A SADA PO TITULU

HRVATSKA U FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA: Mandžukić i Perišić ispisali povijest hrvatskog nogometa!

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Englezi su bili bolji do odmora, no Hrvatska je u nastavku, te produžecima pokazala igru vrijednu prizivanja svjetskog naslova



MOSKVA Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji! Mario Mandžukić je svojim pogotkom u produžecima okrunio veliki preokret “kockastih” vrijedan plasmana u nedjeljni moskovski finale protiv Francuske. “Vatreni” su dobili svoje istinske nasljednike koji su ih 20 godina kasnije nadmašili, imaju priliku otići do kraja. Hrvatska je postala 13 zemlja u finalima svjetskih prvenstava, druga najmanja nakon Urugvaja. Englezi su bili bolji do odmora, no Hrvatska je u nastavku, te produžecima pokazala igru vrijednu prizivanja svjetskog naslova.


120.+4 minuta: Kraj utakmice!


116. minuta: Engleska igra s igračem manje. Trippier je izašao zbog ozljede, a Southgate je obavio sve promjene.




GOL!! Mario Mandžukić doveo je u 109. minuti Hrvatsku u vodstvo početkom drugoga produžetka. Sjajno je reagirao nakon Perišićeva proigravanja glavom za leđa zadnje crte engleske obrane.


106. minuta: Počeo je drugi produžetak.


105.+2 minuta: Mandžukić je na proigravanje Perišića izašao sam ispred Pickforda koji je istrčao i zaustavio “zicer”.


99. minuta: Velika prilika za Engleze. Stones je nakon kornera tukao glavom, Subašić je već bio savladan, ali je dobro reagirao Vrsaljko koji je glavom izbio loptu.


94. minuta: Pivarić je ušao umjesto ozlijeđenog Strinića.


90.+3 minuta: Kraj. Igraju se produžeci u Moskvi. 


82. minuta: Mario Mandžukić je volej udarcem iskosa uputio snažan udarac, ali je Pickford bio na mjestu.


72. minuta: Ivan Perišić je nedugo nakon pogotka mogao režirati potpuni preokret, ali je vratnica zaustavila njegov pokušaj.


GOL!! Ivan Perišić je vratio Hrvatsku u život. Vrsaljko je centrirao, a Perišić se izborio za prostor kraj Walkera i matirao Pickforda u 68. minuti.


65. minuta: Hrvatska je sredinom drugoga poluvremena počela djelovati malo povezanije. Otvorila se prilika za Perišića čiju bombu s vrha kaznenog prostora je na vrhu peterca blokirao Walker.


58.  minuta: Rebić i Strinić su dobro kombinirali na ulasku u kazneni prostor. Strinić je ušao iskosa, prema Pickfordu, ali je pokušaj dodavanja zapeo u šumi nogu.


57. minuta: Trippierov ubačaj na vrh peterca u zadnji čas s glave Kanea skinuo je Lovren.


56. minuta: Lingard je ponovo na udarcu, srećom lopta je od bloka završila u korneru. 


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme.


Hrvatska na poluvremenu ima veći posjed lopte (52:48 posto), obje selekcije uputile su po jedan udarac u okvir gola, a jedinu bitniju razliku čine oduzete lopte. Englezi su tu u prednosti (18:12).


45.+1 minuta:  Kraj prvoga poluvremena.


38. minuta: Englezi su osjetno bolja momčad, Dalićevi odabranici nikako se ne uspijevaju nametnuti svojom igrom.


36. minuta: Velika prilika Engleze. Lingard je ostao sam na otvorenom udarcu sa 16 metara i zamalo promašio okvir gola. 


32. minuta: Uzvratio je Rebić, no Pickford je na mjestu.


30. minuta: Lingard je gurnuo loptu za Kanea, koji je izašao sam ispred Subašića. Hrvatski vratar je pravovremeno istrčao i obranio Kaneov pokušaj. Subašić je dobro reagirao i na odbijanac, uz pomoć vratnice osujetio je i drugi pokušaj engleskog napadača.


23. minuta: Ponovo je iz daljine pokušao Perišić i ponovo je lopta otišla kraj vratnice.


19. minuta: Prvi ozbiljniji pokušaj Hrvatske. Ivan Perišić je okušao svoj udarac s 25 metara, netko je malo skrenuo loptu koja je prošla nedaleko desne vratnice.


GOL!! Engleska vodi. Luka Modrić je s leđa zaustavio Dele Allija na 18 metara od Subašića. Trippier je u 5. minuti poslao loptu preko zida u gornji lijevi Subašićev kut. 


1. minuta: Utakmica je počela


HRVATSKA – ENGLESKA 2:1


Stadion Lužnjiki. Gledatelja: 78.011. Sudac: Cuneyt Cakir (Rusija). Strijelci: 0:1 Trippier (5′), 1:1 Perišić (68′), 2:1 Mandžukić (109′). Žuti karton: Mandžukić, Rebić (Hrvatska), Walker (Engleska)


HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić (od 94′ Pivarić) – Brozović – Rebić (od 101′ Kramarić), Rakitić, Modrić (od 118′ Badelj), Perišić – Mandžukić (od 115′ Ćorluka).


ENGLESKA: Pickford – Walker (od 112′ Vardy), Stones, Maguire – Trippier, Dele Alli, Henderson (od 97′ Dier), Lingard, Young (od 91′ Rose) – Sterling (od 74′ Rashford), Kane.