Ubojiti napadač

Gorgon jedva čeka Jadranski derbi: ‘U Zaprešiću smo vratili samopouzdanje, spremni čekamo Splićane’

Ivana Vaupotić

Sa Slaven Belupom i Goricom bilo je oscilacija u našoj igri, a sada smo u Zaprešiću vratili samopouzdanje za derbi – kaže Gorgon



RIJEKA Pobjeda Rijeke na gostovanju u Zaprešiću (3:0) najjednostavnije se može opisati kao utakmica sa dva lica. Do 66. minute i gola Jakova Puljića za vodstvo, Inter je sasvim solidno parirao uglednom suparniku, a od tog trenutka na terenu je postojala samo jedna momčad, ona u bijelim dresovima.


Pri tome se u jednu od ključnih figura Rijeke prometnuo oporavljenik Alexander Gorgon, čiji su potezi bili vitalni kod drugog i trećeg gola. Riječki Austrijanac u tim je situacijama poštovao osnovni postulat nogometa, koji kaže da slobodan suigrač u boljoj poziciji mora dobiti loptu.


Konkretnije, kod drugog gola, u 69. minuti, presjekao je napamet nabijenu loptu Ivana Tatomirovića na više od trideset metara od gola i odmah je proigrao Puljića koji je istog trena poslužio strijelca Stjepana Lončara. Doduše, asistent je bio u zaleđu, ali pomoćni sudac Goran Pataki to nije registrirao.


Remek-djelo 




Akcija za treći gol bila je, pak, pravo malo remek-djelo. Duplim pasom s Tiborom Halilovićem Gorgon je probio zadnju liniju obrane suparnika i izbio sam pred vratara Intera Mladena Matkovića, a zatim je nesebično gurnuo loptu prema Puljiću koji je zatresao mrežu. Sve je išlo brzo i jednostavno te je, samim time, bilo neobranjivo.


– Nakon vodstva smo imali tečnu igru i bili smo puni samopouzdanja. Pulju gol nije htio kada smo na Rujevici igrali s Goricom, a ja sam mu na putu prema Zaprešiću rekao da imam jaki predosjećaj da će ovo biti njegova utakmica. Zabio je gol za vodstvo, a meni je jako drago da sam mu asistirao za potvrdu pobjede i pomogao mu da zaboravi na utakmicu s Goricom – kaže Gorgon koji je na teren istrčao samo pet minuta prije prvog gola, kada je zamijenio ozlijeđenog Mateja Vuka.


Nije tajna da je ova godina vrlo nemilosrdna prema Rijeci kada je u pitanju zdravstveno stanje svlačionice. Na kraju krajeva, Gorgon je to osjetio na nedavnim zimskim pripremama u Portugalu, gdje je zaradio neugodnu ozljedu lista zbog koje je propustio utakmice sa Slaven Belupom i Goricom. Srećom po Rijeku, vratio se u velikom stilu.


– Nikad se ne zna kako će biti nakon ozljede. Svi su očekivali da ću pomoći momčadi kada se vratim i sada sam jako sretan što sam dao svoj doprinos za ovu pobjedu. No, važnije je da smo se vratili na pravi put nakon što proljetni dio sezone nismo otvorili onako kako smo zaključili prošlu godinu. Zbog toga smo utakmicu u Zaprešiću počeli u laganom grču, ali bili smo sve bolji i bolji kako je vrijeme prolazilo – objašnjava Austrijanac s Rujevice.


Oscilacije


Igra Rijeke u prva tri kola proljetnog dijela prvenstva bila je protkana oscilacijama, od očajnog do odličnog, i zato nije uputno spominjati riječ kriza. Naime, takvi izrazi koriste se u slučajevima kada momčad drži konstantu ispod granice donekle podnošljivog. A Rijeka je u sva tri ogleda imala dionice igre u kojima je suparnike tjerala da razmišljaju isključivo o obrani.


Kada se u obzir uzmu kombinatorika i učinkovitost u završnih pola sata zaprešićke utakmice, nije pretjerano reći da je to bilo najbolje što je momčad Igora Bišćana prikazala ovog proljeća. Doduše, prvi dio dvoboja s Goricom na Rujevici bio je na sličnoj razini, no tamo je izostao glavni začin nogometne igre – golovi.


Završnica gostovanja u Zaprešiću je, pak, ponudila sve što je potrebno za skoro savršeni ugođaj. Istina, nakon prvog gola Inter je počeo ponirati i srljati iz greške u grešku, no to ne umanjuje konačni dojam. Na kraju krajeva, svaka momčad pruža onoliko koliko joj suparnik dozvoli. A Rijeka je u zadnjih pola sata navijačima poslala najljepšu pozivnicu za subotnji derbi s Hajdukom na Rujevici.


– U sportu je sve u glavi. Kada rezultati nisu na očekivanoj razini, momčad se malo stisne i treba joj neki dobar rezultat da se vrati u svoj uobičajeni ritam. Sa Slaven Belupom i Goricom bilo je oscilacija u našoj igri, a sada smo u Zaprešiću vratili samopouzdanje i spremni čekamo jadranski derbi – zaključuje Gorgon.