Veliko pojačanje

MARINKO KOLJANIN: Orijent je kao uspavana ljepotica koju je samo trebalo probuditi

Ivan Volarić

Saša Matijaš, Gari Capelli i Marinko Koljanin/I. TOMIĆ

Saša Matijaš, Gari Capelli i Marinko Koljanin/I. TOMIĆ

Saša Matijaš u sve ovo ulazi s ljubavi prema nogometu, želi pokazati i dokazati da se može na transparentan način napraviti pravi domaći, sušački, riječki klub s primjerenim novcima. Poseban naglasak je na mlade igrače i mladog ambicioznog trenera - kaže Koljanin, koji će preuzeti neku od funkcija u klubu



RIJEKA Marinko Koljanin, aktualni nezavisni gradski vijećnik, vraća se riječkom nogometu iz kojega je otišao okončanjem trofejne ere predsjednika Roberta Ježića na Kantridi. Koljanin je stalni gost utakmica Orijenta 1919 i novoga predsjednika Saše Matijaša kojega je svojevremeno kooptirao u Upravu bivšeg trofejnog predsjednika Rijeke Roberta Ježića. Matijaš bi u ponedjeljak i formalno trebao postati predsjednik krimejskog trećeligaša, a Koljanin preuzeti neku od funkcija u klubu.


– Prije svega ponosan sam što sam 2005. godine Sašu uveo u IO Rijeke – govori Koljanin. – Tada sam prepoznao potencijal ambicioznog poduzetnika koji ima tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj i Kini. Ježić ga je ubrzo postavio za dopredsjednika kluba i Saša nam je svojim angažmanom itekako pomogao. Drago mi je da su se i u ovom slučaju moje procjene pokazale ispravnima! Saša u sve ovo ulazi s ljubavi prema nogometu, želi pokazati i dokazati da se može na transparentan način napraviti pravi domaći, sušački, riječki klub s primjerenim novcima. Poseban naglasak je na mlade igrače i mladog ambicioznog trenera. Tu je naravno bitna i kvalitetna suradnja s Rijekom. Orijent 1919 moraju nositi domaći dečki, a naravno da to ne isključuje pokoje pojačanje sa strane u granicama dozvoljenih financijskih okvira.Uspješan poduzetnik

Koljanin je u Ježićevo vrijeme bio zapravo nešto što bi se moglo nazvati izvršnim dopredsjednikom. Radio je posao sportskoga direktora, direktora, voditelja marketinga i klupskog PR-a?


– Prije svega nisam mogao odbiti Sašin poziv znajući od ranije što je sposoban učiniti. Dobitnik je nagrade za poslovne uspjehe u poduzetništvu u Njemačkoj! Nismo još definirali moju funkciju, ali jasno je da mi je želja biti dio ovoga projekta. Ideja je klub ustrojiti na prvoligaškim osnovama, ali pritom zadržati izvorni klupski indetitet kojega čine bogata tradicija, navijači i domaći igrači. Navijači su to već prepoznali, iako je iza Saše tek nekoliko mjeseci neformalnog predsjednikovanja. Orijent 1919 je uspavana nogometna ljepotica koju je samo trebalo probuditi. Riječani i Sušačani žele klub koji će nastaviti bogatu tradiciju kluba koji je zbog krize rukovođenja bio u krizi zadnjih 20 godina. Ne želim pritom zanemariti zasluge zadnje Uprave koja je bila pristojna i koja se trudila koliko je mogla. Vjerujem i da će grad prepoznati ovaj projekt kroz ulaganja u stadion koji je nažalost u derutnom stanju.Riječki vratariNeminovna je usporedba ove priče s onom Rijekinom. Rijeka je uspješna priča, uostalom pitanje je kako bi klub uopće opstao da nije do nje došlo. U Trećoj HNL je ipak u pitanju manji novac. Mi ćemo s više znanja, entuzijazma i energije, te uz pomoć mnogih, pokušati napraviti jednu lijepu sportsku priču. Orijent ima tradiciju na koju se relativno lako nadodati. Uostalom, iduće godine klub slavi 100 godina i u tom kontekstu se želi napraviti prava proslava. Želja je prvo stabilizirati klub, a onda ići korak po korak naprijed. Druga liga mora biti cilj, to je minimum minimuma. Ambicija mora postojati i to je ono što me dodatno privlači – kaže bivši vratar Orijenta 1919. Zanimljivo, i Matijaš je poput Koljanina i Miškovića bivši vratar. Očito je da ima nešto u riječkim vratarima!

– Imamo valjda bolji pregled igre s mjesta! – poručio je Koljanin.