Vratar Riječana

Sluga nakon Osijeka: ‘Crveni karton nas je presjekao, nakon toga se nismo nikako uspjeli vratiti u utakmicu’

Ivana Vaupotić

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Nakon crvenog kartona nismo se uspjeli vratiti u utakmicu. Možda bismo svi skupa trebali pogledati snimku utakmice i izvući pouke koje će nam koristiti - kaže Sluga



Poraz na gostovanju kod Osijeka za sobom je povukao i repove u obliku riječkog prozivanja glavnog suca Frana Jovića koji nije napravio niti jednu kardinalnu grešku. Zapravo, sve se vrtilo oko riječi dojam.


– Dobro smo se pripremili za utakmicu, ali poremetile su nas stvari na koje ne možemo utjecati. Nešto smo i mi sami doprinijeli tome jer moraš osjetiti suca od prve sekunde, da ne ostane taj gorak okus i dojam da je došao napraviti nešto smišljeno – govorio je Igor Bišćan nakon utakmice.


A sve je počelo jako dobro za Rijeku jer su centaršut Petra Mamić s lijeve strane i skok Antonija Mirka Čolaka na drugoj stativi donijeli rano vodstvo u 11. minuti. Međutim, već tada je postojao dojam da gostujuće igrače jede prevelika nervoza.




– Ne znam kako je to izgledalo s tribina, ali ja nisam imao takav dojam. Prije utakmice nisam osjetio nervozu u svlačionici, a nisam primijetio ništa ni na terenu. No, kada sam unutra, nemam objektivnu percepciju. Nakon utakmice smo svi bili nervozni, što je normalno kada se izgubi – rekao je Simon Sluga.


Najčešće spominjana situacija dogodila se u 23. minuti, kada je Talys s lijevog boka uputio centaršut u kazneni prostor Rijeke, dok mu je Joao Escoval je išao u blok.


Lopta je poletjela prema golu, a Sluga je krenuo na nju pa povukao ruku kada je procijenio da će odletjeti izvan granica igrališta. Istog je trena pomoćni sudac Igor Krmar svojom zastavicom pokazao Joviću da se radi o korneru.


Sporni korner


Rijeka je obranila prvi udarac iz kuta, a u nastavku te akcije Mirko Marić je u 24. minuti postigao gol za izjednačenje. I tu je nastao problem. Igrači Rijeke su nakon utakmice tvrdili da ni Escoval ni Sluga nisu dirali loptu, odnosno da taj korner nije postojao. Budući da pomoćni suci ordiniraju po desnoj strani terena, nije teško zaključiti da je zbog položaja igrača Krmar stekao dojam da je lopta »liznula« Escovala kod Talysovog centaršuta.


Jović je, pak, napravio ono što je morao i odmah je pogledao prema svom pomoćniku, prihvativši njegovu odluku. Bila je to jedna od onih situacija u kojima ne bi pomogla ni video tehnologija, čije korištenje bi u HT Prvoj ligi trebalo početi iduće godine. Naime, nije na odmet podsjetiti VAR pokriva samo četiri područja: prekršaje za najstrožu kaznu, zaleđa, prekršaje za direktni crveni karton i utvrđivanje identiteta kod dodjele kartona.


Ne treba ni isticati da je tih pedesetak sekundi samo podiglo razinu nemira u riječkim redovima. Minutu nakon gola za izjednačenje Jović je Domagoju Pavičiću pokazao žuti karton zbog prigovora, a to je samo pojačalo dojam o prevelikoj nervozi gostujućih igrača.


Na žalost Rijeke, vrlo brzo se pokazalo da je tako. Nakon što je Josip Špoljarić naskočio na njega u 38. minuti, Pavičić je potpuno izgubio živce i upustio se u nepotrebno naguravanje. Čim se situacija smirila, Jović je obojici pokazao žuti karton, a to je značilo da će Rijeka do kraja utakmice imati igrača manje u polju. Dojam je da sucu postupio u skladu s pravilima.


Pretjerana nervoza


– Nakon crvenog kartona nismo se uspjeli vratiti u utakmicu. Očigledno je da nas je to previše presjeklo, a Osijek je kvalitetna ekipa. Ovo nam treba biti škola za ubuduće. Možda bismo svi skupa trebali pogledati snimku utakmice i izvući pouke koje će nam koristiti – objasnio je Sluga nakon poraza u Osijeku.


Igrač manje i pretjerana nervoza definitivno su pojeli Rijeku u derbiju. Međutim, to ne mijenja činjenicu da je Marko Malenica imao jako malo posla na golu Osijeka. Preciznije, čovjek nije obranio apsolutno ništa jer Rijeka je u devedeset minuta igre uputila samo jedan udarac u okvir njegovog gola, i to onaj Čolakov za vodstvo u 11. minuti.


U ovom trenutku dobru stvar za Bišćanovu momčad predstavlja raspored odigravanja završnih kola sezone. Već sutra na Rujevicu stiže Lokomotiva, što znači da Rijeka jednostavno nema vremena za promišljanje i analiziranje dojma iz Osijeka. Nije na odmet podsjetiti da i ta utakmica ima veliku važnost.


Naime, Hajduk ima četiri boda manje od Rijeke i bolji učinak u međusobnim ogledima, a to znači da bi eventualna pobjeda nad Lokomotivom osigurala osvajanje drugog mjesta kolo prije kraja prvenstva. Povrh toga, takav rasplet bi podigao atmosferu uoči finala Hrvatskog nogometnog kupa s Dinamom, koje će biti odigrano iduće srijede u Puli.


– Bit će to teška utakmica. Moramo skupiti glave za zadnji nastup na Rujevici u ovoj sezoni i doći do pobjede – zaključio je Sluga.