. Međutim, kada bih sada, nakon 20 godina, špekulativno govorio o svojem kolegi, bilo bi to krajnje nekorektno od mene, a možda bih na taj način i izašao iz zone špekulacija i ušao u zonu možebitne odgovornosti pred pravosudnim tijelima uslijed eventualnih tužbi – kazao je Šupraha koji je, tvrdi, bio idealna meta za medijske spinove koji su nakon toga uslijedili.


– Nakon te utakmice bila je na TV politička emisija o toj utakmici kao danas Otvoreno. Nitko me u toj emisiji nije prozvao, niti optužio da sam nešto skrivio, ali se htjelo implicirati i stvoriti urota otprilike: »Nešto se dogodilo jer sam ja u jednom periodu svojega života radio neki posao«. Nakon par dana krenula je medijska hajka koju je pokrenula jedna tiskovina koja se, kao i njezin vlasnik, u svom postupanju služila rekvizitima kojima se igra tenis, iako oni s tenisom nisu imali baš puno dodirnih točaka. Tada je lansirana priča o tajnim službama i Šuprahi, a niti jednom rečenicom nije rečeno da ja niti u jednom trenutku nisam oštetio Rijeku. Činjenica je da sam bio idealna meta pred izbore koji su se spremali, kako zbog moje visoke pozicije u strukturi nacionalne sigurnosti u vladi HDZ-a, tako i mog članstva (iako uvijek pasivnog) u toj istoj stranci, HDZ-u.


Svi su znali da je Tuđman teško bolestan, da je pitanje mjeseci kada će umrijeti, što se i dogodilo šest mjeseci kasnije, i da je SDP spreman preuzeti vlast. Bila je to idealna pozicija da se još jedan kamenčić ugradi u mozaik koji se slagao ne bi li neki ljudi, kako u nogometu tako i u medijima, zauzeli dobre startne pozicije i na vrijeme se dodvorili novoj političkoj vladajućoj garnituri koja se spremala preuzeti vlast u državi nakon izbora. To su činjenice! – rekao je Šupraha.